Ευεργέτες αθόρυβοι με μεγάλη προσφορά οι Μαριτσενοί επιχειρηματίες Μ. Χατζημανώλης και Λ. Φεγγάρας

Ευεργέτες αθόρυβοι με μεγάλη προσφορά οι Μαριτσενοί επιχειρηματίες Μ. Χατζημανώλης και Λ. Φεγγάρας

Ευεργέτες αθόρυβοι με μεγάλη προσφορά οι Μαριτσενοί επιχειρηματίες Μ. Χατζημανώλης και Λ. Φεγγάρας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3446 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
Κληρικός-εκπαιδευτικός, εφημέριος Ιερού Ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου Ρόδου

Δεν χρησιμοποιώ, σχεδόν ποτέ, όταν κηρύττω και γράφω, άλλων σκέψεις και λόγους. Εδώ όμως θα χρησιμοποιήσω από κήρυγμα του Μητροπολίτη Ρόδου κ Κυρίλλου την εξής αληθινή διαπίστωση. Εσκεμμένα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προβάλλουν μόνο τα δυσάρεστα, μόνο τα αρνητικά και τα κακά.

Έτσι τους βολεύει, αυτά πουλάνε και δημιουργούν στον κόσμο την απογοήτευση, τη θλίψη, την απελπισία, ότι τίποτε δεν πάει καλά. Κι όμως υπάρχουν στην καθημερινότητά μας πολλά καλά και όμορφα, που όμως δεν προβάλλονται - Αυτό τον αγώνα για το ωραίο, το σωστό, έχω κάνει σημαία και σκοπό της πολύχρονης προσωπικής μου συγγραφικής προσφοράς σε άρθρα, σε κηρύγματα στον Τύπο, διαδικτυακά, με κάθε τρόπο και μέσο.

Το σημερινό μου άρθρο είναι αφιέρωμα τιμής και δίκαιης αναγνώρισης σε δύο εκλεκτούς επιχειρηματίες που τιμούν τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα, μα προπαντός την γενέτειρα τους, το χωριό τους, τα Μαριτσά Ρόδου. Πρόκειται για τον μεγαλοεπιχειρηματία Μανόλη Χατζημανώλη με αλυσίδα πρατηρίων, την παραγωγή χυμού ροδιού, κτηνοτροφικές και άλλες δραστηριότητες, όπως επίσης για τον ομογενη στην Αμερική με εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις τον Λευτέρη Φεγγάρα.

Με την ευκαιρία των εγκαινίων ενός μεγαλοπρεπούς πετρόκτιστου Βυζαντινού ναού που έγιναν την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου (31-7-2022) στον δρόμο από Μαριτσά προς Δαματριά, προβάλλουμε καθηκόντως την πολύχρονη προσφορά και το χριστιανικού περιεχομένου κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τους Μητροπολίτες Ρόδου κ.κ. Κύριλλο Κογεράκη τον Β’ και τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ. Σάββα Χειμωνέττο, με τον εφημέριο των Μαριτσών παπα Σάββα και τους Διακόνους Γεράσιμο Πασπάτη και τον Μαριτσενό Θεόφιλο Βασιλώττο.

Ένα όνειρο πολλών δεκαετιών, να γίνει ένας ναός της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, έλαβε σάρκα και οστά μια και τα Μαριτσά έχουν πολλά ονόματα του Βαπτιστού Ιωάννη, από το 2018, όπου με παραχώρηση του εκκλησιαστικού οικοπέδου, ανέλαβε πρωτοπόρος ο Μανώλης Χατζημανώλης με την άδεια και την έγκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.

Τα 3/4 του αξιοθαύμαστου αυτού έργου είναι ευλαβής προσφορά του μεγαλοεπιχειρηματία Μανώλη Χατζημανώλη. Το κτίσιμο, η τεράστια με φυτά και δέντρα αυλή, το μεγάλο κιόσκι, το πάρκινγκ, η κουζίνα και όλα τα απαραίτητα λειτουργικά είδη, τέσσερα δωμάτια με τουαλέτες και χώρους για διαμονή ιερέων ή μοναχών είναι προσφορά του μαζί με τη συμμετοχή και πολλών ανώνυμων και απλών ανθρώπων των Μαριτσών, σαν οβολό, σαν ένα κεράκι, σαν μια μικρή, ελάχιστη δωρεά.

Βοηθούν στις αγιογραφίες, που τις φτιάχνει ο Σαλακενός Αγιογράφος Βασίλης Συρίμης. Το ωραίο τέμπλο επίσης Μαριτσενού επιχειρηματία Λάζαρου Κασέκα. Οι καμπάνες οι ηλεκτρικές και άλλα πράγματα ο ομογενής, μεγάλος ευεργέτης στην Αμερική Λευτέρης Φεγγάρας. Ο πλήρης εξοπλισμός του ιερού Βήματος, τραπέζι, καρέκλες, στασίδια, ιερά Σκεύη από δωρεές των δύο ευεργετών και του κάθε απλού Μαριτσενού τον οβολό.

Πλήθος κόσμου, επίσημοι, χωριανοί, από Δαματριά, Παστίδα, Ρόδο γέμισαν τους χώρους των εγκαινίων Αρτοκλασίες, γλυκά, αναψυκτικά, κεράσματα δωρεάν στον κόσμο. Ούτε το όνομά τους δεν θέλανε στην πλάκα. Γι’ αυτό αφιέρωσα το άρθρο αυτό, για να γνωρίζουν οι νεώτερεοι την αλήθεια, γιατί τα γραπτά μένουν αθάνατα.

Αξίζει να συγχαρούμε και την οικογένεια του κ. Χατζημανώλη για την αμέριστη συμπαράστασή τους, την ευσεβή σύζυγο του Σμαράγδη και τη μακαριστή μητέρα της Αργυρή και την αδελφή της που πρόσφεραν πολλά σαν νεωκόροι στον ναό των Ταξιαρχών στα Μαριτσά. Επίσης τα τέσσερα με οικογένειες παιδιά τους, τον Ιωάννη, τον Χαράλαμπο, τη Δέσποινα και την Αργυρώ, τους συζύγους τους και τα 11 εγγόνια τους.

Η προσφορά αγάπης του Μανόλη Χατζημανώλη είναι πολύχρονη και αθόρυβη σε κάθε ανάγκη, για σχολεία, την εκκλησία, για τον αθλητισμό, για πάσχοντες και έχοντες ανάγκη συμπατριώτες μας και όχι μόνο. Πολλά λοιπόν συγχαρητήρια τους αξίζουν, με ευχές για υγεία, μακροημέρευση και συνέχιση της αθόρυβης και γεμάτης χαρά και ικανοποίηση πολυδάπανης προσφοράς τους. Συγκαταλέγονται στους μεγάλους ευεργέτες των Μαριτσών και της Ρόδου. Να είναι βοήθειά τους και να έχουν την ευλογία του Βαπτιστή, Προφήτη και Προδρόμου στη ζωή και τα έργα τους.

Επίσης πολλά οφείλουν τα Μαριτσά και στον αγαπητό Λευτέρη Φεγγάρα, θείο του Διακόνου Θεόφιλου Βασιλώττου, εγγονού του μακαριστού παπαδάσκαλου των Μαριτσών Μιχαήλ Βασιλώττου. Ο Λευτέρης Φεγγάρας και ο αδελφός του ο Γιάννης και οι δύο αδελφές του Κατερίνα και Δέσποινα ζούνε με τις οικογένειές τους στην Αμερική. Έχουν δραστηριοποιηθεί σε επιχειρήσεις πρατηρίων καυσίμων και εστιατορίων, με το προσωπικό τους αεροσκάφος.

Στις δόξες της ακμής τους , απλοί και ταπεινοί έπαιρναν από τη Ρόδο και αλλού ασθενείς και τους γιάτρευαν στην Αμερική. Όπως τον μακαρίτη Ιερέα Βαγιανό Κακιό από το Φαληράκι. Το κατεστραμμένο μοναστήρι των Μαριτσών, του Κερωνιάτη, ο Λευτέρης Φεγγάρας το έφτιαξε με καμπάνες, αγιογραφίες και δωρεές συνεχόμενες στο μοναστήρι του Σωτήρα και πολλά άλλα.

Μέχρι σήμερα βγάζει και ταΐζει κάθε εβδομάδα με τα αστεία του και τη δική του θυμοσοφία τα γεροντάκια και τις γιαγιάδες σε εστιατόρια των Μαριτσών. Ο Λευτέρης είχε θαυμάσιους γονείς, την αξέχαστη, φιλόξενη και φιλόθρησκη Αναστασία Φεγγάρα και τον μακαριστό Κώστα Φεγγάρα. Οι αδελφές του Παρασκευή και Μαρίκα Βασιλώττου ζούνε στα Μαριτσά μόνιμα.

Ο Λευτέρης Φεγγάρας και η οικογένειά του είναι άξιοι πολλών συγχαρητηρίων επειδή με αγάπη, ταπείνωση και αθόρυβα πρόσφεραν και προσφέρουν. Ευτυχώς που τους γνωρίσαμε. Ευκαιρία να τους μιμηθούνε και πολλοί νεόπλουτοι, που έχουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, μαγαζιά, να κάνουν καλό στον τόπο μας, στα σχολεία, τις εκκλησίες, τα ιδρύματα, στο νοσοκομείο. Πάντα υπάρχουν ανάγκες. Όταν κάνεις το καλό, ο Θεός το καταγράφει αιώνια στη βασιλεία του. Βοήθειά τους και θερμά συγχαρητήρια!

Διαβάστε ακόμη

Φιλιππος Ζάχαρης: Ενδοσκόπηση και νέος κόσμος

Νότης Μαριάς: Ξανά για το «Ουκρανικό μοντέλο»-την πρόταση-λύση για το προσφυγικό

Ροδιακά: Το αίσχος Αυγενάκη

Παναγιώτης Κουνάκης: Νησιώτες, πολίτες Γ’ κατηγορίας

Γιώργος Ζαχαριάδης: «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας»

Δημήτρης Προκοπίου - Φώτης Αναστασιάδης: Τουρισμός, κίνδυνοι και εναλλακτικές μορφές

Φίλιππος Ζάχαρης: Κοπιάζοντας για το τέλος και τη νέα αρχή

Αργύρης Αργυριάδης: Η ιδεολογική «μετάλλαξη» της ΝΔ