Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου για την ενίσχυση των τουριστικών υποδομών

Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου για την ενίσχυση των τουριστικών υποδομών

Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου για την ενίσχυση των τουριστικών υποδομών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 585 ΦΟΡΕΣ

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έθεσε η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη Σχέδιο Νόμου του υπουργείου το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευση, την επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων και άλλες ρυθμίσεις.

Το travel.gr παρουσίασε σήμερα τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που περιέχονται στο Σχέδιο Νόμου το οποίο θα μείνει σε διαβούλευση μέχρι την Τρίτη, 25 Ιουνίου. Σχετική αναφορά για τη διαμόρφωση του Σχεδίου Νόμου, έκανε η υπουργός Τουρισμού, στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναλυτικά, το Σχέδιο Νόμου στο πλαίσιο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης επιλύει πολεοδομικά και αδειοδοτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά καταλύματα, προβλήματα χωροθέτησης που ανακύπτουν στις τουριστικές λιμενικές εγκαταστάσεις, καθώς και τα κωλύματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης που προκύπτουν στα ορειβατικά καταφύγια. Επίσης, ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με την προώθηση ειδικότερων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, και ιδίως του ιατρικού τουρισμού, των κέντρων αναζωογόνησης (spa), του οινοτουρισμού, και του αλιευτικού τουρισμού. Σε άλλα σημεία στο Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις για την ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης μέσα από τη στήριξη των σπουδαστών του κλάδου και των ίδιων των σχολών καθώς και για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου που διέπει το επάγγελμα των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων. Επιπλέον, επιδιώκει τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων φορέων τουρισμού και ιδίως των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος ενώ αντιμετωπίζει ειδικότερα ζητήματα που δυσχεραίνουν την εύρυθμη ανάπτυξη του τουρισμού.

Το πλαίσιο λειτουργίας των Οργανωμένων Τουριστικών κατασκηνώσεων πολυτελούς διαβίωσης (glamping)

Εξάλλου, στο Σχέδιο Νόμου ρυθμίζονται ζητήματα για τις Οργανωμένες Τουριστικές κατασκηνώσεις πολυτελούς διαβίωσης (glamping). Οι οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις πολυτελούς διαβίωσης είναι κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, τα οποία ανεγείρονται με όρους δόμησης οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές, στα οποία παρέχεται η δυνατότητα διαμονής, εστίασης και αναψυχής τουριστών σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας δύναται να είναι διαφόρων τύπων και μεγεθών, να διαθέτουν κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής που συναρμολογούνται, ενώ κατά τη χρήση τους ενώνονται με υπεδάφια δίκτυα υποδομών και συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από εισήγηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές των ως άνω δομών φιλοξενίας και εξειδικεύονται τεχνικά θέματα που αφορούν τη στατικότατα, τη μέγιστη επιτρεπόμενη κλίση εδάφους, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή της παρούσας.

Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τίθενται οι όροι λειτουργίας των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων πολυτελούς διαβίωσης (glamping) και καθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές βάσει των οποίων κατατάσσονται αυτές σε κατηγορία αστέρων. Το ΞΕΕ εξουσιοδοτεί τους διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο φορέων. Επίσης, το Υπουργείο Τουρισμού και το ΞΕΕ αναρτούν στις επίσημες ιστοσελίδες τους επικαιροποιημένο κατάλογο όλων των διαπιστευμένων φορέων για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα του παρόντος, προκειμένου να πιστοποιείται η κατάταξή τους.

Θεσμικό πλαίσιο για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας

Εξάλλου, τροποποιήσεις γίνονται και στο θεσμικό πλαίσιο για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας. Όπως αναφέρεται η μεταβίβαση της κυριότητας ή του δικαιώματος επιφάνειας, εφόσον το ξενοδοχείο συνιδιοκτησίας ανεγείρεται σε ακίνητο επί του οποίου έχει συσταθεί δικαίωμα επιφάνειας ή η εκμίσθωση των αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας επιτρέπεται μόνο μετά:

-την έκδοση των οικοδομικών αδειών και των λοιπών προαπαιτούμενων εγκρίσεων για την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών του ξενοδοχειακού καταλύματος,

-τη σύσταση οριζοντίων και καθέτων ιδιοκτησιών επί του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας και

-την έγκριση του Κανονισμού Συνιδιοκτησίας και Λειτουργίας του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας. Αν τα δωμάτια και διαμερίσματα προς πώληση ή μακροχρόνια εκμίσθωση αναπτύσσονται σε αυτοτελείς κάθετες διηρημένες ιδιοκτησίες, προϋπόθεση για τη σύσταση εμπραγμάτων ή ενοχικών δικαιωμάτων επί αυτών, αποτελεί και η έκδοση της άδειας δόμησης της συγκεκριμένης κάθετης ιδιοκτησίας. Δωμάτια και διαμερίσματα προς πώληση ή μακροχρόνια εκμίσθωση, τα οποία αναπτύσσονται σε αυτοτελείς κάθετες διηρημένες ιδιοκτησίες, μπορούν να κατασκευάζονται σταδιακά και να ενσωματώνονται στη γνωστοποίηση λειτουργίας. Στην περίπτωση αυτή τα δωμάτια και διαμερίσματα εντάσσονται σταδιακά στη δυναμικότητα του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας με βάση τις οικείες προδιαγραφές και τις οικοδομικές και λοιπές άδειες και εγκρίσεις.

Κίνητρα για την κατασκευή μικτών τουριστικών καταλυμάτων μικρής κλίμακας

Τροποποιήσεις γίνονται και για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά την κατασκευή μικτών τουριστικών καταλυμάτων μικρής κλίμακας.

Επί των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών που περιλαμβάνονται στα Μικτά Τουριστικά Καταλύματα Μικρής Κλίμακας επιτρέπεται η σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών, οριζόντιων και κάθετων, κατά τις κείμενες διατάξεις και η σύσταση ή μεταβίβαση σε τρίτους ενοχικών και εμπραγμάτων δικαιωμάτων επ` αυτών. Το ποσοστό των δυνάμενων να πωληθούν ή εκμισθωθούν μακροχρονίως τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της συνολικώς δομούμενης επιφάνειας του μικτού τουριστικού καταλύματος μικρής κλίμακας. Η μακροχρόνια μίσθωση συνομολογείται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών.

Τα Μικτά Τουριστικά Καταλύματα Μικρής Κλίμακας αναπτύσσονται σε γήπεδα ίσα ή μεγαλύτερα των 50.000 τ.μ. και μέχρι 150.000 τ.μ. Τα ξενοδοχεία που συμπεριλαμβάνονται σε αυτά πρέπει να πληρούν 6 κριτήρια κτιριοδομικής και πολεοδομικής αναβάθμισης. Τα Μικτά Τουριστικά Καταλύματα Μικρής Κλίμακας υπόκεινται στους όρους και περιορισμούς της εκτός σχεδίου δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων. Ο συντελεστής δόμησης είναι ενιαίος για το σύνολο του μικτού τουριστικού καταλύματος μικρής κλίμακας και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,2 και ειδικώς για τα κατοικημένα νησιά, πλην των νήσων Κρήτης, Κέρκυρας, Εύβοιας και Ρόδου, το 0,12. Για τον υπολογισμό της μέγιστης εκμετάλλευσης και των λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης, η έκταση στην οποία αναπτύσσεται το μικτό τουριστικό κατάλυμα νοείται ως ενιαίο σύνολο. Εφόσον στα μικτά τουριστικά καταλύματα μικρής κλίμακας περιλαμβάνονται ξενοδοχείο 5 αστέρων και εγκατάσταση ειδικής τουριστικής υποδομής το ποσοστό των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, που δύνανται να πωληθούν ή εκμισθωθούν μακροχρονίως, προσαυξάνεται κατά 30% και ο συντελεστής δόμησης προσαυξάνεται κατά 0,02. Ο εν λόγω συντελεστής δόμησης αφορά μόνο την κατασκευή εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής. Ειδικότερες διατάξεις, με τις οποίες έχουν καθορισθεί μικρότεροι συντελεστές δόμησης ή αυστηρότεροι όροι και περιορισμοί δόμησης για την τουριστική αξιοποίηση συγκεκριμένων γηπέδων, διατηρούνται σε ισχύ.

