Γ. Πετράς: Χρειάζονται έργα για να μην εγκαταλειφθούν τα μικρά χωριά

Γ. Πετράς: Χρειάζονται έργα για  να μην εγκαταλειφθούν τα μικρά χωριά

Γ. Πετράς: Χρειάζονται έργα για να μην εγκαταλειφθούν τα μικρά χωριά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1351 ΦΟΡΕΣ

Έργα έστω και μικρής εμβέλειας που είναι όμως χρήσιμα και απαραίτητα για την επιβίωση των κατοίκων στα μικρά χωριά, αλλά και στήριξη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας ζητά ο πρόεδρος της κοινότητας Πλατανίων Γιάννης Πετράς.

Με πολυετή πείρα και πορεία στην αυτοδιοίκηση αλλά και σε συλλόγους του χωριού του, ξέρει καλά ότι αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από τον δήμο, τότε τα μικρά χωριά θα εγκαταλειφθούν από τους λιγοστούς κατοίκους που έχουν απομείνει και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θέλει σε καμία περίπτωση να συμβεί στο δικό του. Γι΄αυτό και όπως λέει, προσπαθεί αν και μόνος του, να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να κρατηθούν οι συγχωριανοί του στον τόπο τους.

Τα Πλατάνια λοιπόν ένα μικρό γραφικό χωριό με πολλά νερά και πλατάνια, και με μόλις 150 μόνιμους κατοίκους που τα σαββατοκύριακα γίνονται λίγο πάνω από 200 και αυξάνονται κάπως περισσότερο τον χειμώνα στην ελαιοκομική περίοδο, έχει και αυτό τα δικά του προβλήματα.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του στη «Ροδιακή» υπάρχει μία απογοήτευση γιατί η φωνή τους πολλές φορές δεν «φτάνει» στο κέντρο. «Τα χωριά μας είναι μεν μικρά αλλά δεν θέλουμε να τα εγκαταλείψουμε. Είμαστε ήρωες και προσπαθούμε να τα κρατήσουμε ζωντανά έστω και με 100 κατοίκους» δηλώνει χαρακτηριστικά και αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν ξεκινά από την ανταπόκριση της ΔΕΥΑΡ στα αιτήματα για βοήθεια.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι τα δίκτυα είναι παλιά αλλά και σπασμένα, τόσο της ύδρευσης, όσο και της άρδευσης. «Αν πρόκειται για ένα επείγον θέμα θα παρέμβει, αν όχι τότε αφήνει το νερό και τρέχει παρά το ότι λέμε οικονομία στο νερό. Δεν μπορεί η επιχείρηση να δώσει λύση με τα συνεργεία της. Έχουμε σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα» δηλώνει ο κ. Πετράς και προσθέτει ότι ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι η αγροτική οδοποιία που πρέπει να υλοποιηθεί έγκαιρα ώστε να προλάβουν τις βροχές.

«Τώρα πάνε σε εργολάβους, αργούν όμως και ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει περάσει κανένας από το χωριό για τα έργα αυτά. περιμένουμε, δεν έχει γίνει τίποτα ούτε καθαρισμοί» προσθέτει και υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά έπρεπε να γίνει μελέτη και για τα 7 χωριά της πρώην δημοτικής ενότητας Καμείρου ενώ τα έργα θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο όμως για να ικανοποιηθούν όλα τα χωριά θα φτάσουμε στα… Χριστούγεννα.

Σε ό,τι αφορά τα έργα που τέθηκαν ως προτεραιότητα από τον Μάρτιο και υποβλήθηκαν στις Τεχνικές Υπηρεσίες ο κ. Πετράς ζήτησε για το χωριό του να γίνουν επισκευές στο κοινοτικό κτήριο και στο παλιό δημοτικό σχολείο που τώρα το έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος και λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο ώστε να μην καταρρεύσουν, καθώς επίσης και τοιχία αντιστήριξης μέσα στο χωριό για την προστασία σπιτιών που βρίσκονται σε επικίνδυνα σημεία. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα νέο για τα αιτήματα αυτά.

Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα, το χωριό έχει τη δυνατότητα να προμηθεύεται υλικά για μικροπαρεμβάσεις όπου κριθεί αναγκαίο, ενώ ο οικισμός είναι πάντα καθαρός, καθώς δεν υπάρχει θέμα με τα απορρίμματα.

Ο κ. Πετράς όμως, εκφράζει έντονα παράπονα για τους δασικούς δρόμους καθώς παρά τις ενέργειές του, δεν έχει έρθει κανένα μηχάνημα για καθαρισμό και ζητά από τους αρμόδιους να δουν το θέμα άμεσα.

Από την άλλη, τα Πλατάνια αντιμετωπίζουν όπως και πολλά άλλα χωριά του νησιού, μας πρόβλημα με τα ελάφια που αυξάνονται συνεχώς και προκαλούν ζημιές στα ελαιόδεντρα. Μπορεί το χωριό να είναι μικρό, αλλά έχει μεγάλη παραγωγή σε ελαιόλαδο. Μάλιστα ο πρόεδρος επισημαίνει ότι από τη Σορωνή μέχρι τα Παλατάνια, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στο δρόμο, τονίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν δύο ατυχήματα με διερχόμενα αυτοκίνητα που συγκρούστηκαν με ελάφια.

«Να μην κοιτάμε μόνο την πόλη αλλά να ασχοληθούμε και με τα χωριά. Εμείς δεν ζητάμε πολλά. Λίγη άσφαλτο για παράδειγμα ώστε να μπορούν να πηγαίνουν οι άνθρωποι στα χωράφια τους. Δεν θέλω να παραμελούν τα χωριά. Εγώ προσωπικά θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να μην ερημώσει το χωριό μου. Ζητάμε λίγη παραπάνω στήριξη από όλους τους αντιδημάρχους. Έστω και λίγα να γίνονται, αλλά να μη σταματούν» καταλήγει ο πρόεδρος του χωριού .

Μάλιστα, το γεγονός ότι περνούν από το χωριό και πολλοί τουρίστες που κάνουν στάση για να φάνε ή να αγοράσουν τοπικά προϊόντα είναι κάτι πολύ ενθαρρυντικό όπως άλλωστε και ο δρόμος από Πλατάνια-Μαλώνα που έχει ασφαλτοστρωθεί και έχει δώσει μεγάλη ανάπτυξη στα Πλατάνια.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΠΟΤ Tourism Think Tank οργανώνει την εκδήλωση, «Ολιστική Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Χωρίς φανάρια για δεύτερη ημέρα η Κοδριγκτώνος

Αλέξανδρος Βασιλικός για τον υπερτουρισμό: «Είμαστε πολύ μακριά από τα ισπανικά μοντέλα»

«Μια ημέρα, που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στις μνήμες μας!»

Σε μία εβδομάδα εκτιμά ο δήμαρχος Λέρου ότι θα μεταφέρει νερό στο νησί το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Μονάδα αφαλάτωσης στη Σύμη

Αποφοίτηση από το Εργαστήριο Κινηματογράφου 2024 Cine Chavalier

Βιβλία και τετράδια στους κάδους ανακύκλωσης