Με αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί η Booking | O CEO της βλέπει “ανταγωνιστικό μειονέκτημα” έναντι των ξενοδοχείων

Με αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί η Booking | O CEO της βλέπει “ανταγωνιστικό μειονέκτημα” έναντι των ξενοδοχείων

Με αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί η Booking | O CEO της βλέπει “ανταγωνιστικό μειονέκτημα” έναντι των ξενοδοχείων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1412 ΦΟΡΕΣ

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της Booking Holdings, Glenn Fogel, απέναντι στους νέους κανόνες της ΕΕ, που επιτρέπουν στα ξενοδοχεία να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στις ιστοσελίδες τους από ό,τι στην Booking, θέτοντας τον διαδικτυακό ταξιδιωτικό όμιλο σε “ανταγωνιστικό μειονέκτημα”. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο εξόδου από την ΕΕ, εξαιτίας, ακριβώς, αυτών των ανόητων, όπως τις χαρακτήρισε, ρυθμίσεων.

Εάν οι κανονισμοί δεν είναι εύστοχοι, τότε βρίσκεστε σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα”, δήλωσε κατά τη διάρκεια του τεχνολογικού συνεδρίου TNW των Financial Times, στην Ολλανδία, την περασμένη Πέμπτη. “Πιστεύω στο να προσφέρουμε στους πελάτες τις καλύτερες τιμές. Οποιαδήποτε ρύθμιση μας απαγορεύει [να το κάνουμε αυτό], θεωρώ ότι είναι μια βλακώδης ρύθμιση”. Ερωτηθείς εάν εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την έδρα της εταιρίας αξίας 135 δισ. δολαρίων εκτός της ΕΕ λόγω των ανησυχιών του για τον αυξανόμενο έλεγχο των τεχνολογικών ομίλων από το μπλοκ, ο κ. Fogel είπε: “Ποτέ δεν λέω όχι σε οτιδήποτε είναι πιθανό”. Η απειλή ακολουθεί μια σειρά ρυθμιστικών αποτυχιών για την εταιρία στην ΕΕ, με το μπλοκ να επιδιώκει να αμφισβητήσει την κυριαρχία στην αγορά των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιριών στον κόσμο, μέσω μιας νέας νομοθεσίας και μιας σειράς αντιμονοπωλιακών πρακτικών.

Η Booking έγινε τον περασμένο μήνα η πρώτη εταιρία με έδρα την Ευρώπη που χαρακτηρίστηκε ως “online gatekeeper” σύμφωνα με τον νόμο-ορόσημο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ο οποίος επιβάλλει πρόσθετες επιβαρύνσεις στην εταιρία, όπως το να αναγκάζεται να αποφεύγει την προώθηση των δικών της υπηρεσιών πριν από τους ανταγωνιστές της.Ο κ. Fogel, ο οποίος διευθύνει την Booking Holdings καθώς και τη μεγαλύτερη θυγατρική της Booking.com, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η πλατφόρμα δέχεται πλήγματα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ισπανίας επέβαλε τον Φεβρουάριο προσωρινό πρόστιμο ύψους 486 εκατ. ευρώ κατά της Booking για φερόμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά.Πέρυσι, οι ρυθμιστικές αρχές των Βρυξελλών απέτρεψαν την εξαγορά του σουηδικού ομίλου Etraveli από την Booking, ύψους 1,63 δισ. ευρώ, λόγω ανησυχιών ότι θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό. Η Booking έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στα δικαστήρια της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Ωστόσο, η απόφαση των Βρυξελλών βρίσκεται σε αντίθεση με την προηγούμενη έγκριση της συμφωνίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επίθεση του κ. Fogel στις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ έρχεται καθώς ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν τις νέες εξουσίες τους στο πλαίσιο του DMA για να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας.

Τις επόμενες εβδομάδες, οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού αναμένεται να απαγγείλουν κατηγορίες στην Apple για την υποτιθέμενη υπονόμευση του ανταγωνισμού στο κατάστημα εφαρμογών της για κινητά τηλέφωνα. Η ΕΕ εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα κατά της μητρικής εταιρίας της Google, Alphabet, για την ευνοϊκή μεταχείριση του δικού της καταστήματος εφαρμογών και κατά της χρήσης προσωπικών δεδομένων για διαφημίσεις από την ιδιοκτήτρια εταιρία Meta του Facebook.

Γεννηθήκαμε εδώ. Γεννηθήκαμε στην Ολλανδία. Έχουμε ένα σπουδαίο κατάστημα εδώ. Αλλά παροτρύνω [την ΕΕ] να το διατηρήσει αυτό. Πρέπει οι Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη να σκεφτούν πολύ καλά. Πώς θα δημιουργήσουμε ένα κλίμα για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα είναι ηγέτης στην τεχνολογία;”, αναρωτήθηκε ο κ. Fogel.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Fogel, αλλά διευκρίνισε: “Με το DMA, οι επιχειρηματικοί χρήστες που εξαρτώνται από τις πλατφόρμες των gatekeepers για να προσεγγίσουν τους πελάτες τους θα έχουν πλέον πρωτοφανείς ευκαιρίες”.

Και πρόσθεσε: “Οι gatekeepers μπορούν φυσικά να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται, αλλά δεν μπορούν να θέτουν περιορισμούς στους επιχειρηματικούς πελάτες τους. Οι λεγόμενες “καλύτερες τιμές” δεν μπορούν να είναι εις βάρος του θεμιτού ανταγωνισμού”.

Πηγή: money-tourism.gr



Διαβάστε ακόμη

Διακοπές: Οι Νορβηγοί «ψηφίζουν» Ελλάδα για το 2024 – Οι «μυστικοί» και οι διαχρονικοί προορισμοί

Αστυπάλαια,Λειψοί, Νίσυρος και Καστελλόριζο στη λίστα των Times με τους 16 πιο χαλαρωτικούς νησιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα

Έρευνα ΙΝΣΕΤΕ: Έφτασαν στο 1 εκατ. οι κλίνες Airbnb

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό που εστιάζει στην ποιοτική ανάπτυξή του

Τα κίνητρα για νέες επενδύσεις στον Τουρισμό - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού

Κεφαλογιάννη: Θα δημιουργήσουμε ένα πιο περιοριστικό πλαίσιο για τα Airbnb

«Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» για ακόμα μια φορά η AEGEAN, στα Skytrax World Airline Awards 2024

Άντζ. Γκερέκου: Ολικό rebranding του ΕΟΤ στον ελληνικό Τουρισμό