Φίλιππος Ζάχαρης| Ευρωβαρόμετρο: πιστοί οι Ευρωπαίοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας

Φίλιππος Ζάχαρης| Ευρωβαρόμετρο: πιστοί οι Ευρωπαίοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας

Φίλιππος Ζάχαρης| Ευρωβαρόμετρο: πιστοί οι Ευρωπαίοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας

Φίλιππος Ζάχαρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1008 ΦΟΡΕΣ

H βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο φοβερός πόλεμος που διεξάγεται εκεί, έχει χάσει από πλευράς δημοσιότητας το ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι τα ρωσικά εγκλήματα που διαπράττονται εκεί δεν έχουν σταματημό.

Γενικότερα σε αυτή την σύγκρουση που έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες στρατιώτες και πολλές χιλιάδες άμαχοι, μία τραγωδία και ένα αιματοκύλισμα που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ο Πούτιν, δοκιμάζοντας την υπομονή της Ευρώπης αλλά ταυτόχρονα εκδηλώνοντας μία ανοιχτή επιθετικότητα προς όλους, αυτό το παρατεταμένο έγκλημα σε βάρος ενός λαού που αντιστέκεται με κάθε τρόπο, αυτή η εισβολή κατά ενός ανεξάρτητου κράτους δεν αφήνει αδιάφορους τους λαούς της Ευρώπης.

Και αυτό, παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες του Κρεμλίνου ν’ αλλάξει τους συσχετισμούς της δημοσιότητας, κάτι που έχει βέβαια πετύχει σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Σερβία ή η Ουγγαρία.

Στη χώρα μας είναι πλέον γνωστοί οι κύκλοι που επιδιώκουν να στρέψουν το ενδιαφέρον των πολιτών αλλού μιας και η «μαμά – Ρωσία» έχει κάνει καλά τη δουλειά της από πλευράς παραπληροφόρησης και πολλοί καλοθελητές από την αριστερά αλλά και οι ακροδεξιοί υποστηρικτές του μακράν αδίστακτου δικτάτορα της Ρωσίας, κάνουν το κάθε τι, είτε με τη σιωπή τους, είτε με την ανοιχτή υποστήριξή τους στο ελεεινό αυτό καθεστώς.

Επειδή όμως στην Ελλάδα ή την Ουγγαρία και τη Σερβία υπάρχουν μυστικές αλλά και φανερές σχέσεις με τη Μόσχα, ας δούμε καλύτερα τι συμβαίνει στην Ευρώπη συνολικά. Και αυτό το δείχνει το σχετικό ευρωβαρόμετρο για τον επιθετικό αυτόν πόλεμο που ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει να γράψει και να πει πολλά.

Το Τακτικό Ευρωβαρόμετρο, που βρίσκεται πλέον στην 100ή έκδοσή του, είναι μία διακρατική μελέτη που διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο μέσω συνεντεύξεων διά ζώσης και η οποία σχεδιάστηκε για την αξιολόγηση και τη σύγκριση των τάσεων της κοινής γνώμης στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η έρευνα του 100ού Τακτικού Ευρωβαρόμετρου (φθινόπωρο 2023) έγινε μεταξύ 23 Οκτωβρίου - 15 Νοεμβρίου 2023 στα 27 κράτη - μέλη της Ε.Ε. Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις διά ζώσης.

Η υποστήριξη, λοιπόν, σε μία σειρά μέτρων που ελήφθησαν από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, παραμένει πολύ υψηλή.

Σχεδόν εννέα στους δέκα (89%) συμφωνούν με την παροχή ανθρωπιστικής στήριξης στους πληγέντες από τον πόλεμο, ενώ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα (84 %) συμφωνούν με την υποδοχή στην Ε.Ε. των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Το 72% συμφωνεί με την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στην Ουκρανία. Το ίδιο ποσοστό (72%) υποστηρίζει οικονομικές κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης, ρωσικών εταιρειών και προσώπων.

Περίπου έξι στους δέκα εγκρίνουν τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία (61 %) και τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. της αγοράς και προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία (60%).

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα είναι ικανοποιημένοι με την αντίδραση της Ε.Ε. στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (57%). Το 54 % των Ευρωπαίων δηλώνουν το ίδιο για την αντίδραση της εθνικής τους κυβέρνησης.

Ισχυρότερη και πιο ανεξάρτητη Ε.Ε.
Ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, πάνω από οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες συμφωνούν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να επενδύσει μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (83%) και να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατόν (81%). Πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών της Ε.Ε. (69%) είναι υπέρ μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής των κρατών - μελών και συμφωνούν ότι η Ε.Ε. διαθέτει επαρκείς εξουσίες και εργαλεία για την υπεράσπιση των οικονομικών συμφερόντων της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων (77 %) τάσσονται υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας για τα κράτη μέλη της Ε.Ε.. Την άποψη αυτή συμμερίζονται περισσότεροι από έξι στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα σε κάθε κράτος μέλος.

Σχεδόν επτά στους δέκα (69%) τάσσονται υπέρ μίας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ το 68 % υποστηρίζει ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Ταυτόχρονα, τα τρία τέταρτα όσων απάντησαν στην έρευνα (75%) τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. με περισσότερους Ευρωπαίους συνοριοφύλακες και ακτοφύλακες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μετανάστευση: οι κυριότερες ανησυχίες για την Ε.Ε.
Το 28 % των Ευρωπαίων πιστεύει ότι, από τη μια μεριά η μετανάστευση και, από την άλλη, ο πόλεμος στην Ουκρανία συγκαταλέγονται στα δύο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.. Έπεται η διεθνής κατάσταση (24 %), ακολουθούμενη από την «αύξηση των τιμών, του πληθωρισμού και του κόστους ζωής» (20 %, στην τέταρτη θέση, ενώ ήταν η πρώτη ανησυχία την περασμένη άνοιξη).

Η Ε.Ε. τόπος σταθερότητας
Η έρευνα του 100ού Τακτικού Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε, δείχνει ότι επτά πολίτες της Ε.Ε. στους 10 (70%) πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τόπο σταθερότητας σ’ έναν ταραγμένο κόσμο.

Αυτή είναι η περίπτωση της πλειονότητας όσων πήραν μέρος στην έρευνα σε όλα τα κράτη μέλη.

Επιπλέον, πάνω από έξι στους δέκα πολίτες (το 61%) είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμη

Κώστας Ε. Σκανδαλίδης: Ένα μπράβο εκ βαθέων για το «Στοιχειό του Αντιπέρατου»

Γ. Σταυλάς: Σε κατάσταση ανάγκης η περιφέρεια Ν. Αιγαίου;

Νικολάου Ευαγόρας: Πόσο μπορεί να αντέξει η Ρόδος την ανομβρία;

Φιλιππος Ζάχαρης: Ενδοσκόπηση και νέος κόσμος

Νότης Μαριάς: Ξανά για το «Ουκρανικό μοντέλο»-την πρόταση-λύση για το προσφυγικό

Ροδιακά: Το αίσχος Αυγενάκη

Παναγιώτης Κουνάκης: Νησιώτες, πολίτες Γ’ κατηγορίας

Γιώργος Ζαχαριάδης: «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας»