Σε έξαρση τα προβλήματα σε όλο το νησί της Ρόδου

Σε έξαρση τα προβλήματα σε όλο το νησί της Ρόδου

Σε έξαρση τα προβλήματα σε όλο το νησί της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3484 ΦΟΡΕΣ

Τις παρεμβάσεις των αρμοδίων σκοπεύει να ζητήσει ο Εμπορικός Σύλλογος

Εκτός από το κυκλοφοριακό κομφούζιο, την ηχορύπανση, την έλλειψη χώρων στάθμευσης και την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων και πεζοδρομίων από τροχοφόρα, η πόλη της Ρόδου αλλά και ολόκληρο το νησί αντιμετωπίζουν πολλά ακόμη προβλήματα για τα οποία ο Εμπορικός Σύλλογος ν Ρόδου (ΕΣΡ), θα ζητήσει την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.

Ειδικότερα, στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει καταστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς δεν τηρούνται οι νόμοι ενώ και το φαινόμενο της επαιτείας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις δυσφημώντας τον προορισμό.

Για τον λόγο, αυτό η διοίκηση του Συλλόγου στην τελευταία της συνεδρίαση, αποφάσισε να στείλει επιστολές σε αστυνομική διεύθυνση, λιμεναρχείο και δήμο προκειμένου με βάση τις αρμοδιότητές τους να προχωρήσουν σε ελέγχους και σε εφαρμογή της νομοθεσίας.

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του ΕΣΡ Κώστας Σπανός που αναφέρθηκε χτες στο θέμα, δήλωσε ότι η εικόνα που βλέπουμε σε παραλίες, πεζοδρόμια και πάρκα-πλατείες δεν είναι αυτή που αρμόζει στη Ρόδο και πρέπει να ξεκινήσει η διενέργεια συστηματικών ελέγχων από τις υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες.

«Θα κάνουμε παρεμβάσεις με επιστολές που θα στείλουμε στο λιμεναρχείο και στους αρμόδιους αντιδημάρχους για το στάσιμο και το πλανόδιο εμπόριο. Μας έχει καταγγελθεί ότι και στις παραλίες εκτός από τους πλανόδιους πωλητές με αναψυκτικά, σάντουιτς υπάρχουν και άτομα που κουβαλάνε μαζί τους ολόκληρη μπουτίκ με ρούχα...

Επίσης και οι θέσεις των μικροπωλητών έχουν αρχίσει και επεκτείνονται πάρα πολύ και από καροτσάκια έχουν γίνει μαγαζιά με πολλά τετραγωνικά κάτι που δεν προβλέπεται από τις άδειες. Θα τους ζητήσουμε εγγράφως να κάνουν ελέγχους και μάλιστα συστηματικά μήπως και... μαζευτεί αυτή η κατάσταση.

Θα σταλεί επιστολή και στην αστυνομική διεύθυνση με την οποία θα ζητούμε τον έλεγχο της επαιτείας γιατί και σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν προβλήματα. Έχουμε γεμίσει με επαίτες, είναι άνθρωποι που κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά δεν είναι κάτι που εμείς θέλουμε και δεν είναι ωραία εικόνα για την πόλη μας» δήλωσε ο κ. Σπανός.

Μιλώντας για την τουριστική κίνηση στο νησί, είπε ότι έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και μάλιστα υπάρχει και overbooking, όμως εισπρακτικά αυτή η αύξηση δεν είναι ανάλογη με την κίνηση.

«Είναι η πρώτη χρονιά που έχουμε τόσο καλά αποτελέσματα όσον αφορά τις αφίξεις. Η πραγματικότητα στην αγορά όμως είναι λίγο διαφορετική.

Σε εισπρακτικό επίπεδο είμαστε αρκετά καλύτερα από το 2019. Ειδικά οι τομείς που αφορούν την εστίαση, το σουβενίρ, το ταχυφαγείο και φθηνά κομμάτια του ενδύματος, εκεί τα πράγματα πάνε πολύ καλά.

Επίσης ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τις αλυσίδες δουλεύει πολύ καλά και με τους επισκέπτες που εκμεταλλεύονται τις εκπτώσεις και ψωνίζουν. Κάποιο κομμάτι πηγαίνει και στη δική μας αγορά, και ας μη γκρινιάζουμε, έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Δεν είχαμε όμως την αναμενόμενη αύξηση των εισπράξεων σε σχέση με την αύξηση των αφίξεων. Υπάρχει μία σχετική υστέρηση.

Οι άνθρωποι και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι… ζορισμένοι οικονομικά, έχουμε και μία αύξηση στο τουριστικό πακέτο γενικότερα με αποτέλεσμα κάποιοι που αποφάσισαν να έρθουν διακοπές κάπως ζορίζονται» είπε, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται κίνηση στο φθηνό ένδυμα και το φθηνό αξεσουάρ...

Πάντως σε γενικές γραμμές υπάρχει μία ικανοποίηση για τη λειτουργία της αγοράς, αλλά οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να μη σκέφτονται τις υποχρεώσεις που πρέπει να πληρωθούν για τα προηγούμενα έτη, αν και πολλά από αυτά εξοφλήθηκαν.

Με την ευκαιρία ο κ. Σπανός αναφέρθηκε και στις θερινές εκπτώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, λέγοντας ότι πάνε μέτρια αλλά ο εμπορικός κόσμος αναμένει ότι το β’ δεκαπενθήμερο θα πάνε καλύτερα τα πράγματα.

Το πρόγραμμα Rhodes Co-Lab της TUI
Με την ευκαιρία και αφού είπε ότι η σεζόν θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη με πολύ καλές πληρότητες, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Rhodes Co-Lab της TUI, τονίζοντας ότι προς το τέλος του Οκτώβρη θα έχουμε μία πρώτη ενημέρωση για το πού βρίσκεται η μελέτη που θα εκπονηθεί για το τουριστικό μας προϊόν.

Μιλώντας για το θέμα, δήλωσε τα εξής: «αφού δόθηκαν στοιχεία από τους φορείς και συζητήθηκαν διάφορα θέματα, θα γίνει επεξεργασία τους ώστε με βάση αυτά να κατηγοριοποιήσουν τις ανάγκες του νησιού και ειδικά να δούμε τη φέρουσα ικανότητά του.

Δηλαδή, να δούμε πόσους επισκέπτες χωρά το νησί και πως μπορούμε να τους αυξήσουμε αν πρέπει να το κάνουμε. Υποθέτουμε ότι προς το τέλος του Οκτώβρη θα έχουμε μία πρώτη ροή πληροφοριών για το πού βρίσκεται η μελέτη.

Η προσπάθεια αυτή, είναι από τις σημαντικότερες όσον αφορά τη συστηματική μελέτη και αξιοποίηση των στοιχείων που έχουμε για τον τουρισμό και το μέλλον του στη Ρόδο. Αν όλα πάνε καλά θα είναι το μεγαλύτερο και πιο χρήσιμο εργαλείο που θα έχουμε παράξει ώστε να πορευτούμε στον τουριστικό τομέα τα επόμενα 20 χρόνια. Θα θέσει τις βάσεις για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το τουριστικό μας προϊόν, αν θέλουμε να κρατήσουμε τα ηνία».

Μιλώντας για τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έδωσε ο ΕΣΡ δήλωσε: «Εμείς δώσαμε στοιχεία που αφορούσαν τα καταστήματα, τη σύνθεση της αγοράς της Ρόδου, τους μήνες λειτουργίας, στοιχεία που αφορούσαν τους τζίρους, τη γενικότερη κατάσταση της επιχειρηματικότητας και εκτιμήσεις για το πώς θα θέλαμε την ανάπτυξη της αγοράς μας για τα επόμενα χρόνια.

Έδωσε ο καθένας το όραμά του για την εξέλιξη του νησιού της Ρόδου με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους δηλαδή κατά πόσο αυτό θα είναι βιώσιμο στο μέλλον, πώς θα μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά κ.λπ.

Επίσης μας ζητήθηκαν στοιχεία που αφορούσαν τις υποδομές, τους φυσικούς πόρους, την επάρκεια σε νερό, ηλεκτρικό και την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα ώστε να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα. Οι φορείς που συμμετείχαν και έδωσαν στοιχεία ήταν πάνω από 40».

Βόλτα με το mini bus
Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή μετά τη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΣΡ, τα μέλη της μετακινήθηκαν με το μικρό λεωφορείο της ΡΟΔΑ και έκαναν τη διαδρομή από το λιμάνι Ακαντιάς μέχρι την πλατεία Δημαρχείου και αντίστροφα, για να δουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας, που σκοπό έχει να αποσυμφορήσει το κέντρο από τα αυτοκίνητα.

«Μετά τη συνεδρίαση, όλο το δ.σ. πήγαμε στο λιμάνι και πήραμε το μικρό λεωφορείο που κάνει τη διαδρομή από την Ακαντιά μέχρι και την πλατεία Δημαρχείου και γυρίσαμε πίσω. Είναι εξαιρετικά εξυπηρετικό και θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια συνολικής διάδοσης της υπηρεσίας αυτής. Είναι η τρίτη χρονιά που λειτουργεί και δεν το ξέρει ο κόσμος που προσπαθεί να παρκάρει στο κέντρο.

Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να το... σπρώξουμε, να το διαδώσουμε ώστε ο κόσμος να το χρησιμοποιεί.

Είναι κρίμα μία τέτοια πρωτοβουλία να μην αξιοποιείται. Εμείς προτρέπουμε όλους να χρησιμοποιούν το πάρκινγκ και το λεωφορείο.

Θα έδινε στο κέντρο και το παραλιακό μέτωπο μία ανακούφιση καθώς και μόνο από αισθητικής άποψης δεν είναι ωραίο να βλέπεις αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια και περιμετρικά των τειχών» δήλωσε ο κ. Σπανός και ζήτησε από όσους κατεβαίνουν στο κέντρο καταστηματάρχες ή εργαζόμενους ειδικά το πρωί να το χρησιμοποιούν.

Πάντως, όπως είπε, πρέπει να επεκταθεί το ωράριο μέχρι τις 12 το βράδυ για να εξυπηρετήσει καλύτερα τους ενδιαφερόμενους, αίτημα που υποβλήθηκε στον δήμο αλλά δεν ικανοποιήθηκε.

Διαβάστε ακόμη

Στα ύψη οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων προς τα νησία μας

Συνεδριάζει την Τετάρτη η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Συντάξεις Αυγούστου 2024: Οι ημερομηνίες πληρωμής

Στο φως οι «αθέατοι θησαυροί» από το Αρχαιολογικό της Ρόδου - Από το 500-550 π.Χ.

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις των καταστημάτων στη Ρόδο

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Πογιατζής, σύμβουλος Μαθηματικών κατά το παρελθόν στα Δωδεκάνησα

Σύσκεψη στον δήμο με τους φορείς για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Δεν υπάρχει θέμα στα νησιά μας με απλήρωτους λογαριασμούς από ΕΣΠΑ