Ενισχύονται οι δομές ψυχικής υγείας στη Ρόδο

Ενισχύονται οι δομές ψυχικής υγείας στη Ρόδο

Ενισχύονται οι δομές ψυχικής υγείας στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 796 ΦΟΡΕΣ

Συνεργασία με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη είχε η υφυπουργός Υγείας

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς, για την επόμενη ημέρα της πανδημίας με έμφαση στην ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας και στην περιοχή μας, είναι το αντικείμενο της επίσκεψης της Υφυπουργού, κας Ζωής Ράπτη, αυτές τις ημέρες, σε Ρόδο και Καστελλόριζο.

Χθες το πρωί, η Υφυπουργός έγινε δεκτή στο Δημαρχείο της Ρόδου, από τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη, όπου και πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή και του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου. Σημειώνεται ότι εκεί παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κα Χαρούλα Γιασιράνη και οι Αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας, κ.κ. Γιάννης Καμπούρης και Παναγιώτης Σταμάτης αντίστοιχα.

Η Υφυπουργός
Μετά τη συνάντηση εργασίας στο γραφείο του Δημάρχου, η οποία διήρκεσε περί τη μία ώρα, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και ξεκινώντας η κα Ράπτη, αφού εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στη Ρόδο, και μάλιστα την ημέρα κατά την οποία εγκαινιάστηκε το mega εμβολιαστικό κέντρο, «δίνοντας έτσι το έναυσμα για να αισθανόμαστε όλοι ότι βγαίνουμε από την πανδημία σταδιακά, με ασφάλεια, και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι όλοι θα εμβολιαστούμε», όπως είπε, αναφέρθηκε στον λόγο ης παρουσίας της στην περιοχή μας.

Είπε, λοιπόν, ότι βρίσκεται εδώ με την ιδιότητά της ως Υφυπουργού αρμόδιας για τα ζητήματα ψυχικής υγείας εξαρτήσεων, γιατί η πανδημία έδειξε ότι η ψυχική υγεία των πολιτών έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα και βεβαίως παγκοσμίως καταγράφεται επιδείνωση του ψυχισμού των συνανθρώπων μας, είτε που νόσησαν είτε εκείνων οι οποίοι στάθηκαν δίπλα σ’ αυτούς που νόσησαν ή νοσούν και η επόμενη μέρα είναι μία ημέρα κατά την οποία χρειάζονται ενίσχυση οι δομές ψυχικής υγείας.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση εργασίας, συζήτησαν για τη δυνατότητα που υπάρχει να δημιουργήσουν νέες δομές ψυχικής υγείας σε συνεργασία και με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να δημιουργήσουν και κέντρα ημέρας αλλά και κινητές μονάδες οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα σε απομακρυσμένες περιοχές να παρασχεθούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας όπως επίσης και μονάδες που αφορούν στην άνοια και το Αλτσχάιμερ καθώς στην περιοχή και στην περιφέρειά μας δεν υπάρχουν τέτοιες δημόσιες δομές άνοιας η οποία, όπως επεσήμανε η Υφυπουργός, επίσης θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα καθώς έχουμε έναν γερασμένο πληθυσμό και οι υπηρεσίες αυτές είναι απαραίτητες στην κοινότητα.

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε για τη συνάντηση που είχε τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη που, όπως είπε «βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την ενίσχυση των συμπολιτών μας και στα ζητήματα της ψυχικής υγείας». Είπε ακόμη ότι τους απασχόλησαν και τα ζητήματα των εξαρτήσεων καθόσον χρειάζονται ενίσχυση και οι δομές της απεξάρτησης και ευελπιστούν τώρα σε συνεργασία με την Περιφέρεια να βρουν τις χρηματοδοτήσεις, είτε από το υπάρχον είτε από το νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου να εντάξουν και άλλες μονάδες, που αφορούν την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις.

Κλείνοντας, ευχήθηκε σε όλους να έχουμε δύναμη και δεν παρέλειψε να προτρέψει όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν γιατί σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που διαθέτουν, όσοι είναι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο και πολύ περισσότερο σε ΜΕΘ.
Ευχαρίστησε ειδικά τον Δήμαρχο για την πρόθεσή του να ενισχύσει τις δομές ψυχικής υγείας και είπε ότι όλοι μαζί συνεργάζονται για την επομένη ημέρα.

Ο Δήμαρχος
Αφού εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία της κας Ράπτη, ο Δήμαρχος είπε ότι μετά από μία σοβαρή συζήτηση και με την κα Υφυπουργό αλλά και με τον Περιφερειάρχη, διαπίστωσε το εξής: εδώ και ένα χρόνο ασχολούμαστε με το μείζον ζήτημα της πανδημίας και όσα αυτή η πανδημία επέφερε στο εισόδημα, την απασχόληση, τη ζωή.

Ωστόσο, οι Αντιδήμαρχοι, ο κ. Σταμάτης και ο κ. Καμπούρης, που υπενθύμισαν ότι από το 1985 είναι αίτημα να μπει μέσα στα σχολεία υποστήριξη ψυχική για τα παιδιά και εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, οι απαιτήσεις αυτές των τόσων δεκάδων χρόνων αρχίζουν να υλοποιούνται. «Αλήθεια είναι-συνέχισε ο κ. Καμπουράκης-ότι ο κορωνοϊός χτύπησε τον κόσμο ολόκληρο, χτύπησε τη ζωή, χτύπησε το εισόδημα αλλά ταυτόχρονα τα υπόλοιπα προβλήματα τρέχουν.

Και είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτά τα οποία άκουσα γιατί η Υπουργία της κας Ράπτη και το Υπουργείο, και η κυβέρνηση, η πολιτεία, προστρέχει στα προβλήματα για να βοηθήσει τη στήριξη αυτών που έχουν ανάγκη ψυχικά, τις δομές οι οποίες λειτουργούν ήδη, είτε χρειάζονται βελτίωση είτε χρειάζονται επανεκκίνηση και ταυτόχρονα νέες δομές τις οποίες ζητάει η κοινωνία, όπως για παράδειγμα τη δομή φιλοξενίας αστέγων στη Ρόδο.

»Τη Ρόδο που σαν νησί από μόνο του έχει ανάγκες αλλά και σαν πρωτεύουσα του νομού έχει ανάγκες και σαν το μεγαλύτερο νησί του Νοτίου Αιγαίου έχει ανάγκες. Χρειαζόμαστε σοβαρότητα, μεθοδικότητα, πίστη στον στόχο γιατί έχουμε παραμελήσει θέματα από τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και είμαι πολύ χαρούμενος που η σημερινή κυβέρνηση τα έχει βάλει μπροστά και τα τρέχει με σκοπό να τα ολοκληρώσει για να θέσει τις υπηρεσίες στη διάθεση όσων τα έχουν ανάγκη και όσων εξαρτώνται από αυτή τη στήριξη», τόνισε ο Δήμαρχος και ευχήθηκε να ξαναέρθει το νησί η Υφυπουργός για να δει τη βελτίωση αλλά και για να εγκαινιάσει νέες δομές.

Ο Περιφερειάρχης
Από την πλευρά του, ο Χατζημάρκος, αφού ευχαρίστησε και εκείνος την Υφυπουργό, θυμίζοντας ότι έχει προηγηθεί επίσκεψή της στις Κυκλάδες, εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή, όπως είπε, η ίδια έχει θέσει ως πήχη στη δουλειά της την προσωπική γνώση και αντίληψη των ζητημάτων σε όλες τις περιοχές τις οποίες πρέπει να γίνουν κοινωνικές παρεμβάσεις.

Όπως είπε, τώρα σχεδιάζεται με έναν τρόπο ο οποίος είναι άρτιος και ανοίγει αυτή η συζήτηση σε όλες τις δομές, σε όλους τους φορείς αλλά και σε όλες τις συλλογικότητες στις οποίες μπορούν να βρουν συμμάχους για να στηρίξουν δράσεις κοινωνικές.

Είπε, ακόμη, ότι οι συλλογικότητες αυτές είναι απολύτως αναγκαίες γιατί ο λίγο απρόσωπος δημόσιος τομέας σε κάποια ζητήματα όπως τα κοινωνικά χρειάζεται να αποκτήσει την ικανότητα διείσδυσης στα προβλήματα και σ’ αυτό είναι καλύτεροι οι φορείς οι οποίοι εργάζονται χρόνια και έχουν την εμπειρία και την επαφή.

Δεν παρέλειψε, στη συνέχεια, να αναφερθεί στη χθεσινή ημέρα λέγοντας ότι από πολύ νωρίς το πρωί υποδέχονταν το Υπουργείο Υγείας, ξεκινώντας με τον Γ.Γ. Μάριο Θεμιστοκλέους στο mega εμβολιαστικό κέντρο και δήλωσε πόσο περήφανος είναι όχι ως Περιφερειάρχης αλλά ως πολίτης να βλέπει μέσα σε μερικές μόνο ημέρες έναν αθλητικό χώρο να μετατρέπεται σε ένα υπερσύγχρονο, υπερφιλόξενο, οργανωμένο χώρο εμβολισμού που τη Δευτέρα, από τις 8:00 το πρωί «πηγαίνουμε εκεί για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας».

