Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών - Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και του δήμου Νισύρου

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών - Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και του δήμου Νισύρου

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών - Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και του δήμου Νισύρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 690 ΦΟΡΕΣ

Από τον δήμο Νισύρου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Σήμερα, 8 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, μια μέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και τη δράση για την προστασία των ωκεανών μας. Οι ωκεανοί καλύπτουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της γης, περιλαμβάνοντας το 97% του νερού της και αποτελούν πηγή ζωής και πόρων για ολόκληρο τον πλανήτη. Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει τη σημασία της προστασίας και της βιώσιμης διαχείρισης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Ο ρόλος που παίζουν οι ωκεανοί στο κλιματικό σύστημα είναι πολυδιάστατος και περίπλοκος. Ο ωκεανός παράγει και ελευθερώνει ενώσεις (συμπεριλαμβανομένων και των υδρατμών) που διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα, απορροφά και διαλύει το διοξείδιο του άνθρακα στο θαλασσινό νερό και λειτουργεί ως ψύκτρα.

Το Υποψήφιο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Νισύρου και το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, υπό την επιμέλεια του Καθηγητή Νάστου Παναγιώτη και της Αναπλ. Καθηγήτριας Νομικού Παρασκευής, συμμετέχει ενεργά σε δράσεις προώθησης και τιμής αυτής της σημαντικής ημέρας. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών, διοργανώνει μια σειρά από εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού.

Μία από τις κύριες δράσεις είναι η διοργάνωση του 3ου θερινού σχολείου στη Νίσυρο με θέμα Κλιματική Αλλαγή και Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις το οποίο διεξάγεται από 2 Ιουνίου έως 9 Ιουνίου 2024. Στο σχολείο συμμετέχουν 22 μεταπτυχιακοί φοιτητές και εστιάζει στην εκπαίδευση σχετικά με τις φυσικές διαδικασίες, τους κλιματικούς κινδύνους και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που επηρεάζουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και το προσωπικό των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νερό, Βιόσφαιρα και Κλιματική Αλλαγή» και «Επιστήμες Γης και Περιβάλλον» συμμετάσχουν επίσης σε δράσεις καθαρισμού παραλίας στη Νίσυρο. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στην παραλία των Χοχλάκων και περιλάμβανε τη συλλογή και καταμέτρηση απορριμμάτων, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης και στην προώθηση της βιωσιμότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών μας υπενθυμίζει ότι όλοι έχουμε ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ωκεανών μας. Η συμμετοχή του ΕΚΠΑ στις παραπάνω δράσεις αναδεικνύει τη δέσμευση της ακαδημαϊκής κοινότητας στην προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Καλούμε όλους να συμμετάσχουν στις δράσεις και να συμβάλλουν στη διατήρηση των ωκεανών μας για τις επόμενες γενιές.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: https://nisyrosgeopark.gr/

και http://lacae.geol.uoa.gr/

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη του δημάρχου Νισύρου στην Τουρκία - Θεμέλια για τη φιλία των λαών της περιοχής

Αποστολή Ιατρικού Κλιμακίου στη Νίσυρο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω της εταιρείας «ΓΑΛΗΝΟΣ»

Νίσυρος: Ανανέωση του πιστοποιητικού ISO 14001 για το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης του δήμου

Συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα «Αθλητικά Μονοπάτια» στη Νίσυρο

Τα τελικά αποτελέσματα στον δήμο Νισύρου

Πρωτιά της Νέας Αριστεράς και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στη Νίσυρο!

Θερινό Σχολείο - Νίσυρος 2024: «Ο ρόλος της Καινοτομίας και της Τοπικής Κοινωνίας στη Βιώσιμη Μετάβαση των Νησιών»

Διανησιωτικά Δίκτυα Μονοπατιών από το «Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος»