Εσπερίδα για τη γυναίκα από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

Εσπερίδα για τη γυναίκα από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

Εσπερίδα για τη γυναίκα από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 272 ΦΟΡΕΣ

Η πρώην αναπληρώτρια Υπουργός και τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής και ομότιμη καθηγήτρια στο ΕΜΠ, κα Θεανώ Φωτίου καθώς και η πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας κα Φωτεινή Κούβελα, βρέθηκαν χθες στη Ρόδο για να συμμετάσχουν στην εσπερίδα που διοργάνωσε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ρόδου με θέμα: «Γυναίκα: Δύναμη Διαχρονική – Η ευαλωτότητα του γυναικείου φύλου και η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης».

Οι παραπάνω, είχαν αρκετής ώρας συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Αναπληρωτή Δημάρχου κ. Στράτο Καρίκη και στη συνέχεια παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Καλωσορίζοντάς τις η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος πρωτογενούς τομέα, Οικολογίας και ισότητας φύλων, κυρία Κική Αποστολίδη-Πάττα, είπε ότι οι εκδηλώσεις αυτές που ως γνωστόν διοργανώνει ο Δήμος τον Μάρτιο μια και έχει αφιερώσει τον μήνα αυτό στη γυναίκα, πραγματικά είχαν μεγάλη απήχηση, αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο και «χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό γιατί θέλουμε να δώσουμε σημασία στη συμβολή και στη δύναμη της γυναίκας, το που μπορεί να φθάσει και το πόσο μπορεί να αξιοποιήσει τη ζωή της και να δώσει και να πάρει τις ευκαιρίες που της αξίζουν».

Η Θ. Φωτίου
Παίρνοντας τον λόγο, η πρώην αν. Υπουργός, αφού εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά που βρέθηκε στη Ρόδο και εξήρε το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου που φτιάχτηκε επί Υπουργίας της πρώτο σε όλη τη χώρα.

Βρέθηκε εδώ, λοιπόν, μαζί με την κα Κούβελα, για να μιλήσει για την αθέατη πλευρά των προβλημάτων των γυναικών στη χώρα μας, από τη σκοπιά του τι πρέπει να κάνει το Κράτος και κυρίως το κοινωνικό και προνοιακό Κράτος στην Ελλάδα, για τις γυναίκες.

Όπως εξήγησε, μιλάει για την αθέατη πλευρά «γιατί είναι αυτή η γυναίκα, η Ελληνίδα, η λεγόμενη νοικοκυρά, η οποία, μέσα σε πέντε κρίσεις μέχρι σήμερα, σηκώνει κάθε φορά τα βάρη όλης της οικογένειας, γιατί η Ελλάδα είχε το μοντέλο το κοινωνικό των χωρών του Νότου.

Οι χώρες, δηλαδή, που είχαν πολύ χαμηλούς προϋπολογισμούς για την οικογένεια γενικά αλλά και για την πρόνοια γενικά και επομένως το ρόλο του Κράτους που δεν υπήρχε επωμιζόταν η οικογένεια, δηλαδή η γυναίκα».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα τους για το κοινωνικό κράτος, τα οποία επρόκειτο να αναφέρει και στην εσπερίδα, και συγκεκριμένα τι έκαναν οι γυναίκες μέσα στην κρίση, από τις δομές αλληλεγγύης που ήταν κυρίως γυναίκες σε όλη την Ελλάδα μέχρι μετά που έχουν σηκώσει πέντε κρίσεις μέχρι σήμερα, τη δημοσιονομική, την πανδημική, την ενεργειακή, την κλιματική και πρόσφατα τη γεωπολιτική.

«Δηλαδή, οι γυναίκες της Ουκρανίας, οι πρόσφυγες, οι οποίες είναι πάντα ίδιες, αυθεντικές πρόσφυγες, είτε είναι από την Ουκρανία, είτε είναι από το Ιράν, τη Συρία ή το Αφγανιστάν. Και σ’ αυτές είναι το μυαλό μας και η σκέψη μας αυτές τις ημέρες».

Αναφέρθηκε, ακόμα, στα πολλαπλά πρόσωπα των γυναικείων ανισοτήτων, γιατί, όπως είπε, κάθε κρίση οι γυναίκες την πληρώνουν αφού σε κάθε χρήση αυξάνονται οι ανισότητες εις βάρος των γυναικών. Έτσι, μίλησε για το τι συμβαίνει στη γυναίκα ΡΟΜΑ, τη γυναίκα της ακραίας φτώχειας που παίρνει το επίδομα, που είναι ανάπηρη ή είναι μάνα ανάπηρου παιδιού ή σύντροφος ανάπηρου ανθρώπου.

Γενικά, τι συμβαίνει σ’ αυτό τον τεράστιο χώρο της οικονομίας φροντίδας, τον οποίο αναλαμβάνουν οι γυναίκες είτε αμειβόμενες πολύ χαμηλά.

«Είναι όλες αυτές οι γυναίκες, το πρόσωπο του Κέντρου Κοινότητάς σας, είναι η συντριπτική πλειοψηφία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είναι η συντριπτική πλειοψηφία στα ΚΔΑΠ, είναι η συντριπτική πλειοψηφία σε κάθε μορφή φροντίδας, πληρώνονται χαμηλά και όταν τα κάνουν όλα αυτά στο σπίτι τους, δεν πληρώνονται καθόλου εκεί και είναι και υποτιμημένες, την ίδια στιγμή που τράβηξαν και φοβερά πράγματα με τον εγκλεισμό.

Και, ταυτόχρονα, με την τηλεεργασία δεν είχαν καθόλου χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Η Φ. Κούβελα
Ξεκινώντας η κα Κούβελα, είπε ότι μπορεί να γιορτάζουμε μία φορά την 8η Μαρτίου (σ.σ. Ημέρα της Γυναίκας) κάθε χρόνο αλλά είναι ένα έναυσμα που μας θυμίζει ότι οι ανισότητες και η έμφυλη βία είναι παρούσες και αναλογιζόμαστε από που ξεκινήσαμε και τι αντιμετωπίζουμε ως φύλο και τι κατακτήσεις έχουμε αλλά επειδή είμαστε ακόμα πολύ πίσω, μας δίνει και μία δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα από καλύτερες θέσεις, παρ’ όλο που έχουμε και πισωγυρίσματα στα θέματα της ισότητας ώστε να λύνουμε περισσότερα προβλήματα που αφορούν στις γυναίκες και την Ισότητα των φύλων.

Όσον αφορά την έμφυλη βία, είπε: «Πράγματι, στην περίοδο της πανδημίας που κλείστηκαν οι γυναίκες με τους κακοποιητές στο σπίτι, είχαμε περισσότερες καταγγελίες και είχαμε και πολλές γυναικοκτονίες στη χώρα μας, που είναι η σκληρότερη μορφή βίας. Το 2021 μας έκλεισε με 17 γυναικοκτονίες ενώ πριν ακόμα κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 έχουμε τρεις νέες».

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη Ρόδο και στις δύο γυναικοκτονίες, της Ελένης Τοπαλούδη και της Δώρας, που, όπως είπε, ακόμα οι κακοποιητές, ιδίως της πρώτης δεν έχουν τιμωρηθεί, βασανίζονται οι γονείς από τη συνεχή αναβολή της δίκης αυτής και ευχήθηκε να τελειώσει γρήγορα αυτή η διαδικασία και να αποδοθούν αυτές οι ευθύνες που πρέπει στους θύτες ώστε να δικαιωθεί και η οικογένεια και να πάρουν θάρρος και άλλες γυναίκες που κακοποιούνται να μιλάνε περισσότερο.

Είπε, ακόμη, ότι εδώ φαίνεται ότι το Κράτος πρέπει να σταθεί ακόμα περισσότερο κοντά τους και ο Δήμος που είναι πιο κοντά στη γυναίκα, έχει αυτό το πλεονέκτημα αλλά και οι ίδιες οι γυναίκες να απευθυνθούν στις δομές του Δήμου.

Αναφέρθηκε και στο συμβουλευτικό κέντρο και τον ξενώνα φιλοξενίας γυναικών του Δήμου που θεωρούν ότι πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν, να γίνουν μόνιμοι οι εργαζόμενοι σ’ αυτές και να χρηματοδοτούνται όχι από το ΕΣΠΑ αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Γιατί τα φαινόμενα της έμφυλης βίας δεν πρόκειται να τελειώσουν. Είναι οι ανισότητες και η πατριαρχεία που τα γεννούν και γι’ αυτό χρειάζεται σε κάθε πόλη να υπάρχει συμβουλευτικό κέντρο και ξενώνας φιλοξενίας», τόνισε.

Μάλιστα, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει Εισαγγελέας διαθέσιμος όλο το 24ωρο όταν μία γυναίκα χρειάζεται βοήθεια, να υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τα νοσοκομεία και την αστυνομία, επίσης να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση σε κάθε Αστυνομικό Τμήμα σε όλη τη χώρα να υπάρχει τμήμα για την ενδοοικογενειακή βία, που είχαν ξεκινήσει και σήμερα η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μόνο έξι.

Ακόμη, πρέπει να συνεχίσουν τα σεμινάρια στους αστυνομικούς, τους δικαστικούς, τους εισαγγελείς διότι πρέπει να έχουν και την άποψη του φύλου για να μπορούν να αντιμετωπίσουν μία κακοποιητική σχέση.

Μίλησε, ακόμη, και για ένα θέμα που είναι επίκαιρο που καλούν τις γυναίκες να αγωνιστούν και να μπουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων, και είπε: «Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα και να βάλουμε παντού το 50-50. Είναι θέμα δημοκρατίας και θα προχωρήσει καλύτερα η κοινωνία όταν οι γυναίκες είναι και στα κέντρα λήψης αποφάσεων διότι πολλές φορές ξεχνιούνται τα προβλήματα των γυναικών και αυτό έχει αποδειχθεί στα θέματα της παιδείας, της υγείας κτλ., όταν δεν βρίσκονται γυναίκες δεν προωθούνται πολύ και υστερούμε».

Τέλος, συζήτησαν με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αναπληρωτή Δημάρχου, κ. Στράτο Καρίκη, να δώσουν ένα σχολικό γεύμα στα παιδιά σε κάθε σχολείο, κάτι που μπορεί να ξεκινήσει πρωτοποριακά από τη Ρόδο.

Διαβάστε ακόμη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φαρμακευτικό Συνέδριο Νήσων Αιγαίου

Το 1ο Φεστιβάλ Τακακιού 14 Ιουλίου στην Παστίδα

Εκδήλωση για το εταιρικό δίκαιο στις επιχειρήσεις τουρισμού

Ροδίτισσα αγιογράφος θα συμμετάσχει σε διεθνή έκθεση στη Νέα Υόρκη

Εικαστική Έκθεση της Νάντιας Σκορδοπούλου

15η Γιορτή Μουσικής στο Άλσος Αγίου Σουλά Σορωνής

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ΄ Πολιτιστικού Συμποσίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Παρουσίαση του βιβλίου "Το Χτικιό" της Ίριδας Μαυράκη