Εξέφρασε την ικανοποίησή του, ακόμη, γιατί μέσα σε μία τόσο πιεστική περίοδο υπάρχει χώρος σε ανθρώπους που ασκούν διοίκηση να βάζουν νέους στόχους και δεν εξαντλούνται σε αυτή τη μιζέρια που ένα κομμάτι, ευτυχώς πολύ μικρό, της κοινωνίας μας, έχει αποφασίσει να αναλωθεί μέσα σ’ αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο αλλά σχεδιάζονται και υλοποιούνται καινούργια πράγματα και μπαίνουν οι βάσεις για μία επόμενη ημέρα, η οποία προφανώς πρέπει να είναι διαφορετική, καλύτερη.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι στο σχέδιο για τις κινητές μονάδες ψυχικής υγείας η Περιφέρεια συμμετέχει ήδη από το 2019, από τις πρώτες Περιφέρειες στη χώρα, με τρία έργα μέσα από το ΠΕΠ, που είναι οι περίφημοι ευρωπαϊκοί πόροι που κάθε Περιφέρεια έχει στη διάθεσή της. Ακόμα μεγαλύτερη χαρά του δίνει ο νέος στόχος να προστεθούν δομές σε έναν τομέα στον οποίο εγκαίρως γίνεται η διάγνωση, για το Αλτσχάιμερ.

Απηύθυνε και δημόσια τη δέσμευσή του στην Υφυπουργό ότι αυτό το σχέδιο και αυτή η ανάγκη η κοινωνική πάνω απ’ όλα θα βρει έναν πιστό σύμμαχο στους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας. «Θα υπηρετήσουμε αυτό τον στόχο του Υπουργείου, ουσιαστικά θα υπηρετήσουμε μαζί ανάγκες της κοινωνίας και θα το κάνουμε μαζί με τον Α’ βαθμό (Αυτοδιοίκησης). Θα το κάνουμε μαζί με όλους τους φορείς που αποδεδειγμένα έχουν την ικανότητα να εργαστούν με συνέπεια και να εγγυηθούν αποτελέσματα τα οποία θα μας κάνουν περήφανους», είπε.

Κλείνοντας, η Υφυπουργός μίλησε για την επίσκεψή της σήμερα στο Καστελλόριζο καθώς πρόκειται να εγκαταστήσουν εκεί μία ψηφιακή υπηρεσία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με την οποία μία μονάδα τηλεψυχιατρικής, με την οποία θα μπορούν να επικοινωνούν τόσο οι κάτοικοι του νησιού αλλά βεβαίως και οι στρατευμένοι προκειμένου να λαμβάνουν υπηρεσίες στήριξης, συνταγογράφησης, έκδοσης πιστοποιητικών και έτσι δίνεται η δυνατότητα πλέον να έχουν άμεση επαφή για τα ζητήματα τα οποία αφορούν την ψυχική τους υγεία, και είπε:

«Ξέρουμε ότι στο τέλος της ημέρας οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στην άκρη της Ελλάδας, οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στο ακριτικό αυτό νησί, είναι η εμπροσθοφυλακή μας, είναι αυτοί τους οποίους πρέπει να στηρίξουμε πρώτους». Πρόκειται για μία πρότυπη μονάδα την οποία ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να εγκαινιάσουν και σε άλλες ακριτικές περιοχές της χώρας.

Σχετικά με την αυριανή επίσκεψή της στο Νοσοκομείο της Ρόδου, εκεί θα δει την ψυχιατρική κλινική, θα συζητήσει για τις ανάγκες της και τη στήριξή της, ήδη έχουν προβεί σε στήριξη των κλινικών της χώρας με επικουρικό προσωπικό και προσωπικό σε ψυχιάτρους και νοσηλευτές αλλά, όπως είπε, το ζητούμενο είναι η ενίσχυση ακριβώς των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας και με μόνιμες προσλήψεις στις οποίες επιθυμούν να προχωρήσουν άμεσα και βεβαίως με νέες υπηρεσίες, ψηφιακές, ούτως ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες της Ρόδου στις υπηρεσίες που προσφέρει το Νοσοκομείο χωρίς να χρειάζεται να έρθουν διά ζώσης.

Διαβάστε ακόμη

Σύσκεψη στον δήμο με τους φορείς για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Δεν υπάρχει θέμα στα νησιά μας με απλήρωτους λογαριασμούς από ΕΣΠΑ

Γιάννης Παπαβασιλείου: Το νησί της Ρόδου δεν είναι κορεσμένο τουριστικά

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τεράστιο εργαλείο για την πράσινη μετάβαση στα νησιά το Ταμείο Απανθρακοποίησης

«Κλείνει το σχολείο»: Κυκλοφορία νέου σινγκλ

Συμβαίνει τώρα - Ρόδος: Εντοπίστηκε οβίδα στην παραλία της Ιαλυσού

Γιώργος Νικητιάδης: «Το λάθος της σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι έβαλε πολύ νερό στο κρασί της»

Οι μαθητές του 4ου ΓΕ.Λ. διέπρεψαν και φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις