Αθανάσιος Βυρίνης: Η αποχή στην εποχή που διανύουμε αποτελεί πολιτική θέση

Αθανάσιος Βυρίνης: Η αποχή στην εποχή που διανύουμε  αποτελεί πολιτική θέση

Αθανάσιος Βυρίνης: Η αποχή στην εποχή που διανύουμε αποτελεί πολιτική θέση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 468 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o
Αθανάσιος Βυρίνης

Αν αφήσουμε τις αναλύσεις που κάνει κάθε κόμμα για να αμυνθεί ή να δικαιολογήσει τα (αδικαιολόγητα) αποτελέσματα, το ρεαλιστικό συμπέρασμα των εκλογών είναι ότι το 60% των πολιτών γύρισε την πλάτη του στα κόμματα, προφανώς γιατί δεν απάντησαν στα βασικά του προβλήματα. Και αυτό αποτελεί πολιτική θέση!

Αποτυπώνεται ανάγλυφα ότι μόνο 1 στους 10 συντάσσεται με (ή απλώς ακολουθεί) την κυβερνητική πολιτική, λογικό (ίσως να είναι και πολύ) με τα όσα ταλαιπωρούν (για να μην πω βασανίζουν) την καθημερινότητα του πολίτη.


Στο δια ταύτα, το κόμμα που θα οργανωθεί, θα παράξει πραγματική Πολιτική εστιάζοντας ουσιαστικά στον Πολίτη, που θα τη μεταφράσει σε εφαρμόσιμες προτάσεις (βαρέθηκα τη λέξη «κοστολογημένες» γιατί χρησιμοποιείται κατά το δοκούν), θα την επικοινωνήσει οριζόντια και κάθετα, που θα συγκινήσει τον κόσμο κάνοντας τον (συμ)μέτοχο στο όραμά του, θέτει τις βάσεις μιας πιο ανθρωποκεντρικής προσέγγισης της ανάληψης και διαχείρισης της εξουσίας.


Εν κατακλείδι, για όσους βρισκόμαστε στην αντιπολιτευτική πλευρά, η ρητορική μας θα πρέπει να περιέχει αρχικά την ορθή διατύπωση των ζητημάτων (που αποτελεί το ήμισυ της επίλυσής τους στις θετικές επιστήμες) και ένα ολιστικό πλαίσιο προτάσεων-λύσεων.


Η κέντρο-κεντροαριστερή ιδεολογία έχει ευρύ πεδίο δράσης (και όχι μόνο αντίδρασης) και σίγουρα ένα μίγμα που συνδυάζει την εμπειρία με τα νέα μυαλά, μπορούν να παράξουν σύγχρονες ιδέες που μετουσιώνονται σε πράξεις!

Αλλιώς, ο κόσμος θα συνεχίζει να παθιάζεται (και να διοχετεύει τις ελπίδες του) μόνο στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στη Γιουροβίζιον (που ίσως να βολεύει κάποιους) ή όπου αλλού η θέαση είναι προτιμότερη από τη συμμετοχή...

Διαβάστε ακόμη

Ν. Μαριάς: Έτοιμη ακόμη και για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο δηλώνει η Τουρκία 83 χρόνια από το Σύμφωνο Φιλίας που υπέγραψε με τον Χίτλερ

Φίλιππος Ζάχαρης: Ακολουθώντας τον ρου της ιστορίας, τις αξίες και τα νοήματα

Μιχάλης Μάρκου: Ευρωεκλογές και αποχή. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό;

Μαρία Καρίκη: Πόσο «παρών» είσαι στη ζωή σου;

Αγαπητός Ξάνθης: Ένα βιβλίο σταθμός, για την επικινδυνότητα της συνδετικότητας σε μια ανειρήνευτη σημερινή εποχή

Θάνος Ζέλκας: Ο δρόμος είχε τη δική του αμαρτία

Θανάσης Καραναστάσης: Όπου λαλούν πολλοί... μνηστήρες

Μανώλης Κασσώτης: Στην Κάσο το Συμπόσιο Στέγης Γραμμάτων-Τεχνών