Θα προστατευτούν τα αιωνόβια ελαιόδεντρα των νησιών μας

Θα προστατευτούν τα αιωνόβια ελαιόδεντρα των νησιών μας

Θα προστατευτούν τα αιωνόβια ελαιόδεντρα των νησιών μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 868 ΦΟΡΕΣ

Τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που υπάρχουν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα καταγράψει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε μία προσπάθεια να τα διασώσει και να τα αναδείξει, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τοπικού πολιτισμού μας.

Μάλιστα όπως ανακοίνωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, πολύ σύντομα η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας θα προχωρήσει σε ενημέρωση της κοινής γνώμης και των φορέων προκειμένου να υποδείξουν αν γνωρίζουν πού υπάρχουν τέτοια ελαιόδεντρα.
Στη συνέχεια θα υπολογιστεί η ηλικία τους με επιστημονικές μεθόδους ώστε να σχεδιαστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα προστατευτούν.

Ο κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης
Ο κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης

«Η περιφέρεια το επόμενο διάστημα θα αναλάβει την επισήμανση, την ανάδειξη και τη συντήρηση των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων που υπάρχουν στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων. Είναι μία πρωτοβουλία που παίρνει προκειμένου να διασωθούν και να γίνουν και επισκέψιμα αυτά τα δέντρα στα νησιά που έχουν να κάνουν με την ιστορία και τον πολιτισμό τους.

Η περιφέρεια θα ανακοινώσει σύντομα τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει, προκειμένου να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες, οι δήμοι και ο κάθε ενδιαφερόμενος ώστε να ξεκινήσει η επισήμανση και στη συνέχεια θα προβούμε σε ενέργειες ώστε να ταυτοποιηθεί η ηλικία των δέντρων και να παρθούν μέτρα προστασίας για να διατηρηθούν» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης.

Όπως τόνισε, μάλιστα η εικόνα μίας υπεραιωνόβιας ελιάς που κόπηκε προ ημερών στη Ρόδο για να γίνει καυσόξυλα ήταν αυτό που έδωσε το έναυσμα για να παρθεί αυτή η πρωτοβουλία.

«Η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας θα βγάλει ανακοίνωση προκειμένου να λάβουν όλοι γνώση ώστε να μας ενημερώσουν για το πού υπάρχουν τέτοια δέντρα. Εμείς θα τα εντοπίσουμε θα τα αναδείξουμε και θα τα προστατέψουμε.
Είναι μία πρωτοβουλία της περιφέρειας γιατί μας συνέτριψε η εικόνα που αντικρίσαμε πριν από μερικές ημέρες με ένα υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο να κόβεται για καυσόξυλα. Είναι πολιτισμός, είναι ιστορία και θα πρέπει να τα διατηρήσουμε και να τα προστατέψουμε» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι το θέμα έχει αναδειχτεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες στη Ρόδο και πολλοί είναι εκείνοι που πραγματοποιούν αγώνα για τη διάσωση των αιωνόβιων ελαιοδέντρων. Μάλιστα ο συμπατριώτης μας επιχειρηματίας Δημήτρης Κούκουλας, έχει αναφερθεί στην προσπάθεια που κάνει και ο ίδιος, στο πλαίσιο συνεντεύξεων σε μέσα ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας τονίζοντας ότι η καταστροφή τους αποτελεί όχι μόνο τροχοπέδη για τον εμπλουτισμό τουριστικού προϊόντος αλλά και καταστροφή για το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας.

Ό,τι απέμεινε από την υπεραιωνόβια ελιά που κόπηκε για καυσόξυλα πρόσφατα
Ό,τι απέμεινε από την υπεραιωνόβια ελιά που κόπηκε για καυσόξυλα πρόσφατα

Πρόσφατα η «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα με δηλώσεις του κ. Κούκουλα στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που βλέπει να εκριζώνονται προκειμένου να γίνουν καυσόξυλα για τα τζάκια, είναι γι' αυτόν εικόνα ανείπωτης καταστροφής.

Η αγωνία του εκδηλώνεται με αγώνα για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, για την ανάγκη να προστατευτούν αυτά τα ιστορικά ελαιόδεντρα και οδηγεί στη δημιουργία του «Πρώτου Πάρκου Φυσικής Βλάστησης Υπεραιωνόβιων Ελαιοδέντρων» στη Ρόδο και στην Ελλάδα.

«Στόχος μας είναι μέσα από αυτόν τον χώρο να προστατεύσουμε τα «ιερά» δέντρα των προγόνων μας και κατ’ επέκτασιν τις πολύ βαθιές ρίζες μας. Να τα αναδείξουμε ως ιστορικά μνημεία φύσης και να παρακινήσουμε την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, να τα προστατεύσει με νομοθετικό πλαίσιο ανάλογο με των δασών της πεύκης και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής» είπε ο κ. Κούκουλας.

Σε μια έκταση 20 στρεμμάτων σε ένα κατ’ εξοχήν αγροτικό χωριό στην ενδοχώρα της Ρόδου θα υλοποιηθεί η πρώτη φάση του πάρκου. «Πρόκειται για έναν φυσικό ελαιώνα με περισσότερα από 30-40 ελαιόδεντρα ηλικίας τουλάχιστον 1.000 ετών» εξηγεί.

Αρχικά θα περιποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα δέντρα και θα αποκαταστήσουν το φυσικό τοπίο, που σήμερα λειτουργεί ως παράνομη χωματερή, ενώ στο μέλλον θα προσπαθήσουν να εντάξουν στη δράση παρακείμενα αγροκτήματα με περίπου 120 ελαιόδεντρα.

Το πάρκο θα συμπληρωθεί και με άλλα στοιχεία που θα έχουν αναφορά στην ιστορία της ελιάς και του ελαιόλαδου στο βάθος των χρόνων, αλλά και στη συμβολή αυτού του δέντρου στην παραγωγική ζωή των κατοίκων της περιοχής για εκατοντάδες ή και για χιλιάδες χρόνια…

Διαβάστε ακόμη

Παππάς: «Δεν θα αφήναμε την Κω στην τύχη της»

Υβριδικός Σταθμός Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει στη Ρόδο

Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στη Ρόδο

Έμφραγμα υπέστη 67χρονος ημεδαπός επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Celestyal discovery στην Πατμο

Στις 160.000€ το ποσό για την πυροπροστασία της Κω

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ο χορός του μηχανικού Καλύμνου

Το Λιμενικό Σώμα συντόνισε την επιβίβαση σε τουριστικά πλοία εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Κω

Συνεδριάζει αύριο η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου