Φ. Ζαννετίδης: Κάηκαν 402 κυψέλες, 38 παραγωγικά ζώα και αρκετά ελαιόδεντρα

Φ. Ζαννετίδης: Κάηκαν 402 κυψέλες, 38 παραγωγικά ζώα και αρκετά ελαιόδεντρα

Φ. Ζαννετίδης: Κάηκαν 402 κυψέλες, 38 παραγωγικά ζώα και αρκετά ελαιόδεντρα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3275 ΦΟΡΕΣ

Μεγάλο ήταν το πλήγμα που δέχτηκε η μελισσοκομία της Ρόδου από την τελευταία πυρκαγιά, καθώς, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, καταστράφηκαν πάνω από 400 κυψέλες χωρίς να υπολογίζεται η ζημιά που έχει προκληθεί στα μελισσοσμήνη.

Όπως έκανε γνωστό χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, έχει δηλωθεί η απώλεια 402 κυψελών, 38 παραγωγικών ζώων, ενώ απομένει να γίνει αποτίμηση της ζημιάς σε καλλιέργειες αμπέλια και ελαιόδεντρα.

Μάλιστα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ήρθε χθες στη Ρόδο (αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να έρθει σήμερα στο νησί μας), είχε συνεργασία με τον κ. Ζαννετίδη και με εντολή του προέδρου του οργανισμού έχουν ξεκινήσει τα μέλη του την εκτιμητική διαδικασία. Το κλιμάκιο θα ενισχυθεί σήμερα και με κτηνιάτρους και θα παραμείνει στη Ρόδο για όσο διάστημα απαιτείται.

Όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά μπορούν να απευθύνονται στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ μέχρι και σήμερα για να την καταγράψουν.

Σημειώνεται ότι στη συνέντευξη παρευρέθηκε και ο πρόεδρος των μελισσοκόμων της Ρόδου Σάββας Σαββούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην καταστροφή που υπέστησαν οι μελισσοκόμοι, αλλά κυρίως στάθηκε στις αναχρονιστικές και παράλογες διαδικασίες που ακολουθούνται για να αποζημιωθούν οι πληγέντες, ζητώντας την παρέμβαση της πολιτείας για να αλλάξουν οι νόμοι που εφαρμόζονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι οι παραγωγοί της Ρόδου οι κτηνοτρόφοι και η φυτική παραγωγή έχουν πάθει μεγάλη ζημιά πέρα από την οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που υπέστη το νησί από τη μεγάλη πυρκαγιά, λέγοντας: «Οι παραγωγοί μας μετρούν τις πληγές τους, που αυξάνονται. Πέρα από τον καύσωνα και την καταστροφική πυρκαγιά, την ανομβρία, τα ελάφια που προκαλούν ζημιές ήρθε και η φωτιά να αυξήσει περισσότερο τα προβλήματά τους.

Η μελισσοκομία της Ρόδου επλήγη περισσότερο από αυτή τη φωτιά. Έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή 402 κυψέλες που έχουν δηλωθεί ότι καταστράφηκαν, έχουμε 38 παραγωγικά ζώα που κάηκαν, έχουμε προϊόντα αποθήκης, ελαιόδεντρα και φυσικά κτήματα με καλλιέργειες.

Η καταγραφή συνεχίζεται ενώ οι δηλώσεις μπορούν να γίνονται μέχρι και την Πέμπτη. Από την πρώτη στιγμή υπήρχε άμεση συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΕΛΓΑ προκειμένου άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί μας».

Περιμένουν το πόρισμα της πυροσβεστικής!
Πάντως, όπως υπογράμμισε ο κ. Ζαννετίδης αναμένεται και το πόρισμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας για τα αίτια της φωτιάς που είναι απαραίτητο προκειμένου να δοθούν οι αποζημιώσεις και μάλιστα για να πάρουν οι παραγωγοί και οι καλλιεργητές χρήματα θα πρέπει η φωτιά να μην οφείλεται σε εμπρησμό ή σε αμέλεια, κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Αναφερόμενος αναλυτικά στη μελισσοκομία δήλωσε χαρακτηριστικά ότι λόγω της καταστροφής που σημειώθηκε, στο εξής θα είναι πολύ δύσκολη η ζωή των μελισσοκόμων γιατί ένα πολύ μεγάλο παραγωγικό κομμάτι της Ρόδου δεν υπαρχει πια, λόγω της μείωσης των περιοχών στις οποίες μπορεί να δραστηριοποιηθεί.

Τα παράλογα του ΕΛΓΑ!
Ο πρόεδρος των μελισσοκόμων Σάββας Σαββούλης μιλώντας για τα όσα ισχύουν σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις εξέφρασε την απογοήτευσή του, καθώς, όπως τόνισε, η γραφειοκρατία και οι προϋποθέσεις που ισχύουν εμποδίζουν τους παραγωγούς από το να λάβουν οικονομική στήριξη.

«Επικοινωνήσαμε με τα κεντρικά του ΕΛΓΑ και εκπλαγήκαμε δυσάρεστα με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε και τις απαιτήσεις που υπάρχουν. Εμείς πρέπει αρχικά να προκαταβάλουμε ο καθένας μας ανάλογα με τις κυψέλες που καταστράφηκαν ένα ποσό ενώ επίσης για να αποζημιωθούμε θα πρέπει το πόρισμα της πυροσβεστικής για τη φωτιά να μην αφορά εμπρησμό ή αμέλεια.

Δυστυχώς το 98% των πυρκαγιών οφείλεται σε αυτούς τους δύο λόγους. Δηλαδή εμείς και θα πληρώσουμε προκαταβολικά για να γίνει ο έλεγχος και θα πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα μήπως και είμαστε σε αυτό το 2% που απομένει για να πάρουμε αποζημίωση;

Εμείς θέλουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή το κράτος να μας στηρίξει και όχι να μας ζητά χρήματα. Επειδή κάποιος έβαλε φωτιά, θα την πληρώσουμε εμείς που δεν φταίμε; Αυτά που ζητούν είναι υπερβολικά. Θέλουμε να μας στηρίξουν οι αρμόδιοι καθώς δεν ευθυνόμαστε εμείς για την καταστροφή» δήλωσε ο κ. Σαββούλης ο οποίος τόνισε ότι ο Γολγοθάς δε σταματά εκεί αλλά… συνεχίζεται.

«Επίσης, όπως μας είπαν, πρέπει να πάμε να πληρώσουμε οι ίδιοι αυτοπροσώπως στην Τράπεζα Πειραιώς γιατί μόνο έτσι γίνεται η διαδικασία και όχι με e-banking. Πρόκειται για τεράστια γραφειοκρατία που δυσκολεύει τη διαδικασία και θα πρέπει να αλλάξει.

Είμαστε κατεστραμμένοι και καλούμαστε να πληρώσουμε χρήματα», κατέληξε τονίζοντας ότι δυστυχώς δεν καταστράφηκαν μόνο οι κυψέλες στα σημεία που κάηκαν αλλά και όσες κυψέλες ήταν τριγύρω και πέρασε η φωτιά από δίπλα τους καθώς χάθηκαν πολλοί πληθυσμοί μελισσών.

Φ. Ζαννετίδης: Έχουν δίκιο οι μελισσοκόμοι
Αναφορικά με τα ζητήματα γραφειοκρατίας που έθεσε ο πρόεδρος των μελισσοκόμων, ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε ότι είναι καιρός η ελληνική πολιτεία να ασχοληθεί με την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ προκειμένου να προβλέπει και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παραγωγών.

«Για το νησί της Ρόδου δεν προβλέπονται αποζημιώσεις ούτε για τα ελάφια ούτε για την ανομβρία. Για τη μελισσοκομία σας τα είπε ο κ. Σαββούλης. Δυστυχώς θα πρέπει να αναμορφωθεί ο οργανισμός σύντομα γιατί δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των παραγωγών μας αλλά συντηρεί τη γραφειοκρατία και αυτός που τελικά πληρώνει για να υπάρχει αυτός ο οργανισμός δεν εξυπηρετείται όπως πρέπει.

Αν είναι δυνατόν σε μία τέτοια ακραία κατάσταση που ζούν οι μελισσοκόμοι να βάλουν τα χρήματα στην τράπεζα μέσα σε 48 ώρες, να δηλώσουν τη ζημιά ενώ θα πρέπει να μετακομίσουν τα μελίσσια τους που κινδυνεύουν. Αυτά τα προβλήματα τα συζητήσαμε με την ηγεσία του ΕΛΓΑ αλλά θα πρέπει να σκύψει στα προβλήματα των παραγωγών η ηγεσία των υπουργείων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης.

Τονίζεται ότι μέχρι στιγμής 7 παραγωγοί από Θεολόγο, Μαριτσά και Ψίνθο δήλωσαν ότι έπαθαν ζημιά στα μελίσσια τους, ενώ ο ΕΛΓΑ ανά κυψέλη ζητά το ποσό των 2 ευρώ για να ενταχθεί ο παραγωγός στη διαδικασία ο οποίος μπορεί να μην πάρει τελικά αποζημίωση, αν η φωτιά οφείλεται σε αμέλεια ή εμπρησμό.

Διαβάστε ακόμη

Παππάς: «Δεν θα αφήναμε την Κω στην τύχη της»

Υβριδικός Σταθμός Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει στη Ρόδο

Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στη Ρόδο

Έμφραγμα υπέστη 67χρονος ημεδαπός επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Celestyal discovery στην Πατμο

Στις 160.000€ το ποσό για την πυροπροστασία της Κω

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ο χορός του μηχανικού Καλύμνου

Το Λιμενικό Σώμα συντόνισε την επιβίβαση σε τουριστικά πλοία εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Κω

Συνεδριάζει αύριο η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου