Ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

Ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

Ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1139 ΦΟΡΕΣ

Ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2024 στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο και θα γίνει νόμος του κράτους τον πρώτο μήνα του 2024.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι ενδιαφερόμενοι ήδη «χτυπούν την πόρτα» της χώρας και δεν αποκλείεται η διαδικασία αδειοδοτήσεων παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων να «τρέξει» εντός του 2024.

Στις διατάξεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ο υπουργός Παιδείας και κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται ο τερματισμός του κρατικού μονοπωλίου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η ενίσχυση των πολιτικών για τη διεθνοποίηση των ελληνικών Πανεπιστημίων και τη συνεργασία τους με ξένα ιδρύματα, η δημιουργία περισσότερων ερευνητικών προγραμμάτων και η χρηματοδότηση των φοιτητών με πρωτότυπες ιδέες, με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα δέχεται προτάσεις φοιτητών, συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως η τεχνολογία, η επιχειρηματικότητα και η προστασία του περιβάλλοντος.

Οι προϋποθέσεις εγγραφής φοιτητών σε μη κρατικό πανεπιστήμιο θα ορίζονται από τον κανονισμό σπουδών του κάθε Ιδρύματος.

Εκτιμάται ότι σε περιζήτητες σχολές, όπως τα τμήματα Ιατρικής, Νομικής, Μηχανικών κ.ά. θα τεθεί ως προϋπόθεση η υψηλή βαθμολογία σε συγκεκριμένα μαθήματα. Αντίθετα σε τμήματα χαμηλή ζήτησης θα υπάρχουν χαμηλότερα βαθμολογικά κριτήρια, ενδεχομένως σε ορισμένα μαθήματα.

Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος αξιολόγησης και προαγωγής των φοιτητών καθώς και η διαδικασία αποφοίτησης και απονομής αναμένεται να καθορίζονται από τον κανονισμό σπουδών του κάθε μη κρατικού πανεπιστημίου.

Αναφορικά με την αδειοδότηση των μη κρατικών πανεπιστημίων, αναμένεται να τεθούν συγκεκριμένες διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού.

Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι οπωσδήποτε η επάρκεια των υποδομών ενώ θα εξετάζεται η αναπτυξιακή στρατηγική του Ιδρύματος και θα αξιολογείται η βιωσιμότητα και η προοπτική του.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα αποκλείονται αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, χωρίς την αρωγή ξένου ΑΕΙ και θα δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων στην Ελλάδα, από ξένα πανεπιστήμια, είτε ως συνεργαζόμενα με ελληνικούς ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς.

Ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης πάντως είχε δηλώσει πρόσφατα στην Political ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που μας δίνει τόσο το Σύνταγμα, όσο και το ενωσιακό δίκαιο, ώστε η Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με τη διεθνή πρακτική.

Θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία με τις κατάλληλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις αναδείχθηκε μέσα σε λίγα χρόνια σε περιφερειακό ακαδημαϊκό κέντρο, απελευθερώνοντας τις δυνατότητες του ακαδημαϊκού και ερευνητικού δυναμικού της και προσελκύοντας φοιτητές και καθηγητές από άλλες χώρες».

Παράλληλα, είχε τονίσει ότι «τα δημόσια πανεπιστήμια παραμένουν η βασική μας προτεραιότητα και η ενίσχυσή τους αποτελεί κεντρική μας επιδίωξη.

Και η πρόοδος των δημόσιων πανεπιστημίων μας περνά μέσα από πολλές πρωτοβουλίες: είναι, ασφαλώς, η αύξηση της χρηματοδότησης για υποδομές, για έρευνα και για τη φοιτητική μέριμνα, αλλά ταυτόχρονα πρόοδος είναι και η μείωση της γραφειοκρατίας, η ενθάρρυνση της εξωστρέφειας, η επένδυση σε σύγχρονα αντικείμενα και προγράμματα σπουδών».

«Όλα αυτά, που θα μπορούσαμε να την συνοψίσουμε ως “ελεύθερο πανεπιστήμιο”, αποτελούν μία μεγάλη πρόκληση. Για ένα πανεπιστήμιο που θα διαθέτει τους αναγκαίους πόρους, λειτουργικές δομές, έμφαση στη γνώση και καινοτόμο προσανατολισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

(Πηγή: athina984.gr)

Διαβάστε ακόμη

Πανελλαδικές 2024: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των Μηχανογραφικών

Απαξιώνονται στη Ρόδο οι μαθητές των ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων

Σημαντικές οι επιτυχίες των μαθητών του Μουσικού Σχολείου της Ρόδου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Βιωματικές Δράσεις και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ρόδου: Συγχωνεύσεις και υποβιβασμοί σχολείων

Αντιπροσωπεία του Καζουλλείου – 2ου ΓΕΛ Ρόδου στη Σεβίλλη της Ισπανίας

Το Καζούλλειο Γυμνάσιο ρίχνει τίτλους τέλους για το πρόγραμμα «Παιδαγωγικά εργαλεία για ένα σχολείο συμπερίληψης»

Εξαιρετικές επιδόσεις στο 3ο ΓΕΛ Ρόδου «Καπνοβιομηχανία»