Πλωτές εξέδρες εντός μαρινών και καταφυγίων

Εντός του χωροθετημένου θαλάσσιου χώρου μαρίνας ή καταφυγίου επιτρέπεται να τοποθετηθεί σύστημα πλωτών προβλητών και πλωτών εξεδρών εξαρτημένων ή μη από την ακτή, για την προσαύξηση των εγκεκριμένων θέσεων ελλιμενισμού, που δεν υπερβαίνει το 10% αυτών. Η χρονική διάρκεια τοποθέτησης αυτών δεν υπερβαίνει τα 5 έτη και τους 9 μήνες ετησίως, και δεν δύναται να παραταθεί, εκτός αν, πριν από τη συμπλήρωση των 5 ετών, υποβληθεί αίτηση για την τροποποίηση της άδειας χωροθέτησης της μαρίνας ή του καταφυγίου για την προσαύξηση των θέσεων ελλιμενισμού.

Αν η προσαύξηση των θέσεων ελλιμενισμού δεν υπερβαίνει το 5% των εγκεκριμένων θέσεων, η διαφοροποίηση θεωρείται μικρής κλίμακας. Ο φορέας διαχείρισης της μαρίνας ή του καταφυγίου καταβάλει συμπληρωματικό τίμημα, το οποίο καθορίζεται ανά δημιουργούμενη θέση ελλιμενισμού με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ο φορέας διαχείρισης πριν από την τοποθέτηση των ανωτέρω προσωρινών κατασκευών προβαίνει σε σχετική γνωστοποίηση προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού. Η γνωστοποίηση αυτή, που επέχει θέση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας των ανωτέρω προσωρινών κατασκευών, συνοδεύεται υποχρεωτικά από τεκμηριωμένη μελέτη μηχανικού για την τοποθέτηση και εγκατάσταση των κατασκευών.

Διατάξεις για τη συνέχιση της λειτουργίας των ορειβατικών καταφυγίων

Για τα υφιστάμενα ορειβατικά καταφύγια τα οποία λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια εκδίδεται μέχρι τις 31.12.2025 κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού, υπό την προϋπόθεση έκδοσης διαπιστωτικής πράξης από το Πολεοδομικό Γραφείο της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του Υπουργείου Τουρισμού, συνοδευόμενης από θεωρημένα τοπογραφικά διαγράμματα.

Εξάλλου, στο Σχέδιο Νόμου αντικαθίστανται και Διατάξεις σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την οριοθέτηση των Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης και τη διαδικασία έγκρισης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος σε ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις.

Παροχή υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού

Στις αλλαγές που αναφέρονται στη νομοθεσία περί ιατρικού και ιαματικού τουρισμού, προβλέπεται ότι στο Υπουργείο Τουρισμού συστήνεται και τηρείται ηλεκτρονικό μητρώο, στο οποίο εγγράφονται οι Πάροχοι Ιατρικού Τουρισμού. Ως Πάροχος Ιατρικού Τουρισμού νοείται ο δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας παροχής πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού και παρέχει συνολικά ή κατά τμήμα ή μονάδα, υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού. Οι ειδικοί όροι και οι προϋποθέσεις για τη σύσταση και τήρηση του Μητρώου Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού, τη χορήγηση και ανάκληση του Ειδικού Σήματος Παρόχου Ιατρικού Τουρισμού, τη διαπίστευση υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα που αφορά στην εφαρμογή του παρόντος, ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού, Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Με την ίδια απόφαση, στην οποία συμπράττει και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ορίζεται το ύψος του παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο καταβάλλεται για την εγγραφή στο Μητρώο Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού.

Τουριστικά καταλύματα για την εξυπηρέτηση του οινοτουρισμού

Στις αλλαγές περί οινοτουρισμού η νέα διάταξη αναφέρει ότι κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων μέσα στα όρια των οινοποιητικών ή και οινοπαραγωγικών εγκαταστάσεων μπορούν να ιδρύονται τουριστικά καταλύματα και χώροι εστίασης. Αυτό ισχύει και για χώρους εστίασης εντός οινοποιητικών ή οινοπαραγωγικών εγκαταστάσεων, οι οποίοι βρίσκονται μέσα σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου.

Θέσπιση Σήματος Επισκέψιμου Αποσταγματοποιείου – Ποτοποιείου

Θεσπίζεται «Σήμα Επισκέψιμου Αποσταγματοποιείου – Ποτοποιείου» με σκοπό την προαγωγή της παροχής υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, γευσιγνωσίας, φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους όπου λειτουργούν Αποσταγματοποιεία – Ποτοποιεία. Το Σήμα χορηγείται σε Αποσταγματοποιεία – Ποτοποιεία που διαθέτουν χώρους και εγκαταστάσεις ειδικών προδιαγραφών και διασφαλίζουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι προδιαγραφές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων η μορφή και ο τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Αποσταγματοποιείου – Ποτοποιείου, η διάρκεια ισχύος του, οι ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, η καταβολή χρηματικού παραβόλου για τη χορήγηση του ανωτέρω σήματος, και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.

Υπηρεσίες καταδυτικού τουρισμού εντός μονάδων υδατοκαλλιέργειας

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις, οι προδιαγραφές, η διαδικασία και οι αρμόδιες αρχές έγκρισης και ελέγχου παροχής υπηρεσιών αλιευτικού τουρισμού εντός δημοσίων φυσικών ιχθυοτροφείων, καθώς και υπηρεσιών αλιευτικού και καταδυτικού τουρισμού, εντός μονάδων υδατοκαλλιέργειας. Με όμοια απόφαση, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εισόδου και λειτουργίας αλιευτικών επαγγελματικών σκαφών, και βοηθητικών σκαφών υδατοκαλλιέργειας στις υδατοκαλλιέργειες καθώς και η δυνατότητα πραγματοποίησης καταδύσεων αναψυχής.

Σπουδαστική μέριμνα των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης

Στους σπουδαστές των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης χορηγείται σπουδαστική ταυτότητα από την κατά τόπο αρμόδια Α.Σ.Τ.Ε..

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού δύναται να αναλαμβάνει με προγραμματική συμφωνία που συνάπτει με το Υπουργείο Τουρισμού, την παροχή υπηρεσιών προμήθειας συγγραμμάτων μέσω της υπηρεσίας διαχείρισης διδακτικών συγγραμμάτων «Εύδοξος».

Εισάγονται πλήρεις ή μερικές απαλλαγές από την καταβολή κομίστρου στα μέσα μαζικής μεταφοράς των σπουδαστών του Υπουργείου Τουρισμού. Οι απαλλαγές καθορίζονται από τον συνδυασμό κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων και παραμέτρων με τον αριθμό των δικαιούχων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, καθορίζονται τα συγκεκριμένα κριτήρια παροχής των απαλλαγών, οι κατηγορίες των δικαιούχων των απαλλαγών, το είδος απαλλαγής για κάθε κατηγορία δικαιούχων, σε συνδυασμό και με τον αριθμό των δικαιούχων, η διαδικασία χορήγησης των απαλλαγών, καθώς και κάθε ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή της παρούσας.

Ειδικές κατ’ εξαίρεση άδειες ξενάγησης

Κατ’ εξαίρεση σχετικών των άρθρων για τη ξενάγηση το δικαίωμα ξενάγησης χωρίς αμοιβή σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και χώρους που είχε αναπτυχθεί ή αναπτύσσεται επιστημονική και ανασκαφική δραστηριότητα, έχουν καθηγητές ανώτατων σχολών ιστορίας και αρχαιολογίας, διευθυντές και καθηγητές ημεδαπών και αλλοδαπών σχολών αρχαιολογίας στην Ελλάδα για ξεναγήσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δύνανται να ξεναγούν χωρίς αμοιβή σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία τους μαθητές της τάξης στην οποία διδάσκουν ή σε τάξη του σχολείου όπου υπηρετούν, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών επισκέψεων. Στο πλαίσιο διεθνών σχέσεων, κατά την επίσκεψη αρχηγού κράτους με την αποστολή του, δικαίωμα ξενάγησης χωρίς αμοιβή σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία έχει ο αρμόδιος Διευθυντής ή ο υπεύθυνος για την προστασία και διαχείριση του αντίστοιχου χώρου. Μόνιμοι αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού επιτρέπεται να πραγματοποιούν ξεναγήσεις χωρίς αμοιβή κατόπιν αδείας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε επίσημους προσκεκλημένους και αντιπροσωπείες που επισκέπτονται τη χώρα στο πλαίσιο διεθνών σχέσεων.

Σε περίπτωση έλλειψης ξεναγού που μπορεί να ξεναγήσει σε ορισμένη γλώσσα, η ξενάγηση από διπλωματούχο ξεναγό πραγματοποιείται με τη συνδρομή διερμηνέα που γνωρίζει τη γλώσσα των επισκεπτών.

Σε περίπτωση έλλειψης ξεναγού που μπορεί να ξεναγήσει σε ορισμένη γλώσσα και εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης με τη συνδρομή διερμηνέα, το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Τουρισμού μπορεί, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, να χορηγεί κατ’ εξαίρεση ειδική άδεια ξενάγησης σε άτομα, τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού, αλλά έχουν αποδεδειγμένα άριστη γνώση (επίπεδο Γ2 σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες) της γλώσσας για την οποία παρατηρείται έλλειψη ξεναγού. Οι ανωτέρω πρέπει να είναι απόφοιτοι Τμημάτων Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Ιστορίας και Εθνολογίας ή Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών με κατεύθυνση στην Αρχαιολογία πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων αντίστοιχων τμημάτων της αλλοδαπής. Η αρμόδια υπηρεσία μπορεί να ζητεί τη γνώμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, η οποία απαντά μέσα σε 10 ημέρες από την παραλαβή του σχετικού αιτήματος. Στην άδεια αναγράφεται η διάρκεια ισχύος της, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος, καθώς και ο τόπος, όπου θα διεξαχθούν οι ξεναγήσεις.

Εποπτεία επί των ξεναγών – Κυρώσεις

Στο έργο των ξεναγών εποπτεία ασκεί το Υπουργείο Τουρισμού. Η εποπτεία συνίσταται στη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης του παρόντος νόμου.

Σε όποιον ασκεί το επάγγελμα του ξεναγού, χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκησή του, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός έτους, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ, ενώ σε κάθε επόμενη υποτροπή επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Σε τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες στο πλαίσιο άσκησης των δραστηριοτήτων τους συνεργάζονται με πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες ξεναγού, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους, επιβάλλεται πρόστιμο 4.000 ευρώ, ενώ σε κάθε επόμενη υποτροπή ανακαλείται η Βεβαίωση Συνδρομής Νόμιμων Προϋποθέσεων λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης μέχρι 6 μήνες.

Σε όποιο πρόσωπο διαφημίζει σε ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έντυπο υλικό, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο την παροχή υπηρεσιών ξενάγησης χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού και χωρίς να αναγράφει τον αριθμό μητρώου του, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός έτους, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ, ενώ σε κάθε επόμενη υποτροπή επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Για παραβάσεις σχετικής υπουργικής απόφασης που διαπιστώνονται από όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού Σώματος ή από εντεταλμένους υπαλλήλους – ελεγκτές των κατά τόπο αρμόδιων Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, επιβάλλεται η ποινή της επίπληξης και σε περίπτωση υποτροπής πρόστιμο 500 ευρώ. Σε περίπτωση νέας υποτροπής εντός έτους, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ για κάθε επόμενη υποτροπή εντός έτους αφαιρείται το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του ξεναγού για διάστημα έως 3 μηνών. Η ποινή της επίπληξης και τα πρόστιμα επιβάλλονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου με απόφαση του Προϊσταμένου της κατά τόπο αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού.

Χρονομεριστική μίσθωση σε υπό κατασκευή τουριστικές μονάδες

Για τα καταλύματα τα οποία δεν αποτελούν επέκταση υφιστάμενης τουριστικής μονάδας, προβλέπεται η σύναψη προσυμφώνου χρονομεριστικής μίσθωσης από τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής τους άδειας. Η ισχύς της οριστικής σύμβασης της χρονομεριστικής μίσθωσης άρχεται με την παράδοση του ολοκληρωμένου καταλύματος στον μισθωτή και γνωστοποιείται στην αρμόδια υπηρεσία.

Σχετικά με το δικαίωμα υπομίσθωσης και της παραχώρησης χρήσης καταλύματος αναφέρονται τα εξής: Ο μισθωτής έχει δικαίωμα να υπομισθώσει ή να παραχωρεί τη χρήση του καταλύματος, σε τρίτους για μια ή περισσότερες περιόδους. Ο μισθωτής καθόσον χρόνο δεν κάνει χρήση του χρονομεριδίου του δύναται, με δήλωσή του, να εντάσσει το τουριστικό κατάλυμα που έχει μισθώσει στο πρόγραμμα μισθώσεων του ξενοδοχείου για συνεκμετάλλευση με όρους που καθορίζονται, είτε στην ίδια τη σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης, είτε σε ξεχωριστή σύμβαση μεταξύ εκμισθωτή και χρονομεριστικού μισθωτή, η οποία αποτελεί παράρτημα της χρονομεριστικής μίσθωσης.

Οργανισμοί Διαχείρισης και προώθησης προορισμού

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού συστήνεται και συγκροτείται Ειδική Επιτροπή Τουρισμού που αποτελείται από 7 μέλη με εμπειρία ή ενασχόληση στον τομέα του τουρισμού Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν υποχρεωτικά ένας εκπρόσωπος της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, με τον αναπληρωτή του, ένας εκπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην οικεία περιφέρεια, με τον αναπληρωτή του και ένας εκπρόσωπος από την τοπική Ένωση ξενοδόχων ή από Επιμελητήριο της περιοχής, με τον αναπληρωτή του.

Βυθίσεις για τη βελτίωση της υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας από ιδιώτες

Οι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και, οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί μπορούν, μετά από έγκριση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, να βυθίζουν σε συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή πλοία, ναυάγια, πλωτά ναυπηγήματα ή άλλα τεχνητά καταφύγια ιχθύων τα οποία έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους, με σκοπό τη δημιουργία πυρήνα υποθαλάσσιας ζωής ή την εκπαίδευση ή ξενάγηση αυτοδυτών. Αν η βύθιση πρόκειται να γίνει σε περιοχή που ανήκει στην εκμετάλλευση άλλου φορέα, απαιτείται και η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη αυτού. Η ως άνω δυνατότητα μπορεί να χορηγείται για τη δημιουργία ελεύθερων τεχνητών υποβρυχίων αξιοθέατων στα καταδυτικά πάρκα. Αν η βύθιση γίνεται σε προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Διαβάστε ακόμη

TUI: Κρήτη, Ρόδος και Κως στο top 5 των προορισμών το φετινό καλοκαίρι

Καλλιόπη Βέττα: Η υποβάθμιση των ξεναγών πλήττει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και την εικόνα του ελληνικού τουρισμού

Πάνω από 2,5 δισ. η συνεισφορά του συνεδριακού τουρισμού στην εθνική οικονομία

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον Θρησκευτικό Τουρισμό

ΙΝΣΕΤΕ: Αυστραλία, Καναδάς και ΗΠΑ οι 3 πλέον υποσχόμενες long-haul αγορές

Κρουαζιέρα: Αύξηση-σοκ 150% στα ανταποδοτικά τέλη επιβατών στα Λιμενικά Ταμεία

Οι 4 επιδόσεις που δείχνουν τον δρόμο για το φετινό ρεκόρ σε έσοδα και αφίξεις στον τουρισμό

Πτώχευση FTI | Ακυρώθηκαν όλα τα ταξίδια από τις 6 Ιουλίου και μετά- δεν βρέθηκε λύση- εξασφαλισμένα τα χρήματα των πελατών