Tour operators: Ακόμη πιο ψηλά φέτος η Ελλάδα

Tour operators:  Ακόμη πιο ψηλά φέτος η Ελλάδα

Tour operators: Ακόμη πιο ψηλά φέτος η Ελλάδα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 729 ΦΟΡΕΣ

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
στο Capital.gr

Ο ελληνικός τουρισμός ετοιμάζεται για ακόμη μια δυνατή σεζόν. Αυτό προκύπτει από τη ζήτηση για Ελλάδα που καταγράφουν οι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού, τις πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων, αλλά και τον προγραμματισμό τους όσον αφορά τις πτήσεις προς τους ελληνικούς προορισμούς.

Τα μηνύματα είναι και αυτή τη χρονιά θετικά, κάτι που είχε φανεί ήδη από τους πρώτους μήνες, όταν γίνονταν οι προκρατήσεις για την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο (σημειώνεται πως ένα σημαντικό ποσοστό κρατήσεων, που φτάνει μέχρι και το 30% σε αγορές όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αφορά σε early bookings).

Η TUI, ο μεγαλύτερος tour operator στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους επικεφαλής του ομίλου, «βλέπει» άνοδο 10% στην ταξιδιωτική κίνηση φέτος σε σύγκριση με πέρσι, ενώ κατέγραψε 30% άνοδο στις προκρατήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Όπως λένε οι πληροφορίες, Κρήτη αλλά και Ρόδος παραμένουν τα «δυνατά χαρτιά» για το γερμανικό ταξιδιωτικό κολοσσό, με μεγάλη παρουσία στην εγχώρια τουριστική αγορά. Η Ελλάδα μάλιστα, μαζί με την Ισπανία και την Τουρκία, βρέθηκε στο τοπ-3 των πιο δημοφιλών προορισμών για φέτος το καλοκαίρι. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως η TUI πρόσθεσε για το 2025 στο καλοκαιρινό της πρόγραμμα, επιπλέον 70 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις προς την Ελλάδα.

Η χώρα μας είναι μεταξύ των προορισμών διακοπών με τη μεγαλύτερη ζήτηση και για τον tour operator DERTOUR (πρώην DER Touristik), το δεύτερο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό όμιλο της Ευρώπης. Ειδικά για το φετινό καλοκαίρι, στα ταξιδιωτικά πακέτα μικρής και μέσης διάρκειας, η Ελλάδα ήρθε πρώτη στις πωλήσεις και ακολούθησαν η Τουρκία, η Ισπανία, η Τυνησία και η Αίγυπτος.

Οι πωλήσεις για το καλοκαίρι του 2024, σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, παρουσιάζουν αύξηση 30% ενώ και ο αριθμός των ταξιδιωτών είναι αυξημένος κατά 24% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Στους τρεις δημοφιλέστερους προορισμούς για τη φετινή χρονιά βρίσκεται η Ελλάδα και για τον tour operator Alltours, μαζί με την Ισπανία και την Τουρκία. Η χώρα μας ήταν μεταξύ των προορισμών με τις υψηλότερες επιδόσεις και τη χρονιά που πέρασε για τη γερμανική αγορά, σύμφωνα με τον Όμιλο.

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς φέτος στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τίτλο «Το προφίλ σημαντικών αγορών του ελληνικού τουρισμού».

Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση για τις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και στην 7η θέση για την αγορά της Ισπανίας, όσον αφορά την πραγματοποίηση ταξιδιού τους επόμενους 12 μήνες. Η διαφορά ωστόσο μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών που προηγούνται κατά μία ή δύο θέσεις είναι πολύ μικρή (της τάξεως της 1 ποσοστιαίας μονάδας ή λιγότερο) και οι χώρες αυτές είναι είτε πολύ μεγαλύτερες (π.χ. Γαλλία ή Ηνωμένο Βασίλειο) είτε πολύ πιο εύκολα προσβάσιμες ακόμα και οδικώς (π.χ. η Αυστρία από τη Γερμανία).

Στον δρόμο για νέο ρεκόρ
Η Fitch Solutions - ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων που ανήκει στον όμιλο του οίκου αξιολόγησης Fitch - προβλέπει, ότι οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 5,3% σε ετήσια βάση φέτος και στα 34,5 εκατομμύρια, έναντι 32,7 εκατομμύρια τουριστών το 2023, όταν οι αφίξεις επανήλθαν πλήρως στα προ του Covid επίπεδα, φτάνοντας το 104,4% του επιπέδου του 2019. Μεσοπρόθεσμα (2024-2028), ο οίκος προβλέπει ότι οι αφίξεις θα επεκταθούν στα 39,3 εκατ. έως το 2028, με μέσο ρυθμό αύξησης 3,7% ετησίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις τουριστικές επιδόσεις της χρονιάς που πέρασε, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 20,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16,5% σε σύγκριση με το 2022.

Διαβάστε ακόμη

Παρίσι: «Άρωμα» Ελλάδας στους δρόμους και το μετρό

Airbnb: Ασαφείς οι περιορισμοί για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Τουρισμός: Ποια ταξίδια προτιμούν οι Έλληνες

Οι καύσωνες στην Ευρώπη γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι- Πώς επηρεάζεται ο τουρισμός

Ελληνικός τουρισμός: Η πρόοδος και οι προβλέψεις για το 2024

Coolcationing: Νέα τάση στον παγκόσμιο τουρισμό η "στροφή" σε προορισμούς με λιγότερο θερμά καλοκαίρια

Σε διαβούλευση το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό

Εκδήλωση για το εταιρικό δίκαιο στις επιχειρήσεις τουρισμού