Αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες

Αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες

Αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 225 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Κώστας Μοσχάκης

Ζω στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα από τη Ρόδο, όπου είμαι κάτοχος κάποιων αγροτεμαχίων.

Είχα ενημερωθεί μέσω του Τύπου ότι έπρεπε, στους αναρτημένους δασικούς χάρτες, εφόσον τα αγροτεμάχιά μου εμφανίζονταν ως δασικά, να υποβάλλω ηλεκτρονικά αντιρρήσεις μέχρι τις 31/05/2022 και αυτό προσπάθησα να κάνω το βράδυ της 24ης/05/2022.
Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι στην περιοχή που βρίσκονται τα αγροτεμάχιά μου, ξεκινώντας από ένα στην περιοχή Κρητηνίας κοντά στον οικισμό, η απεικόνιση στον δασικό χάρτη είναι υπό μορφή σκίτσων και φυσικά είναι αδύνατο να βρεις την ιδιοκτησία σου, που έχει τίτλο και απεικονίζεται με ακρίβεια στους χάρτες του Κτηματολογίου αλλά δεν υπάρχει η αντίστοιχη απεικόνιση στον δασικό χάρτη. Με άλλα λόγια για να το ακίνητο μου στο δασικό χάρτη πρέπει να έχω σε ηλεκτρονική μορφή από τοπογράφο τις πλήρεις συντεταγμένες τις οποίες πρέπει να αναρτήσω στο σύστημα για να έχω την δυνατότητα να υποβάλω αντιρρήσεις.

Δηλαδή στον αναρτημένο δασικό χάρτη πρέπει να ελέγξω το ακίνητο μου αν είναι δασικό και στη συνέχεια να υποβάλω αντιρρήσεις. Το ερώτημα είναι πώς θα ελέγξω αν το ακίνητό μου εμφανίζεται ως δασικό αφού δεν εμφανίζεται με σαφήνεια στον δασικό χάρτη;

Δυστυχώς για άλλη μια φορά ως πολίτης ξεγελάστηκα θεωρώντας ότι για τον Κρατικό μηχανισμό ισχύει η κοινή λογική. Και η κοινή λογική λέει ότι εφόσον, ειδικά στα Δωδεκάνησα, οι ιδιοκτησίες απεικονίζονται στους χάρτες του Κτηματολογίου με αριθμημένες τις μερίδες ιδιοκτησίας με βάση τους Ιταλικούς χάρτες έπρεπε λοιπόν το υπόβαθρο του δασικού χάρτη να είναι οι μερίδες ιδιοκτησίας όπως απεικονίζονται αριθμημένα στο Κτηματολόγιο ώστε με ευκολία ο πολίτης να εντοπίζει την ιδιοκτησία του πάνω στον δασικό χάρτη.

Εφόσον διαπίστωσα το πρόβλημα, που είναι ολοφάνερο ότι αποτελεί θεμελιώδη αδυναμία του δασικού χάρτη, άρχισα να αναζητώ τοπογράφο ώστε με βάση τον τίτλο που διαθέτω να ταυτοποιήσω τις ιδιοκτησίες μου πάνω στον δασικό χάρτη και αν χρειάζεται, να υποβάλω αντιρρήσεις. Κανένας δεν μπορεί να με εξυπηρετήσει γιατί προφανώς τη δικιά μου διαπίστωση έκαναν και χιλιάδες άλλοι ιδιοκτήτες στο νησί της Ρόδου και υπάρχει αδυναμία ανταπόκρισης στη ζήτηση από τους τοπικούς τοπογράφους μηχανικούς.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να αναγνωρίσουν το πρόβλημα, που προκύπτει από την τουλάχιστον αδόκιμη και παραπλανητική, κατά τη γνώμη μου, απεικόνιση των ιδιοκτησιών στον δασικό χάρτη, χορηγώντας εύλογα αρκετά μεγάλη χρονική παράταση τουλάχιστον 6 μηνών στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων. Για του λόγου το αληθές σας παραθέτω υπό μορφή υπομνήματος τον χάρτη του Κτηματολογίου που συνέταξαν οι Ιταλοί με τη μεγάλη ευκρίνεια απεικόνισης και αρίθμησης των ιδιοκτησιών και τον αντίστοιχο αναρτημένο δασικό χάρτη της περιοχής ενδιαφέροντός μου ώστε να προκύψει με σαφήνεια ότι στον δασικό χάρτη ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να εντοπίσει την ιδιοκτησία του.

Θα ήθελα να σχολιάσω, κλείνοντας την επιστολή μου, ότι η καταληκτική ημερομηνία δεν έχει καμιά λογική. Ο κάθε πολίτης, με βάση την κείμενη νομοθεσία πρέπει να μπορεί οποιαδήποτε στιγμή διαπιστώσει το πρόβλημα να μπορεί να διεκδικήσει το συνταγματικό δικαίωμα προστασίας της ιδιοκτησίας του. Την άποψη αυτή πρέπει να ενισχύσει η γνώση όλων μας ότι το μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του ‘60 και ‘70 έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες συμπατριώτες μας Δωδεκανήσιοι δεύτερης και τρίτης πια γενιάς θα διαπιστώσουν κάποτε ότι απώλεσαν την περιουσία τους οριστικά, χωρίς να λάβουν γνώση, μέσω μια άδικης και αχρείαστης διοικητικής διαδικασίας, που η νομιμότητά της δεν χρειάζεται να αμφισβητηθεί γιατί την αμφισβητεί η κοινή λογική που δυστυχώς έχει εκλείψει.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που θα διαθέσετε στην ανάγνωση της παρούσας επιστολής και ευελπιστώ να υπάρξει μία προσπάθεια δίκαιης λύσης του προβλήματος που σίγουρα απασχολεί χιλιάδες Δωδεκανησίους.
Σχόλιο σύγκρισης φωγραφιών: Είναι φανερό ότι χωρίς τη βοήθεια τοπογράφου και τοπογραφικού διαγράμματος κανένας πολίτης δεν μπορεί να εντοπίσει την ιδιοκτησία του στον δασικό χάρτη με τη χρήση του τίτλου ιδιοκτησίας και των στοιχείων του κτηματολογίου (Τόμος, Μερίδα...).

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Ο αληθινός φόβος των μαζών

Χρήστος Γιαννούτσος: Πέρυσι η Ρόδος, φέτος η Κως και η Χίος... μετά;

Γιάννης Σαμαρτζής: Η μεγέθυνση της οικονομίας, μέσω της αύξησης των επενδύσεων

Ηλ. Καραβόλιας: Η ενεργητική ενδοεπικοινωνία στην επιχείρηση

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Με τον Χάρη Δούκα...

Ιωάννης Βολανάκης: Προύμνη η περσική (Prunus persica), κοινώς ροδακινιά

Γεώργιος Β. Παπαγεωργίου: Είκοσι λεπτά με αυτοκίνητο από την πλατεία Κύπρου μέχρι την πλατεία Ακαδημίας

Ν. Μαριάς: Έτοιμη ακόμη και για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο δηλώνει η Τουρκία 83 χρόνια από το Σύμφωνο Φιλίας που υπέγραψε με τον Χίτλερ