Ολοκληρώνεται ο φάκελος για το λιμάνι στην Κάμειρο Σκάλα

Ολοκληρώνεται ο φάκελος για  το λιμάνι στην Κάμειρο Σκάλα

Ολοκληρώνεται ο φάκελος για το λιμάνι στην Κάμειρο Σκάλα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1199 ΦΟΡΕΣ

Ολοκληρώνεται ο φάκελος του έργου κατασκευής του νέου λιμανιού στην Κάμειρο Σκάλα, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κος Γιώργος Χατζημάρκος.

Όπως έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης, το έργο μελέτησε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου και η περιφέρεια ανέλαβε την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του και στη συνέχεια την κατασκευή του.


«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο συμπλήρωσης του φακέλου προς την υποβολή του για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και έχουμε την αισιοδοξία που μας δίνει η συνεπής δουλειά. Αυτή την περίοδο εργαζόμαστε, ταυτόχρονα, πάνω σε 5 φακέλους λιμανιών σε νησιά μας, με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης και στα 5 λιμάνια που έχουμε αναλάβει. Και τους στόχους που υπηρετούμε με πάθος, τους πιάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά το έργο
Σύμφωνα με τα σχέδια, το Λιμάνι θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Η επιφάνεια της υφιστάμενης αποβάθρας από τα 3.360 τ.μ. που είναι σήμερα, φτάνει 12.810 τ.μ., τα πρόσθετα 9.450 τ.μ. αντιστοιχούν σε 7.360 τ.μ. στην επέκταση τής αποβάθρας, 640 τ.μ. στον νέο προσήνεμο μόλο και 1.450 τ.μ. για την επέκταση του προτεινόμενου προς χωροθέτηση αλιευτικού καταφυγίου.
Ο προσήνεμος μόλος έχει επιφάνεια 640 τετραγωνικά μέτρα, μήκος 80,0 μέτρα, πλάτος 8,0 μέτρα. Τόσο η βόρεια πλευρά όσο και η νότια. φέρει κατακόρυφο μέτωπο.


Το μήκος της βόρειας πλευράς χρησιμοποιείται στην περιστασιακή πλαγιοδέτησης ενός κρουαζιερόπλοιου μήκους έως 140μ. και η νότια πλευρά χρησιμοποιείται στην πλαγιοπρυμνοδέτηση ενός (1) επιβατικού – οχηματαγωγού πλοίου (Ε/Γ – Ο/Γ) μήκους έως 70 μέτρων. Η επέκταση της υφιστάμενης αποβάθρας είναι συνολικής επιφάνειας 7.360 τετραγωνικών μέτρων και αποτελεί το κύριο μέρος των έργων επέκτασης. Το νότιο μέτωπο του προβλήτα έχει μήκος 85 μέτρα, καθαρό βάθος 7,00 μέτρα.


Σε αυτό, προβλέπεται η πλαγιοδέτηση εμπορικού πλοίου μήκους έως 80 μέτρων. Το ανατολικό άκρο του προβλήτα έχει μήκους 42 μέτρων. Σε αυτό προβλέπεται η πλαγιοπρυμνοδέτηση ενός Ε/Γ–Ο/Γ πλοίου μήκους έως 70 μέτρων και η πρυμνοδέτηση ενός δεύτερου Ε/Γ–Ο/Γ μήκους έως 70 μέτρων. Με την εκτέλεση των απαιτούμενων βυθοκορήσεων αποκτά λειτουργικό βάθος κατά ελάχιστο 7,00 μέτρα. Τέλος, στο ανατολικό μέτωπο έχει μήκος 77,50 μέτρα, καθαρό βάθος 6,00 μέτρα.
Σε αυτό το τμήμα, προβλέπεται η πλαγιοδέτηση δύο (2) ημερόπλοιων, μήκους έως 30 μέτρων ενώ ένα τρίτο ημερόπλοιο ίδιου μεγέθους προβλέπεται να πλαγιοδετεί στο βόρειο άκρο του υφιστάμενου ανατολικού κρηπιδώματος.


Προβλέπεται η κατασκευή κεκλιμένου επιπέδου (ράμπα) για την εξυπηρέτηση πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού. Για τους ελιγμούς των εξυπηρετούμενων ημερόπλοιων (εμπορικού και ημερόπλοιων) προβλέπεται κύκλος ελιγμών διαμέτρου 90 μέτρων και βάθους τουλάχιστον 6,0 μέτρων.


Στη δυτική πλευρά του χερσαίου χώρου της επέκτασης της αποβάθρας, προβλέπεται η κατασκευή μονώροφου κτηρίου εξυπηρέτησης των επιβατών και των λειτουργιών του λιμένα, επιφάνειας 135 τετραγωνικών μέτρων.
Στην νότια πλευρά της υφιστάμενης αποβάθρας χωροθετείται αλιευτικό καταφύγιο, δυναμικότητας 16 σκαφών μήκους από 7 έως 20 μέτρα, αξιοποιώντας το μεγαλύτερο τμήμα των ανατολικών κρηπιδωμάτων, περίπου 84 μέτρα.


Ο χερσαίος χώρος, είναι συνολικής επιφάνειας 1.450 τετραγωνικών μέτρων. Έχει προβλεφθεί η μελλοντική δυνατότητα αύξησης της δυναμικότητας του αλιευτικού καταφυγίου για την εξυπηρέτηση 6 επιπλέον αλιευτικών σκαφών μήκους 20 μέτρων με την κατασκευή κάθετου προβλήτα μήκους 60 μέτρων. Ο χερσαίος χώρος του λιμένα οργανώνεται με διαγράμμιση. Προβλέπονται δύο λωρίδες για την αναμονή οχημάτων, δύο λωρίδες εξόδου οχημάτων και λωρίδα αποκλειστικής κίνησης πεζών.


Νότια του κτηρίου εξυπηρέτησης προβλέπονται 5 θέσεις στάθμευσης για τα οχήματα των εργαζομένων καθώς και 4 θέσεις στάθμευσης τουριστικών οχημάτων.
Προβλέπονται ακόμη, χώροι αποθήκευσης εξοπλισμού του λιμένα. Στην υπολειπόμενη επιφάνεια πραγματοποιούνται οι ελιγμοί των οχημάτων προς επιβίβαση στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία και η εξυπηρέτηση των εμπορικών δραστηριοτήτων.
Στο χερσαίο χώρο του λιμένα προβλέπεται επίσης ηλεκτροφωτισμός και δίκτυο ύδρευσης.


Για την εξυπηρέτηση του λιμενικού έργου απαιτείται διαπλάτυνση του οδικού έργου πρόσβασης δίπλα στις εισόδους των παραλιακών εστιατορίων. Το προτεινόμενο εύρος της διατομής είναι 10 μέτρων και η απαιτούμενη διαπλάτυνση είναι της τάξης των 5,00 μέτρων και απαιτεί την κατασκευή τοίχου από σκυρόδεμα, μήκους 40 μέτρων, για την αντιστήριξη της οδού.
Μετά την επέκταση των υφιστάμενων έργων, η λιμενική εγκατάσταση αποκτά δυναμικότητα εξυπηρέτησης 8 πλοίων μήκους από 30 έως 170 μέτρων και ενός αλιευτικού καταφυγίου δυναμικότητας 16 αλιευτικών σκαφών μήκους από 7 έως 20 μέτρων, με δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης για άλλα 6 επιπλέον σκάφη μήκους μέχρι 20 μέτρα.

Διαβάστε ακόμη

Σε πρόσληψη νοσηλευτή/-τριας θα προχωρήσει το Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη

Εξοπλισμός για το καταφύγιο των αδέσποτων ζώων

Ημερίδα για την πολιτική άμυνα από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Νικητής από την εντατική μονάδα του Νοσοκομείου της Ρόδου βγήκε μετά από 70 μέρες 42χρονος συμπολίτης μας

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο η τελική πρόταση του σχεδίου νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Διευκρινήσεις από την ΕΞΡ για τη μεταφορά της διαμονής των Τούρκων επισκεπτών λόγω προβλημάτων στη διαδικασία έκδοσης βίζας

Συμφωνεί με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών ασφαλείας στο λιμένα Κω η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου

Ο Παναγιώτης Εγγλέζος αναδείχθηκε πρόεδρος ξανά στην Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου