Έχει κατέβει σημαντικά λόγω της ανομβρίας η στάθμη στο Φράγμα Απολακκιάς

Έχει κατέβει σημαντικά λόγω της ανομβρίας η στάθμη στο Φράγμα Απολακκιάς

Έχει κατέβει σημαντικά λόγω της ανομβρίας η στάθμη στο Φράγμα Απολακκιάς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3147 ΦΟΡΕΣ

Λιγότερα από 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού έχουν απομείνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέσα στη λίμνη του Φράγματος της Απολακκιάς. Εξέλιξη η οποία προκαλεί εύλογη ανησυχία στον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων αλλά και στους αγρότες που ποτίζουν με το νερό αυτό τις καλλιέργειές τους.

Η στάθμη στη λίμνη έχει περιέλθει σε αυτό το επίπεδο κυρίως λόγω της ανομβρίας και λιγότερο λόγω των διαρροών από βλάβες στο δίκτυο άρδευσης, που έχουν πλέον αντιμετωπιστεί όπως δηλώνει στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. και κοινοτάρχης Απολακκιάς Τσαμπίκος Καραγιάννης.

Μία επίσκεψη στην περιοχή αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος την έκταση του προβλήματος. Καθώς στην ουσία, το ύψος στη στάθμη της λίμνης που χωρά περίπου 8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, έχει φτάσει λίγο πιο κάτω από τη μέση. Μάλιστα το εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου που βρίσκεται στον πυθμένα της λίμνης και βυθίζεται σχεδόν όλο στο νερό όταν αυτή είναι γεμάτη, εδώ και πολλούς μήνες είναι ολόκληρο ορατό.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Καραγιάννης, καθώς και στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί χαμηλή στάθμη νερού. Όμως πάντα η ποσότητα αυξανόταν με τις βροχές του χειμώνα. Δυστυχώς όμως πέρυσι δεν είχαμε ικανοποιητικές ποσότητες βροχής στην περιοχή και τα αποθέματα σιγά-σιγά εξαντλούνται.

Αυτή την εικόνα παρουσιάζει σήμερα η λίμνη στο Φράγμα Απολακκιάς
Αυτή την εικόνα παρουσιάζει σήμερα η λίμνη στο Φράγμα Απολακκιάς

Αυτό έχει σημάνει συναγερμό στην περιοχή και στους αγρότες, παρότι το Φράγμα που έχει τη δυνατότητα να αρδεύσει περίπου 8.000 στρέμματα, στην ουσία αρδεύει λιγότερα από 1.000 στρέμματα καλλιεργειών στη γύρω περιοχή όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β.

Όπως και να ‘χουν τα πράγματα, όλοι τελούν εν αναμονή των βροχοπτώσεων που δε λένε να ‘ρθουν. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης «αν δούμε ότι η κατάσταση με τις βροχοπτώσεις δεν είναι αυτή που περιμέναμε, τότε θα λάβουμε μέτρα όσον αφορά τις καλλιέργειες.

Δηλαδή αν περάσει ο χειμώνας και δούμε ότι δεν έχουμε τις βροχές που πρέπει ώστε να έχουμε νερό και την επόμενη χρονιά τότε θα προβούμε σε μέτρα» από τα οποία πάντως δεν αποκλείεται και ο περιορισμός των καλλιεργειών.

«Η στάθμη έχει φτάσει και άλλοτε σε τέτοια επίπεδα. όμως η βροχή του χειμώνα που ακολουθούσε αναπλήρωσε τα κενά. Πάντως το παρακολουθούμε και θα πάρουμε μέτρα. Αν μία χρονιά στεγνώσει η λίμνη και δεν έχουμε ικανοποιητικές βροχές, θα υποστεί και ζημιές το δίκτυο και δε θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» κατέληξε ο πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β.

Το Φράγμα και η Φραγμολίμνη
Το Φράγμα της Απολακκιάς κατασκευάστηκε το 1989 και καταλαμβάνει μία έκταση περίπου 542 στρεμμάτων. Η κατασκευή του αποσκοπούσε αρχικά στη διευκόλυνση της άρδευσης σε ολόκληρο το νότιο τμήμα της Ρόδου.

Αυτή την εικόνα παρουσιάζει σήμερα η λίμνη στο Φράγμα Απολακκιάς
Αυτή την εικόνα παρουσιάζει σήμερα η λίμνη στο Φράγμα Απολακκιάς

Βρίσκεται 3,5 χλμ βόρεια του οικισμού της Απολακκιάς στη ΝΔ Ρόδο και η Φραγμολίμνη –Ταμιευτήρας δημιουργήθηκε μετά από την κατασκευή του φράγματος κάθετα στον ρου του ποταμού-ρύακα Στανίτη. Τρεις ρύακες περιοδικής ροής τροφοδοτούν με νερό τη λίμνη πλην του χειμάρρου Στανίτη.

Τα πρανή της λίμνης είναι σχετικά απότομα και μόνο σε πολύ λίγα σημεία οι κλίσεις είναι μικρές κι έχει αναπτυχθεί λίγη υγροτοπική βλάστηση, κυρίως θαμνώδης και υπερυδατική.

Πρακτικά, οι υγροτοπικοί οικότοποι καταλαμβάνουν ελάχιστη έκταση. Η λεκάνη απορροής κυριαρχείται από φυσική δενδρώδη, θαμνώδη και φρυγανώδη τυπική Μεσογειακή βλάστηση, ενώ μεγάλο τμήμα του πευκοδάσους είχε καεί.

Οι καλλιέργειες στη λεκάνη απορροής είναι λίγες εκτατικές και δενδρώδεις, η δε κατάσταση διατήρησης του τοπίου κρίνεται εξαιρετική. Η λίμνη περιλαμβάνεται εντός των ορίων Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (GR4210005) και Ζώνης Ειδικής προστασίας (GR4210030) του δικτύου Natura 2000 καθώς επίσης και εντός Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά (ΣΠΠ).

Αυτή την εικόνα παρουσιάζει σήμερα η λίμνη στο Φράγμα Απολακκιάς
Αυτή την εικόνα παρουσιάζει σήμερα η λίμνη στο Φράγμα Απολακκιάς

Διαβάστε ακόμη

Έπρεπε να τροποποιηθεί ο Οργανισμός της περιφέρειας

Ακαθάριστα οικόπεδα: Πάνω από 515.000 δηλώσεις καθαρισμού στη σχετική πλατφόρμα

Συναγερμός στη Ρόδο: Εξαφανίστηκαν 3 παιδιά από χώρο φιλοξενίας

Η συντονισμένη επίθεση Σαμαρά και Καραμανλή και η αντίδραση της κυβέρνησης

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Κω. Επιστρέφουν στα σπίτια και τα ξενοδοχεία τους κάτοικοι κι επισκέπτες

Σε «κοινή γραμμή» βρίσκονται δήμος και Ένωση Ξενοδόχων

Γ. Χατζημάρκος: «Η Χρ. Καραγιάννη να καταθέσει στοιχεία αλλιώς θα προσφύγουμε εμείς στη δικαιοσύνη»

Μετάλλια και ρεκόρ από τους Δωδεκανήσιους στο Πανελλήνιο στίβου Ανδρών-Γυναικών στον Βόλο