Αιφνίδια βαρηκοΐα: Συμπτώματα, αίτια και βαθμός σοβαρότητας

Αιφνίδια βαρηκοΐα: Συμπτώματα, αίτια και βαθμός σοβαρότητας

Αιφνίδια βαρηκοΐα: Συμπτώματα, αίτια και βαθμός σοβαρότητας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 727 ΦΟΡΕΣ

Η ξαφνική απώλεια ακοής στο ένα αυτί μπορεί να είναι τρομακτικό πράγμα για να συνειδητοποιήσουμε. Ευτυχώς, περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που έχουν αιφνίδια απώλεια ακοής, την ανακτούν χωρίς θεραπεία και το 75% με θεραπεία.

Υπάρχουν δύο τύποι ξαφνικής απώλειας ακοής. Η ξαφνική αγώγιμη απώλεια ακοής προκαλείται από την κυψελίδα του αυτιού ή κάποια άλλη απόφραξη. Η αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, η οποία είναι λιγότερο συχνή, προκαλείται από απώλεια ευαισθησίας στα νεύρα. Μπορεί να προκληθεί από όγκο, τραύμα στο κεφάλι ή άλλα προβλήματα υγείας. Η ξαφνική απώλεια ακοής μπορεί επίσης να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως βουητό στα αυτιά και ζάλη.


Συμπτώματα αιφνίδιας απώλειας ακοής στο ένα αυτί
Το πιο κοινό σύμπτωμα της αιφνίδιας απώλειας ακοής στο ένα αυτί είναι το να μην μπορείτε να ακούτε καλά από εκείνο το αυτί. Μερικοί άνθρωποι θα παρουσιάσουν ολική απώλεια ακοής, ενώ άλλοι θα εμφανίσουν μείωση της ακοής και πνιγμό των ήχων. Συχνά, οι άνθρωποι ξυπνούν με ξαφνική απώλεια ακοής, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι κάτι που συμβαίνει σταδιακά. Μερικά από τα συμπτώματα είναι:

- Ένας ήχος σαν «ποπ» προτού χάσετε την ακοή σας.
- Εμβοές στο ένα ή και στα δύο αυτιά.
- Ζάλη.
- Πίεση μέσα στο αυτί.
- Ίλιγγος.

Ξαφνική νευροαισθητήρια απώλεια ακοής
Είναι ο πιο κοινός τύπος αιφνίδιας απώλειας ακοής στο ένα αυτί (αν και μερικοί άνθρωποι μπορούν να το πάθουν και στα δύο αυτιά). Προκαλείται από απώλεια ευαισθησίας στα νεύρα των αυτιών. Μόνο περίπου το 10-15% των ατόμων με αυτόν τον τύπο αφνίδιας βαρηκοΐας έχουν ξεκάθαρη αιτία για την πάθηση.


Οι πιο συνηθισμένες αιτίες, πάντως, είναι οι εξής:
• Λοίμωξη, όπως μια μόλυνση του αυτιού.
• Τραυματισμός στο κεφάλι, συμπεριλαμβανομένων των δυνατών θορύβων.
• Αυτοάνοσα νοσήματα.

Η ξαφνική απώλεια ακοής μπορεί επίσης να προκληθεί από:
• Έναν όγκο, ιδιαίτερα στο νεύρο που συνδέει το αυτί με τον εγκέφαλο
• Νευρολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πολλαπλής σκλήρυνσης
• Διαταραχές του αυτιού
• Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων χημειοθεραπείας.

Αιφνίδια αγώγιμη απώλεια ακοής
Η αγώγιμη απώλεια ακοής συμβαίνει όταν κάτι εμποδίζει τον ήχο να διαπεράσει το αυτί. Τις περισσότερες φορές, υλικά όπως η κυψελίδα του αυτιού συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, επομένως η απώλεια ακοής δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο ξαφνική όσο θα σας φανεί. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ξαφνική απώλεια ακοής αγωγιμότητας αν υπάρχει κάποιο ξένο αντικείμενο στο αυτί τους ή αν υπάρξει τραυματισμός στο τύμπανο του αυτιού.


Είναι η ξαφνική απώλεια ακοής επείγον περιστατικό;
Η ξαφνική νευροαισθητήρια απώλεια ακοής είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. Η αγώγιμη απώλεια ακοής δεν αποτελεί επείγουσα κατάσταση, αν και μπορεί να απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Δοκιμάστε το τεστ βουητού για να δείτε τι είδους απώλεια ακοής αντιμετωπίζετε: Αν εμφανίζετε βόμβο και ο θόρυβος είναι πιο δυνατός στο αυτί με τη φυσιολογική ακοή, αντιμετωπίζετε ξαφνική νευροαισθητήρια απώλεια ακοής και θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Αν ο βόμβος ακούγεται πιο δυνατά στο αυτί που έχει απώλεια ακοής, αντιμετωπίζετε αγώγιμη απώλεια ακοής. Θα πρέπει να καλέσετε τον ΩΡΛ σας για ένα ραντεβού, αλλά δεν είναι κάτι που επείγει αναγκαστικά.
Πηγή: iatronet.gr

 

Διαβάστε ακόμη

Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση

Θερμική εξάντληση: Συμπτώματα – Πρώτες Βοήθειες

Εγκυμοσύνη και οδοντιατρική φροντίδα

Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

Κλιματισμός και νόσος λεγεωνάριων: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Χρήσιμες, καθημερινές συμβουλές

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2024, «Μάιος Μήνας Μέτρησης»

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες