Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες αναμένονται φέτος στα Δωδεκάνησα

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες αναμένονται φέτος στα Δωδεκάνησα

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες αναμένονται φέτος στα Δωδεκάνησα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1662 ΦΟΡΕΣ

Περίπου 700.000 Tούρκοι τουρίστες εκτιμάται ότι θα επισκεφτούν μέσα στη σεζόν τα νησιά της Δωδεκανήσου, στο πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος χορήγησης βίζας που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για τουρίστες που θα επισκεφτούν τα πέντε νησιά της Δωδεκανήσου (μεταξύ των οποίων είναι και η Ρόδος) για τα οποία θα λειτουργήσει το ειδικό αυτό καθεστώς και μάλιστα τα νούμερα παραπέμπουν στην κίνηση της γραμμής κατά τα έτη 2018-2019, όταν είχε σημειωθεί ρεκόρ όλων των εποχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι πρώτοι τουρίστες από την Τουρκία θα έρθουν στη Ρόδο στις 6 Απριλίου, σύμφωνα με τον ναυτικό πράκτορα κ. Μιχάλη Ροδίτη, και μάλιστα έχουν ήδη καταθέσει τα δικαιολογητικά τους για την έκδοση βίζας 42 άτομα που θα αναχωρήσουν από Φετιγιέ και Μαρμαρίς, για να γιορτάσουν το Μπαϊράμι στο νησί μας.

Μιλώντας για το θέμα αυτό, ο κ. Ροδίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη ανταπόκριση που υπάρχει, και δήλωσε συγκεκριμένα τα εξής:

«Ήρθε η διαταγή που περιμέναμε από τη Διεύθυνση Συνόρων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οπότε ενεργοποιήθηκε η βίζα, όπως ακριβώς μας το είχαν πει οι ειδικοί και ενημερώσαμε κι εμείς με τη σειρά μας τους συναδέλφους μας στην Τουρκία.

Όλοι είδαν το μέτρο με πολύ θετικό μάτι και ήρθαν όλα βολικά γιατί ξεκινά στις 8 του μήνα το Μπαϊράμι, οπότε, όλοι όσοι έχουν κλείσει για διακοπές και δεν είχαν βίζα, προχωράνε στη διαδικασία.

Από σήμερα έχουν ξεκινήσει και φτάνουν οι φάκελοι με τις αιτήσεις. Προβλέπουμε από τις 8 έως τις 14 Απριλίου στη Ρόδο γύρω στους 3.500 τουρίστες, μέχρι στιγμής, οικογένειες κατά κύριο λόγο».

Ο κ. Μιχάλης Ροδίτης
Ο κ. Μιχάλης Ροδίτης

Επίσης, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τι θα ισχύσει με βάση τον νόμο και ποια θα είναι τα οφέλη είπε τα εξής:

«Το μέτρο θα βοηθήσει πάρα πολύ την οικονομία των νησιών γιατί είναι διαρκές και ετήσιο και μπορούν να έρθουν οι τουρίστες συνολικά 90 μέρες μέσα στο έτος. Η βίζα ισχύει με γεωγραφικό περιορισμό για το μέρος το οποίο ο καθένας έχει κλείσει να έρθει για διακοπές και ισχύει μόνο για τα πλοία των τακτικών γραμμών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Μέχρι 18 ετών δεν πληρώνουν κάτι αλλά πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικες και είναι 60 ευρώ το παράβολο για τη βίζα. Δεν είναι μεγάλο κόστος, γιατί πρόκειται για πελάτες υψηλής οικονομικής στάθμης.

Δεν ισχύει για κρουαζιερόπλοια ενώ υπάρχει ένα ερωτηματικό για το τι θα ισχύει για τις θαλαμηγούς. Λόγω του ότι υπάρχει μία σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου από την 1η Ιουνίου ξεκινούν και νέες γραμμές προς Ρόδο και Σύμη απευθείας από το Μπόντρουμ».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι, το Μαρμαρίς έχει περισσότερα δρομολόγια φέτος, όπως επίσης και το Φετιγιέ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι, αν χάσουμε ένα μέρος από την ισραηλινή αγορά, αυτή θα αναπληρωθεί με τους Τούρκους τουρίστες.

Μάλιστα, τόνισε ότι, θα κινηθούμε στα επίπεδα 2018 και 2019, όταν σημειώθηκε ρεκόρ 30ετίας.

«Είμαστε όλοι πολύ ευχαριστημένοι, τόσο τα γραφεία και οι πλοιοκτήτες, όσο και η αγορά, καθώς μετά τις προσπάθειες που έγιναν με κάποιους αφανείς ήρωες, όπως ο γενικός γραμματέας Προστασίας του Πολίτη ο κ. Λογοθέτης και οι διευθυντές των κλάδων στην υπηρεσία προστασίας συνόρων απέδωσαν καθώς το πήραν επάνω τους, το έκαναν πολύ πρακτικό και αξίζουν χίλια συγχαρητήρια.

Στις 6 Απριλίου, θα έχουμε τα πρώτα 42 άτομα, μέχρι στιγμής, από Φετιγιέ και Μαρμαρίς, καθώς σήμερα και αύριο κατατίθενται οι πρώτες βίζες», είπε.

Υποδομές
Με την ευκαιρία ο κ. Ροδίτης ερωτήθηκε και για τις υποδομές στο λιμάνι για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας από τη γείτονα χώρα, και απάντησε, λέγοντας τα εξής:

«Η Αστυνομία ενισχύθηκε με προσωπικό, όπως είχαν διαβεβαιώσει, μάλιστα σε 48 ώρες ήρθαν οι πρώτοι αστυνομικοί. Έχουμε ένα θέμα με την υλικοτεχνική υποδομή που δεν έχει έρθει ακόμα αλλά είναι κάτι που θα γίνει. Μέσα στην εβδομάδα, ο διαβατηριακός έλεγχος της Ρόδου είναι έτοιμος να υποδεχτεί ακόμα και μεγάλο όγκο τουριστών.

Το λιμάνι μας δεν είναι έτοιμο, γιατί δεν έχουν γίνει υποδομές που οφείλουμε να κάνουμε ως λιμάνι Σένγκεν και λιμάνι ευρωπαϊκής πύλης εισόδου.

Ακόμα, οι αποθήκες του Τελωνείου δεν έχουν παραδοθεί, ακόμα ψάχνουμε να βρούμε ποιος είναι αρμόδιος να τις αδειάσει και να τις δώσει στο Λιμενικό Ταμείο για να γίνουν τα έργα.

Δεν υπάρχει αίθουσα αναμονής, αναγκαζόμαστε οι πλοιοκτήτριες εταιρείες να τοποθετήσουμε καρέκλες και ομπρέλες για να μην έχουμε τα περσινά φαινόμενα.

Στην Κω, μία προσπάθεια που έγινε με μία τέντα που θα προμηθευτούν, κάτι θα κάνει.

Στη Σύμη όμως υπάρχει θέμα, γιατί φέτος θα έχει τρία πλοία από Μπόντρουμ. Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή καθώς θα υπάρχουν θαλαμηγοί, ημερήσιοι επισκέπτες, κάποια κρουαζιερόπλοια, καθώς και τα ημερόπλοια».

Αφού τόνισε ότι, το Λιμενικό Ταμείο προσπαθεί όσο μπορεί, πρόσθεσε ότι, το μεγάλο πρόβλημα είναι οι Κρατικές Υπηρεσίες στις οποίες ασκούνται συνεχώς πιέσεις, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στα κενά που υπάρχουν ακόμα στις εγκαταστάσεις του λιμανιού, λέγοντας τα εξής:

«Το ότι έχουμε κρουαζιερόπλοια τη γραμμή της Τουρκίας και σε κάποιες διεθνείς γραμμές είναι γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν κοιμούνται τα βράδια με την ευθύνη που έχουν πάρει. Τα πρόσωπα αυτά είναι της Διεύθυνσης Συνόρων, οι άνθρωποι αυτοί είναι οι ήρωες της Ρόδου, και γίνεται αυτό που γίνεται.

Ακόμα και οι επιβάτες, που τους απαγορεύεται η είσοδός τους στη χώρα για διάφορους λόγους, δεν μπορούν να είναι φυλακισμένοι μέσα στο καράβι, το οποίο δεν μπορεί να έχει κλιματισμό γιατί δεν έχει ρεύμα το λιμάνι.

Κανονικά μένουν στην αίθουσα αναμονής και επιστρέφουν με την αναχώρηση, όπως γίνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Εμείς, τους έχουμε φυλακισμένους μέσα στο πλοίο. Κατά τ’ άλλα είμαστε πολύ αισιόδοξοι, γιατί τα τηλέφωνα κυριολεκτικά έχουν πάρει φωτιά, και το θετικό είναι ότι θα έχουμε και τον χειμώνα κίνηση, θα έχουμε δηλαδή Σαββατοκύριακα με πολύ αυξημένη κίνηση μετά τον Νοέμβριο».

700.000 τουρίστες
Σε ερώτηση για το πόσους τούρκους τουρίστες περιμένουμε την καλοκαιρινή σεζόν, ο κ. Ροδίτης απάντησε ως εξής:

«Το ταξιδιωτικό κοινό της Τουρκίας υπό νορμάλ συνθήκες, δηλαδή, όταν χορηγούνταν βίζες είναι γύρω στις 700.000 άτομα, που επισκέπτονται τα νησιά είτε για διήμερο είτε για τριήμερο, τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο και αυτός ο όγκος διοχετεύεται από πέντε λιμάνια.

Μιλάμε για 3,5 εκατομμύρια αφίξεις και αναχωρήσεις με διανυκτερεύσεις, είναι μεγάλος ο όγκος τουριστών.

Επίσης, είναι πελάτες που επισκέπτονται τα μικρά νησιά, είναι πελάτες που έρχονται στη Ρόδο, θα πάνε στα γύρω νησιά και είναι τουρίστες που ξοδεύουν σαν τον Έλληνα και τον Ιταλό τουρίστα που έρχονται με χρήματα.

Δεν ταξιδεύουν με οργανωμένα πακέτα ούτε με τουρ οπερέιτορς και τσάρτερ. Έρχονται με τιμές που τις βρίσκουν στις σελίδες ενοικίασης καταλυμάτων.

Φέτος ευτυχώς, θα πάμε πίσω στο 2018-2019, τουλάχιστον έτσι φαίνεται από τον πρώτο μήνα που ξεκινούν οι γραμμές».

Πρόβλημα με τα επαγγελματικά σκάφη
Με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στη μεγάλη αύξηση φόρου που έχει επιβληθεί στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί ήδη πολλές ακυρώσεις για τα νησιά που έχουν τέτοιο τουρισμό.

Μιλώντας για το θέμα δήλωσε τα εξής:

«Έχουμε προβλήματα για τα επαγγελματικά σκάφη με τον καινούριο νόμο που εφαρμόστηκε και τη χρέωση περίπου 1900% κατά μέσο όρο επιπλέον φόρου για τα επαγγελματικά σκάφη τα οποία έρχονται από Τουρκία και επιστρέφουν. Κάποια σκάφη-θαλαμηγοί που κάνουν ημερήσιες εκδρομές από Τουρκία, ήδη έχουν προχωρήσει σε ακυρώσεις για Σύμη, Καστελλόριζο και Ρόδο.

Έχουμε κάνει ενέργειες στο υπουργείο γιατί εφάρμοσε μία νομοθεσία που δεν επηρεάζει το Ιόνιο ή την Αθήνα αλλά πάρα πολύ τα Δωδεκάνησα, γιατί ζουν από τον θαλάσσιο τουρισμό και τα σκάφη που ελλιμενίζονται στην Τουρκία. Σκέφτηκαν να μην υπολογίσουν τα Δωδεκάνησα... πολύ μεγάλο κρίμα.

Έχουμε κάνει παρεμβάσεις, μιλήσαμε με τον υφυπουργό κ. Παππά, κατάλαβε το πρόβλημα και προσπαθούμε να το ανατρέψουμε».

Διαβάστε ακόμη

Γερμανικός τουρισμός: 9-12% κάτω οι τιμές των πακέτων διακοπών σε Ρόδο, Κρήτη και Κω στα last minute

Τουριστική προβολή της Ρόδου και της Κω

Κρουαζιέρα: Zητείται νέο εθνικό σχέδιο

Στρατηγική για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος

Συνάντηση του Προέδρου Γιάννη Παπαβασιλείου και αντιπροσωπείας της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου με το Δήμαρχο Αλέξανδρο Κολιάδη

52 κρουαζιερόπλοια πρόκειται να καταπλεύσουν τον Ιούλιο στη Ρόδο

Τουρκική... απόβαση στα ελληνικά νησιά | Πάνω από 50.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

Δεν θα χάσουν τις διακοπές τους στη Ρόδο οι Τούρκοι τουρίστες