Με λαμπρότητα εορτάστηκε χθες στη Σύμη η ιστορική επέτειος

Με λαμπρότητα εορτάστηκε χθες στη Σύμη η ιστορική επέτειος

Με λαμπρότητα εορτάστηκε χθες στη Σύμη η ιστορική επέτειος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 951 ΦΟΡΕΣ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε χθες στη Σύμη η 79η επέτειος της «8ης Μαΐου 1945» μέρας κατά την οποία παραδόθηκαν στους συμμάχους οι γερμανικές δυνάμεις της Δωδεκανήσου σηματοδοτώντας το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο εορτασμός περιλάμβανε δοξολογία και ανάγνωση του πανηγυρικού της ημέρας από τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων και παρέλαση.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν, μεταξύ άλλων με την παρουσία τους, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, οι βουλευτές Μάνος Κόνσολας και Μίκα Ιατρίδη από τη Νέα Δημοκρατίας, ο βουλευτής Γιώργος Νικητιάδης από το ΠΑΣΟΚ, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδ/σου Χρήστος Ευστρατίου, η αντιπεριφερειάρχης Χαρούλα Γιασιράνη, η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου Χρύσα Καραγιάννη, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουνάκης, ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Εμμανουήλ Χατζής, και εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στις εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησε πλήθος κόσμου αλλά και πολλοί τουρίστες, έλαβε μέρος η Φιλαρμονική Καλυθιών, ενώ παρέλασαν και μέλη του Συλλόγου Συμιακών Ελευσίνας «Ο Μιχαήλ Αρχάγγελος».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Νικητιάδης αναφέρει τα εξής: «Ο Γιώργος Νικητιάδης βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζοντας την περιοδεία του στη Δωδεκάνησο την Τετάρτη 8 Μαΐου επισκέφθηκε τη Σύμη, τιμώντας τις εκδηλώσεις για την 79η Επέτειο της 8ης Μαΐου 1945, ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου παράδοσης των στρατευμάτων κατοχής της Δωδεκανήσου στις συμμαχικές δυνάμεις.

Το πρωί της Τετάρτης ο κ. Νικητιάδης παρέστη στη Δοξολογία που εψάλη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ιωάννου Σύμης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Ηρώων και παρακολούθησε την παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Σύμη ο κ. Νικητιάδης πραγματοποίησε επαφές με φίλους και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μαζί με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του Κόμματος Παναγιώτη Κουνάκη μετέφεραν τις θέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Νικητιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τιμούμε τις ημέρες αυτές τη Νίκη κατά των ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων και τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Η 8η Μαΐου αποτελεί σημαντικό ιστορικό σημείο για την ιστορία της χώρας μας, της Δωδεκανήσου αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Τα ναζιστικά στρατεύματα παραδόθηκαν άνευ όρων στις Συμμαχικές Δυνάμεις.

Τιμή και δόξα σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι, τιμή και δόξα σε αυτούς που ακόμη και σήμερα από εδώ τη Σύμη και όλη τη Δωδεκάνησο φυλάττουν τους ιερούς θεσμούς της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, αντιστεκόμενοι σε κάθε επίβουλο αναθεωρητισμό που προέρχεται από τη γείτονα.»

Η ιστορική αυτή ημέρα
Στις 8 Μαΐου 1945 ο Γερμανός διοικητής Βάγκενερ συνομολογούσε με τον Άγγλο στρατηγό Μόφατ, στη Σύμη, την παράδοση των γερμανικών στρατευμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ύστερα από συνεννοήσεις με τους Άγγλους, ο Όττο Βάγκενερ φτάνει στη Σύμη με μια τορπιλάκατο.

Στο λιμάνι του αποδίδονται οι ανάλογες τιμές και ο Γερμανός στρατηγός με γρήγορο βήμα κατευθύνεται στο σπίτι του Καμψώπουλου, όπου τον περιμένουν Άγγλοι και Γάλλοι αξιωματικοί και οι Έλληνες Ιερολοχίτες.

Εκεί, ο Άγγλος ταξίαρχος Τζέιμς Μόφατ λέει στον Γερμανό στρατηγό: Δέχεστε να υπογράψετε την παράδοση των στρατευμάτων σας;

Με αργή και βραχνή φωνή αμετανόητος ο Βάγκενερ απαντά: Εκτελώ διαταγές. Εάν είχα το δικαίωμα ποτέ δεν θα υπέγραφα!

Έσκυψε και χωρίς άλλη κουβέντα υπέγραψε. Ο υπασπιστής του ήταν έτοιμος να δακρύσει. Τον κοίταξε μ΄ένα βλέμμα βλοσυρό και έσπευσε να παραδώσει το περίστροφο του στον Άγγλο ταξίαρχο. «Το τρόπαιο αυτό ανήκει στον Ιερό Λόχο», απαντά ο Μόφατ.

Τότε ο Γερμανός απαντά με ένα ξερό «για» (ναι) και παραδίδει το περίστροφο στον παριστάμενο διοικητή του Ιερού Λόχου συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.

Η τελετή κράτησε λίγα μόνο λεπτά και αμέσως μετά ο Γερμανός στρατηγός επιβιβάστηκε στην τορπιλάκατο και αναχώρησε με κατεύθυνση τη Ρόδο για να ετοιμάσει την παράδοση του νησιού την επόμενη μέρα στις συμμαχικές δυνάμεις.

Στο ερώτημα γιατί επελέγη η Σύμη για να γίνει η παράδοση των γερμανικών στρατευμάτων η απάντηση είναι ότι… οι λόγοι είναι πολλοί. Όμως ο κυριότερος ήταν γιατί η Σύμη -και λόγω της γεωγραφικής της θέσης- διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα.

Οι κάτοικοί της, ανώνυμοι και επώνυμοι, με κάθε τρόπο -ακόμη και θυσιάζοντας τη ζωή τους- ιδιαίτερα όταν το νησί ήταν υπό ξενική κατοχή, προσέφεραν πολύτιμες βοήθειες στους συμμάχους, ενώ στη Σύμη λειτούργησαν σημαντικά κατασκοπευτικά κλιμάκια με κορυφαίο αυτό στη Μονή του Πανορμίτη με τον ηγούμενο Χρύσανθο Μαρουλάκη, τον Μυκονιάτη στρατιωτικό Φλώρο Ζουγανέλη και τον Μιχάλη Λάμπρου τους οποίους εκτέλεσαν οι Ιταλοί κατά τη μεταφορά τους από το μοναστήρι στον Γιαλό.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς