Τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα

Τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα

Τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 299 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γεώργιος Β. Παπαγεωργίου

Με αφορμή και κίνητρο το ενδιαφέρον των συγχωριανών μου μεγάλων σε ηλικία και νέων για την προστασία και ανάδειξη των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων που υπάρχουν σε ικανό αριθμό στο χωριό μου το Βάτι, είχα αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα προ ετών με κείμενο που δημοσίευσε η πάντα φιλόξενη εφημερίδα μας «Η Ροδιακή», με θετικό αποτέλεσμα.

Η περιφέρεια ζητά να υποδείξουμε περιοχές και τοποθεσίες όπου υπάρχουν υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, γι’ αυτό και κάνω δημόσια γνωστό ότι κάτω από το νεκροταφείο του χωριού μας και κοντά στην εθνική οδό υπάρχει συγκεκριμένη τοποθεσία που οι παλιοί τον αναφέρουν ως ο ελαιώνας του Κλεόβουλου του Ρόδιου, ο οποίος έζησε και στην περιοχή μας, μπορούν να την υποδείξουν δημόσια γνωστά πρόσωπα με καταγωγή από το χωριό μας και συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος Ροδίων κ. Ιωάννης Καμπούρης του Διαγόρα και ο πρόεδρος του Δ.Δ. του κοινοτικού συμβουλίου καθηγητής κ. Βασίλης Καλαποδάκης του Σπύρου.

Θυμάμαι από παιδί, πριν από 100 χρόνια περίπου, ότι ο παππούς και ιερέας και ιδιοκτήτης ανεμόμυλου άλεσης σιτηρών που είναι στην ίδια περιοχή και χρειάζεται (συντήρηση-αναστήλωση), μου ανέφερε για τις υπεραιωνόβιες ελιές του Κλεόβουλου, ενώ όλοι σχεδόν οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού μας προστάτευσαν και προστατεύουν ακόμη και σήμερα τα ελαιόδεντρα που είναι αρκετά και σε καλή κατάσταση, διότι πίστευαν και δικαιώθηκαν ότι κάποτε θα αναδειχθούν, αφού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σίγουρα στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Ρόδου θα υπάρχουν και αλλού διάσπαρτα αιωνόβια ελαιόδεντρα, τα οποία η περιφέρεια προς τιμήν της για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, οφείλει να χαρακτηρίσει να εντοπίσει, να αριθμήσει και να προστατεύσει σύμφωνα με οδηγίες των αρμόδιων εμπλεκόμενων οργάνων και υπηρεσιών.

Με την ευκαιρία αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προτείνω κάτι αντίστοιχο να γίνει και με παλιά παραδοσιακά κτίσματα, όπως ανεμόμυλοι και νερόμυλοι και ελαιοτριβεία, τα οποία οι κληρονόμοι δεν μπόρεσαν να συντηρήσουν και να αναδείξουν λόγω της πολυπλοκότητας των αναγκαίων διαδικασιών και απαγορεύσεων.

Διαβάστε ακόμη

Ηλ. Καραβόλιας: Η ενεργητική ενδοεπικοινωνία στην επιχείρηση

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Με τον Χάρη Δούκα...

Ιωάννης Βολανάκης: Προύμνη η περσική (Prunus persica), κοινώς ροδακινιά

Γεώργιος Β. Παπαγεωργίου: Είκοσι λεπτά με αυτοκίνητο από την πλατεία Κύπρου μέχρι την πλατεία Ακαδημίας

Ν. Μαριάς: Έτοιμη ακόμη και για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο δηλώνει η Τουρκία 83 χρόνια από το Σύμφωνο Φιλίας που υπέγραψε με τον Χίτλερ

Φίλιππος Ζάχαρης: Ακολουθώντας τον ρου της ιστορίας, τις αξίες και τα νοήματα

Μιχάλης Μάρκου: Ευρωεκλογές και αποχή. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό;

Μαρία Καρίκη: Πόσο «παρών» είσαι στη ζωή σου;