Δημήτρης Προκοπίου - Φώτης Αναστασιάδης: Τουρισμός, κίνδυνοι και εναλλακτικές μορφές

Δημήτρης Προκοπίου - Φώτης Αναστασιάδης: Τουρισμός, κίνδυνοι και εναλλακτικές μορφές

Δημήτρης Προκοπίου - Φώτης Αναστασιάδης: Τουρισμός, κίνδυνοι και εναλλακτικές μορφές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 377 ΦΟΡΕΣ

Γράφουν οι Δημήτρης Προκοπίου-Φώτης Αναστασιάδης

Ο τουρισμός είναι μία από τις σημαντικότερες και πιο επικερδείς οικονομικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Παρά την οικονομική κρίση, ο τουριστικός τομέας ήταν από τους λίγους που κατόρθωσε να διατηρήσει την ανταγωνιστική του θέση στη χώρα.

Με τη χρήση του διαδικτύου, τη διάδοση και τη διεύρυνση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, καθώς και την καθιέρωση νέων μεθόδων αναζήτησης διαθέσιμων καταλυμάτων για διαμονή και επίσκεψη, με τη χρήση του διαδικτύου, αναδύονται και νέες προοπτικές.

Για τους σύγχρονους Έλληνες, ο τομέας του τουρισμού αποτελεί πηγή εισοδημάτων ή και αποκλειστική απασχόληση, τουλάχιστον για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει το γεγονός, πως ο ρόλος του τουρισμού και της τουριστικής ανάπτυξης δεν μπορεί να μην αποτελεί και εθνική προτεραιότητα. Δεν είναι απασχόληση για όλο τον χρόνο.

Με την τουριστική ανάπτυξη, πολλές απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, όπως τα νησιά του Αιγαίου, γίνονται περισσότερο ορατά και επιτρέπεται η μεγαλύτερη σύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, το οποίο παράγεται από τον τουρισμό ανέρχεται περίπου στο ένα τρίτο του συνολικού ΑΕΠ.

Ως εναλλακτικός τουρισμός μπορεί να οριστεί μια καινούρια τάση στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει πολλές μορφές τουρισμού όπως: Ο ιαματικός, ο θρησκευτικός, ο αγροτικός, ο αθλητικός, ο θαλάσσιος (κρουαζιέρα, yatching), ο καταδυτικός, ο πολιτιστικός, ο πολεμικός (πεδία ιστορικών μαχών), ο εκπαιδευτικός, ο συνεδριακός, ο περιπέτειας, ο οικοτουρισμος, ο γεωλογικός και ο ιατρικός.

Τυχόν κίνδυνοι που μπορούν να προκύψουν για τους τουρίστες εναλλακτικού τουρισμού αφορούν κυρίως όσους αναζητούν πρωτίστως την περιπέτεια στο «πακέτο» τους και λιγότερο όσους επιλέγουν πτυχές άλλων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως θαλάσσιο (yatching και θαλάσσια συμβάντα), γεωλογικό (εξερευνήσεις σε σπήλαια και κρατήρες ηφαιστείων) ή ερωτικό (μεταδιδόμενα νοσήματα).

Τα τροχαία ατυχήματα, ο πνιγμός και τα ατυχήματα που σχετίζονται με δραστηριότητες σε ύδατα και η ορειβασία αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες τραυματισμού σε ταξιδιώτες. Άλλες αιτίες τραυματισμών περιλαμβάνουν φυσικούς κινδύνους κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο και στη θάλασσα.

Η δημοτικότητα του οικολογικού τουρισμού και των ταξιδιών περιπέτειας είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση του αριθμού και της ποικιλομορφίας των ατυχημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές, των εγκαυμάτων, δηλητηριάσεων, ναρκωτικών, αυτοκτονιών και βίας.

Η συχνότητα των τραυματισμών που σχετίζονται με ταξίδια εξαρτάται από τον προορισμό, τη διάρκεια, και τις προγραμματισμένες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επιπλέον, το φύλο μπορεί επίσης να είναι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην επίπτωση των τραυματισμών σε ταξιδιώτες. Οι άνδρες ταξιδιώτες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να πεθάνουν από τραυματισμούς.

Παράγοντες που συμβάλλουν στα τροχαία ατυχήματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού περιλαμβάνουν την έκθεση σε άγνωστο και επικίνδυνο περιβάλλον, οδήγηση στην αντίθετη πλευρά του δρόμου, ανεπαρκείς προδιαγραφές των οχημάτων, άγνωστοι κανόνες και κανονισμοί, καθώς επίσης προβλήματα επικοινωνίας λόγω γλωσσικών δυσκολιών, και η αύξηση της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς ως αποτέλεσμα της ανεμελιάς.

Το περπάτημα σε μονοπάτια θαμνώδη με 40 βαθμούς δεν είναι εναλλακτικός τουρισμός. Πολλοί θα δυσκολευτούν να γυρίσουν πίσω αλλά κάποιοι δεν θα γυρίσουν ποτέ. Επίσης, δεν πρεπει κανένας μόνος του να κανει περιπατητικές ή ορειβατικές διαδρομές σε μονοπάτια κακοτράχαλα μόνος του.

Μέχρι και οι ψαροντουφεκάδες δεν πρέπει να πηγαίνουν μόνοι τους, διότι, αν τύχει κάτι δεν θα εχουν βοήθεια. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα περιπατητών και ψαροντουφεκάδων που χάνουν τη ζωή τους. Υπάρχουν οδηγοί βουνου και καταδυτικά κέντρα με εξειδικευμένα στελέχη με εμπειρία.

Διαβάστε ακόμη

Κώστας Ε. Σκανδαλίδης: Ένα μπράβο εκ βαθέων για το «Στοιχειό του Αντιπέρατου»

Γ. Σταυλάς: Σε κατάσταση ανάγκης η περιφέρεια Ν. Αιγαίου;

Νικολάου Ευαγόρας: Πόσο μπορεί να αντέξει η Ρόδος την ανομβρία;

Φιλιππος Ζάχαρης: Ενδοσκόπηση και νέος κόσμος

Νότης Μαριάς: Ξανά για το «Ουκρανικό μοντέλο»-την πρόταση-λύση για το προσφυγικό

Ροδιακά: Το αίσχος Αυγενάκη

Παναγιώτης Κουνάκης: Νησιώτες, πολίτες Γ’ κατηγορίας

Γιώργος Ζαχαριάδης: «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας»