Το Οινόραμα του Ζαππείου

Το Οινόραμα του Ζαππείου

Το Οινόραμα του Ζαππείου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 606 ΦΟΡΕΣ

Άλλο ένα πετυχημένο Οινόραμα ολοκληρώθηκε στο Ζάππειο τη Δευτέρα, 9 Μαρτίου. Έχοντας πλέον συγχωνευθεί με τα Διονύσια, το μεγαλύτερο οινικό γεγονός της χρονιάς επιβεβαίωσε την ανοδική πορεία της Ελληνικής οινικής αγοράς, τόσο σε τεχνικό επίπεδο από τους παραγωγούς, αλλά κυρίως σε επίπεδο γνώσης και κατανόησης από το κοινό.

Η έκθεση που οργανώνεται από το 1994, προσέλκυσε πλήθος ανθρώπων, νέων στην πλειοψηφία τους, που αγαπούν το κρασί και ξέρουν να το εκτιμούν υπεύθυνα, με μέτρο και σεβασμό. Στόχος, ήταν να φέρει τους καταναλωτές κοντά στο επώνυμο, εμφιαλωμένο κρασί υψηλής ποιότητας, σε αντιδιαστολή με το ανώνυμο χύμα.

Πάνω από 120 Οινοπαραγωγοί απ’ όλη την Ελλάδα βρέθηκαν εκεί αυτοπροσώπως για να γνωριστούν με τους καταναλωτές και για να τους παρουσιάσουν τα κρασιά τους. Θετικό ήταν για τους περισσότερους απ’ αυτούς το κόστος εισόδου των 12 ευρώ, αφού όπως είπαν προσέλκυσε όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για το ελληνικό κρασί και επισκέπτονται μια τέτοια έκθεση για να δοκιμάσουν και όχι… να ‘’πιούν’’, συμβάλλοντας έτσι και στον περιορισμό του συνωστισμού που παρατηρήθηκε άλλες χρονιές μπροστά στα τραπέζια των παραγωγών (σταντς).
Το Οινόραμα, ήταν βέβαια και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη νέα εσοδεία του 2014. Σύμφωνα με τον κ. Άγγελο Ιατρίδη, οινολόγο και συνιδιοκτήτη του κτήματος Άλφα, «το 2014 είναι μια δροσερή χρονιά. Μας έδωσε ιδιαίτερα πολύπλοκα και αρωματικά κρασιά.

Σε ό,τι αφορά στις ερυθρές ποικιλίες και ιδιαίτερα το Ξινόμαυρο, η σοδειά 2014 είναι μία χρονιά πρόληψης αλλά και πρόκλησης που συνδυάζεται με σκληρή δουλειά, η οποία πρέπει να συνεχισθεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και λεπτομέρεια και μέσα στο οινοποιείο, μιας και πρέπει να διατηρήσουμε αλλά και να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο βαθμό τα πλεονεκτήματα που μας προσέφερε με την «δροσιά» της».

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα κρητικά οινοποιεία τα οποία κατέλαβαν μια ολόκληρη αίθουσα στον χώρο του Ζαππείου κάτω απ’ την ομπρέλα του Wines of Crete με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Είναι η πρώτη φορά που τέτοιος αριθμός Οινοποιείων από το νησί παρευρίσκεται ταυτόχρονα σε τόσο μεγάλη αίθουσα της Αθήνας, αποδεικνύοντας την ποιοτική αναβάθμιση του κρητικού αμπελώνα αλλά κυρίως, την έντονη προσπάθεια που γίνεται εκεί σε προβολή και προώθηση.
Μέσα σε δέκα χρόνια το ελληνικό κρασί έχει διανύσει μεγάλη απόσταση. Όποιος θυμάται το «οικογενειακό» κλήμα μέσα στο οποίο γίνονταν σχετικά πρόσφατα παρόμοιες εκθέσεις, μπορεί να κάνει εύκολα τη σύγκριση. Ευρύ κοινό, νέοι άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά με το κρασί, μετάβαση απ’ το χύμα, από «το δικό μας» (και τελικά μάλλον κανενός) στο επώνυμο εμφιαλωμένο, ανάδειξη γηγενών ποικιλιών (όπως το ξεχασμένο Μαυροτράγανο της Σαντορίνης) και φυσικά η ταχεία εξάπλωση των wine bars με την αξιοσημείωτη ανταπόκριση που βρίσκουν στο αθηναϊκό κοινό.

Με την ελπίδα η Ρόδος, όπως και άλλες μεγάλες πόλεις της επαρχίας, να αποτελέσει μέρος αυτής της εξέλιξης, εύχομαι καλή επιτυχία στις δύο οινικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο νησί εντός Μαρτίου (Διαδρομές Οίνων Ποτών και Γαστρονομίας 12/3, και 2ήμερο Γευσιγνωσίας στην κάβα Vintage 20/3-21/3).

Γράφει ο Αλέξανδρος Πασσάλης

Πηγή: rodosfoodnews.gr

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές