Ανάργυρος Κουτρούµπας: Συμβάλλοντας στη βιώσιµη εκµετάλλευση των "άγριων" σφουγγαριών της Καλύμνου

Ανάργυρος Κουτρούµπας: Συμβάλλοντας στη βιώσιµη εκµετάλλευση των "άγριων" σφουγγαριών της Καλύμνου

Ανάργυρος Κουτρούµπας: Συμβάλλοντας στη βιώσιµη εκµετάλλευση των "άγριων" σφουγγαριών της Καλύμνου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 150 ΦΟΡΕΣ

Ένα ταξίδι του Ανάργυρου στην Κάλυµνο το 2016, στο πλαίσιο µιας εργασίας του, έµελλε να αλλάξει τόσο το δικό του µέλλον όσο και της βιοµηχανίας σφουγγαριού.

Ορµώµενος από την αγάπη του για τη θάλασσα και το περιβάλλον και µε στόχο τη διάσωση του ελληνικού σφουγγαριού και της πανάρχαιας πολιτισµικής κληρονοµιάς που συνοδεύει τη σπογγαλιεία, ο δευτεροετής τότε φοιτητής δηµιούργησε την “Cleopatra’s Sponges”.

Η αρχική ιδέα, η οποία στηρίχθηκε σε ένα ερευνητικό έργο πολλών ετών, ήταν η σπογγοκαλλιέργεια. Παρά τις πολλαπλές διακρίσεις (ο Ανάργυρος κέρδισε, µεταξύ άλλων, τον τίτλο του καλύτερου Έλληνα φοιτητή - επιχειρηµατία - EO GSEA 2018), η ελληνική γραφειοκρατία έθεσε αµέτρητα εµπόδια, µε αποτέλεσµα η αδειοδότηση να παραµένει στον αέρα. Αυτό δεν στάθηκε, όµως, ικανό να αποτρέψει τον Ανάργυρο από τη συνέχιση του οράµατός του.

Αποφάσισε, αντί της σπογγοκαλλιέργειας, να µεταφέρει την τεχνογνωσία, που συγκέντρωσε έπειτα από τόσα χρόνια πειραµατικής καλλιέργειας, στη βιώσιµη εκµετάλλευση των "άγριων" σφουγγαριών. Με βάση τη συγκεκριµένη µέθοδο, κόβουν ένα µικρό κοµµάτι από το σφουγγάρι, µε αποτέλεσµα το υπόλοιπο να παραµένει στη θάλασσα και να συνεχίζει να µεγαλώνει και να αναπαράγεται. Με αυτόν τον τρόπο προάγεται και η συνεργασία µε τους παραδοσιακούς σπογγαλιείς, τους Καλύµνιους σφουγγαράδες, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η βιωσιµότητα και η ανάπτυξη του επαγγέλµατός τους.

H “Cleopatra’s Sponges” έκανε το ντεµπούτο της στην αγορά τον Δεκέµβριο του 2018, µε το προϊόν της να γίνεται δεκτό µε ενθουσιασµό. H εταιρεία έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, µε πωλήσεις κυρίως σε Γερµανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, αλλά και Ιταλία, Ηνωµένο Βασίλειο, Βέλγιο, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Χονγκ Κονγκ, Ρωσία, Καναδά, Ντουµπάι, Αυστρία, Ρουµανία, Τουρκία και, φυσικά, στην Ελλάδα.

Mεθοδολογία: Από τις συνολικά 100 αρχικές υποψηφιότητες που έλαβε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και σχετικούς φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50.

Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita), Νίκο Καραμούζη (πρώην πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πρόεδρο της Grant Thornton), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), βαθμολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), με βάση τις οποίες προέκυψαν οι "30". Σε ό,τι αφορά τη σειρά δημοσίευσης, είναι αλφαβητική, ενώ έχει ομαδοποιηθεί με βάση τη βαθμολογία.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε ακόμη

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ο χορός του μηχανικού Καλύμνου

Η Σεβαστή Κούρου εκλέχτηκε Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Καλυμνίων

Στη Βουλή από Νικητιάδη o κίνδυνος της μετατροπής του λιμανιού της Καλύμνου σε νεκροταφείο σκαφών

5ο «Μικρό Θερινό» των αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου στην Κάλυμνο

Εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Κάλυμνο

Νικητιάδης προς ΝΔ: Δε θα κάνετε το λιμάνι της Καλύμνου νεκροταφείο σκαφών

Συνελήφθη 56χρονος στην Κάλυμνο που αναζητούσε χρυσό και αρχαία με ανιχνευτή μετάλλων

Καταγγελία δημάρχου Καλύμνου Γ. Μαστροκούκου για δολιοφθορά στο δίκτυο ύδρευσης