Μια βραδιά στ’ αστέρια για τους μαθητές και τις μαθήτριες του 4ου ΓΕ.Λ. Ρόδου

Μια βραδιά στ’ αστέρια για τους μαθητές και τις μαθήτριες του 4ου ΓΕ.Λ. Ρόδου

Μια βραδιά στ’ αστέρια για τους μαθητές και τις μαθήτριες του 4ου ΓΕ.Λ. Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1281 ΦΟΡΕΣ

Μέσα από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου το 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου συνδέθηκε ζωντανά με το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης με οικοδεσπότη τον κ. Αλέξανδρο Χιωτέλλη και συνεπιβάτες στο «ταξίδι» αυτό, 15 ακόμη σχολεία των Δωδεκανήσων.

Με την ευκαιρία αυτή, οι μαθητές και οι μαθήτριες «ταξίδεψαν στις γειτονιές του ηλιακού μας συστήματος και του γαλαξία μας παρατηρώντας τον νυχτερινό ουρανό», όπως αναφέρει το Σχολείο.

Πιο συγκεκριμένα, το 4ο ΓΕ.Λ. Ρόδου περί της ανωτέρω δράσεως του σχολείου, σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης, αναφέρει τα εξής:

«Στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων UniversALL για μαθητές ακριτικών περιοχών της Ελλάδας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μας δόθηκε η δυνατότητα να συνδεθούμε με το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης με οικοδεσπότη τον κ. Αλέξανδρο Χιωτέλλη και τους επιστήμονες ερευνητές του Κέντρου Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου της Πεντέλης κ.κ. Λάζαρο Κουτουλίδη και Βαγγέλη Κολοκοτρώνη. Στο «ταξίδι» αυτό, μάς συντρόφευσαν 15 ακόμη σχολεία των Δωδεκανήσων. Μαθητές και μαθήτριες από 4 σχολεία της Ρόδου (ΓΕ.Λ. Κρεμαστής, ΓΕ.Λ.Σορωνής, ΓΕ.Λ.Αφάντου, 4ο ΓΕ.Λ. Ρόδου), καθώς και παιδιά από Λέρο, Τήλο, Κω, Κάλυμνο, Πάτμο, Λειψούς, Αστυπάλαια και Κάσο είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα απολαυστικό οδοιπορικό στον χειμερινό ουρανό.

Παρατηρήσαμε τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, Δία, και 4 από τα φεγγάρια του Γανυμήδη, την Ιώ, την Ευρώπη και την Καλλιστώ. Συγκρίναμε τις διαστάσεις του Δία με τη Γη και τον ήλιο, ακούσαμε για τα κύματα τσουνάμι που προκαλούνται στο έδαφος της Ιούς από τη βαρυτική έλξη του Δία, ενημερωθήκαμε για τον μεγαλύτερο δορυφόρο του πλανητικού μας συστήματος, τον Γανυμήδη, και αναζητήσαμε την κόκκινη κηλίδα του Δία, που δυστυχώς μάς είχε γυρισμένη την πλάτη!

Στη συνέχεια, πήγαμε έτη φωτός μακριά, στο πλανητικό νεφέλωμα του Ωρίωνα και γίναμε μάρτυρες της γέννησης νέων αστεριών! Μιλήσαμε για τον κύκλο της ζωής και του θανάτου των αστεριών και τον τρόπο που το ένα δημιουργεί το άλλο μέσα από εξωτικές εκρήξεις σούπερ νόβα!

Αμέσως μετά, κατευθυνθήκαμε σε ένα μεγάλο κυανό αστέρι του αστερισμού του Ωρίωνα, τον Rigel, για να μετακινηθούμε λίγο αργότερα στη «μασχάλη» του κυνηγού Ωρίωνα, τον αστέρα Μπέντελγκεζ. Στον Μπέντελγκεζ, αντικρίσαμε έναν ερυθρό γίγαντα που διανύει τα τελευταία στάδια της ζωής του και «ψυχορραγεί» ως άστρο, ετοιμάζοντας την τελευταία πράξη της ύπαρξής του που θα κλείσει με μια εντυπωσιακή έκρηξη σούπερ νόβα!

Η περιπλάνησή μας έκλεισε με έναν «περίπατο» στις γειτονιές του δικού μας φεγγαριού. Περάσαμε από τους κρατήρες του Τύχο-Μπράχε και του Κοπέρνικου και νιώσαμε ότι είναι τόσο κοντά όσο μια ανάσα αλλά ταυτόχρονα και τόσο μακριά, για να ταξιδέψει κάνεις σε αυτά.

Ο ενθουσιασμός όλων από την περιπλάνησή μας στις γειτονιές του γαλαξία μας ήταν έκδηλος.Οι οικοδεσπότες ερευνητές του Αστεροσκοπείου της Πεντέλης μάς συνεπήραν με τις ερωτήσεις και τις γνώσεις τους στο ταξίδι της γέννησης και της δημιουργίας των αστεριών και των πλανητικών συστημάτων. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών μέσα από αλληλεπίδραση με ερωτήσεις και απαντήσεις ήταν το καύσιμο, για να παρατείνουμε το ταξίδι μας και η συνεύρεση τόσων ανθρώπων από τόσα νησιά των Δωδεκανήσων ήταν μια γιορτή επιστήμης και συνεργασίας.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Α. Χιωτέλλη γι’ αυτήν του την πρωτοβουλία και τους συνεργάτες του στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που έδωσαν την ευκαιρία σε τόσους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς να έχουν τη χαρά της παρατήρησης του νυχτερινού Ουρανού από ένα μεγάλο τηλεσκόπιο με μια τόσο αξιόλογη ξενάγηση! Δίνουμε ραντεβού στην επόμενη εαρινή ισημερία για παρατήρηση του πιο κοντινού μας άστρου: του ήλιου μας».

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη στη Βιομηχανία Αεριούχων Ποτών «ΒΑΠ-Π. Κουγιός ΑΒΕΕ»: Μία εκπαιδευτική ματιά στην τοπική παραγωγή

Τη δράση «MyEU2024 - Συμμετέχω ενεργά στο Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» φιλοξένησε ο δήμος Ρόδου για μαθητές του νησιού μας

Ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο: Το υβριδικό σύστημα που θα υπάρχει σε απομακρυσμένες περιοχές

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων