Την Κυριακή ανοίγει τις πόρτες της η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Μεσαιωνική Πόλη

Την Κυριακή ανοίγει τις πόρτες της η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Μεσαιωνική Πόλη

Την Κυριακή ανοίγει τις πόρτες της η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Μεσαιωνική Πόλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1871 ΦΟΡΕΣ

Από αύριο, ημέρα Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και κάθε Κυριακή, μέχρι τη λήξη του θερινού ωραρίου λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων του έτους, θα είναι επισκέψιμη η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στην οδό Ιπποδάμου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.


Ο ναός ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του ελεύθερου σταυρού με τρούλο και χρονολογείται στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αιώνα. Από τις κεραίες του σταυρού, η ανατολική είναι βραχύτερη, ενώ όλες καλύπτονται με οξυκόρυφες καμάρες. Στο σημείο διασταύρωσής τους υψώνεται τρούλος με δωδεκάπλευρο εξωτερικά τύμπανο και τέσσερα παράθυρα. Στο βορειότερο άκρο του ναού σώζεται υπόγεια ταφική κρύπτη.
Η επιμελημένη κατασκευή του μνημείου από τον τοπικό πωρόλιθο, κατά το ισόδομο σύστημα και οι διαστάσεις του, το καθιστούν ένα από το πιο υποβλητικά εκκλησιαστικά κτήρια της Μεσαιωνικής Πόλης. Αποκαταστάθηκε το 1982.


Στο εσωτερικό του, έχουν τοποθετηθεί τοιχογραφίες από τον ναό του Αγίου Ζαχαρία από το Φοινίκι της Χάλκης και τον ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, από το Θάρρι της Ρόδου.
Οι τοιχογραφίες από τον ερειπωμένο μονόχωρο καμαροσκέπαστο ναό του Αγίου Ζαχαρία στο Φοινίκι της Χάλκης, χρονολογούνται στο β’ μισό του 14ου αι. και διατηρούνται σε μέτρια κατάσταση. Αποτοιχίστηκαν το 1984, προκειμένου να σωθούν από τον κίνδυνο κατάρρευσης τού μνημείου και περιλαμβάνουν σκηνές από τον χριστολογικό κύκλο και ολόσωμους αγίους. Οι συνθέσεις χαρακτηρίζονται από συμμετρία, συγκρατημένη δραματικότητα και εκλεκτικισμό.


Από τον ζωγραφικό διάκοσμο του ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Θάρρι της Ρόδου, φιλοξενείται ο διάκοσμος του τρούλου και των σφαιρικών τριγώνων, του έτους 1624. Πρόκειται για τις τοιχογραφίες που ανήκουν στο τέταρτο ζωγραφικό στρώμα ενός μνημείου με μακραίωνη ιστορία από τον 12ο ως τον 18ο αιώνα. Απεικονίζουν τον Παντοκράτορα, αγγέλους, προφήτες και ευαγγελιστές και χαρακτηρίζονται από συντηρητικές τάσεις, ρυθμικότητα στη σύνθεση και αξιοσημείωτη αίσθηση του χρώματος.
Ώρες λειτουργίας: Κυριακή 12:00-15:00
Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών