Γιώργος Ζαχαριάδης: «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας»

Γιώργος Ζαχαριάδης: «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας»

Γιώργος Ζαχαριάδης: «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 649 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Γιώργος Ζαχαριάδης
Δημοσιογράφος

 

«Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας» είναι η νέα ταινία του Γιώργου Τζεδάκη. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που διαδραματίζεται στη Ρόδο κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, όπως επίσης και την 9η Μαΐου 1945, δηλαδή την ημέρα της άφιξης των συμμαχικών δυνάμεων στο νησί μας, ουσιαστικά δηλαδή το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη.

Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο βιβλίο του συμπολίτη μας, Ιάκωβου Γ. Ιωαννίδη «Ακτίδες μνήμης» (Ρόδος 2018) στο οποίο βασικά, περιγράφει την πρώτη μέρα της απελευθέρωσης και την αντίδραση των Ροδιτών σε συνεργάτες των κατακτητών.
Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν ένα μικρό κορίτσι και η μητέρα της, που υπήρξαν θύματα ενός μαυραγορίτη συνεργάτη των Γερμανών.

Πρόκειται για μια συγκλονιστική ερμηνεία, που ολοκληρώνεται με τη δικαίωση των πόθων των Δωδεκανησίων για Ελευθερία στα νησιά μας, ύστερα από αιώνες σκλαβιάς.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Βάσω Αγγελάκου, ο Κωνσταντίνος Χαρτοφύλης και η μικρή Σοφία Σαμπάνη, ενώ μετέχει και ο Κωστής Σαββιδάκης, όπως επίσης και πλήθος κομπάρσων.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Τζεδάκη, η μουσική του Γιώργου Κυπουργού, το μοντάζ του Νίκου Τζεδάκη, η διεύθυνση φωτογραφίας και οι κάμερες των Ηλία Πεζουβάνη, Γιάννη Μαρκαντώνη, Ραφαηλίας Γιακουμή και Αλέξανδρου Σαλίνη, βοηθός σκηνοθέτη η Βούλα Γιορδαμνή-Κασσανή, η διεύθυνση παραγωγής της Αναστασίας Ζέππου και ιστορικοί σύμβουλοι είναι οι Νίκος Νικολάου, Ιάκωβος Ιωαννίδης και Γιώργος Ζαχαριάδης.

Η ταινία αποτελεί μια συμπαραγωγή του You Tube καναλιού «Μια σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας», του Ομίλου "Cine-Εκπαίδευση για τον Οπτικοακουστικό Εγγραμματισμό" και του κινηματογραφικού εργαστηρίου "Cine Chevalier" του Ιδρύματος Υποτροφιών Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου.

Η ταινία «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας» θα προβληθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ταυτόχρονα στη Ρόδο και σε διεθνές φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμη

Κώστας Ε. Σκανδαλίδης: Ένα μπράβο εκ βαθέων για το «Στοιχειό του Αντιπέρατου»

Γ. Σταυλάς: Σε κατάσταση ανάγκης η περιφέρεια Ν. Αιγαίου;

Νικολάου Ευαγόρας: Πόσο μπορεί να αντέξει η Ρόδος την ανομβρία;

Φιλιππος Ζάχαρης: Ενδοσκόπηση και νέος κόσμος

Νότης Μαριάς: Ξανά για το «Ουκρανικό μοντέλο»-την πρόταση-λύση για το προσφυγικό

Ροδιακά: Το αίσχος Αυγενάκη

Παναγιώτης Κουνάκης: Νησιώτες, πολίτες Γ’ κατηγορίας

Δημήτρης Προκοπίου - Φώτης Αναστασιάδης: Τουρισμός, κίνδυνοι και εναλλακτικές μορφές