Εργολάβοι διεκδικούν 1,7 εκατομμύρια ευρώ από τη ΔΕΥΑΡ χωρίς να υπάρχουν συμβάσεις

Εργολάβοι διεκδικούν 1,7 εκατομμύρια ευρώ από τη ΔΕΥΑΡ χωρίς να υπάρχουν συμβάσεις

Εργολάβοι διεκδικούν 1,7 εκατομμύρια ευρώ από τη ΔΕΥΑΡ χωρίς να υπάρχουν συμβάσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1452 ΦΟΡΕΣ

Παρουσία συμπολιτών μας που έχουν απαιτήσεις από τον δήμο, πραγματοποιήθηκε η προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, κατά την οποία, για ακόμα μία φορά, η δημοτική αρχή και δη ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Κολιάδης, έδωσε το στίγμα της για την πολιτική που επιθυμεί να ακολουθήσει για θέματα που απασχολούν τον δήμο και το νησί και βρίσκονται στην επικαιρότητα αυτό το διάστημα.

Πριν καν ξεκινήσει η συνεδρίαση, το προεδρείο έδωσε τον λόγο σε δικηγόρους, εκπροσώπους εργολάβων της ΔΕΥΑΡ, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί για μισθώσεις μηχανημάτων που έκαναν στην Επιχείρηση, όπως ειπώθηκε στη συνέχεια.
Για μία «παράξενη και δύσκολη» κατάσταση έκανε λόγο, ενημερώνοντας το Σώμα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Σωτήρης Βαγιανός, αναφέροντας ότι συμπολίτες μας που μίσθωσαν τα μηχανήματά τους, υπηρεσία αξίας για κάποιους από αυτούς 270 χιλιάδων ευρώ, για άλλους 500 χιλιάδων ευρώ κ.λπ., τώρα δεν έχουν τρόπο να πληρωθούν αφού η ανάθεση της εργασίας έγινε προφορικά.


«Δεν μπορώ ν’ αναγνωρίσω έργα, υπηρεσίες και οφειλές κατόπιν προφορικών εντολών των οποίων δεν έχω γνώση», ξεκαθάρισε ο κ. Βαγιανός, τονίζοντας, ότι τότε θα υπάρξει κίνδυνος να τους καταλογιστούν τα χρήματα αυτά, ενώ ανέφερε, ότι οι οφειλές της Επιχείρησης είναι προς 7 εργολάβους και υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ αλλά στη συνέχεια της συνεδρίασης έγινε λόγος για οφειλές που συνολικά αγγίζουν το ποσό του 1,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, ότι παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο διευθυντής Υδάτων της ΔΕΥΑΡ, κ. Ηλίας Παπανικολάου.


Ακολούθως, ο λόγος δόθηκε σε δύο δικηγόρους, καταρχάς την κα Ελένη Αυγενικού, που εκπροσωπούσε συνολικά τέσσερις εξωτερικούς συνεργάτες της Επιχείρησης και γνωστοποίησε ότι υπάρχουν χρηματικές απαιτήσεις από αυτούς και σήμερα ψάχνουν να βρουν τρόπο να πληρωθούν, διότι δεν υπάρχουν συμβάσεις που να αποδεικνύουν ότι δόθηκαν εντολές βάσει αυτών. Παρ’ όλα αυτά, αναγνωρίζεται από τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΡ και πιθανόν και από την προηγούμενη Διοίκησή της, ότι αυτές οι εργασίες πράγματι εκτελέστηκαν.

Και η έτερη δικηγόρος, η κα Πολυχρόνη, η οποία εκπροσωπούσε έναν εργολάβο, ομοίως είπε, ότι του ανατέθηκαν εργασίες που διεκπεραίωσε το 2023 και ανατέθηκαν προφορικά ενώ για τον εντολέα της η οφειλή ανέρχεται σε ποσό που ξεπερνάει τα εκατό χιλιάδες ευρώ και αναμένεται να προσκομίσει εντολές πληρωμής και ό,τι άλλο έγγραφο διαθέτει.


Η ίδια σημείωσε ακόμη, ότι το Ειρηνοδικείο, που ειπώθηκε ότι έχει εκδώσει διαταγές πληρωμής είναι αναρμόδιο. Αντίθετα, αρμόδιο είναι το Διοικητικό Πρωτοδικείο, γιατί πρόκειται για σύμβαση του Δημοσίου με έναν ιδιώτη και αν έχουν εκδοθεί από το Ειρηνοδικείο πάσχει. Είπε, λοιπόν, ότι επιθυμούν να βρεθεί μία λύση και ότι έχει πάρει την εντολή να κινηθεί νομικά.
Ο κ. Βαγιανός σημείωσε ακόμη, ότι οι περιπτώσεις αυτές που εξετάζουν, δεν διαθέτουν ούτε παραστατικά ούτε τιμολόγια ούτε συμβάσεις. Στο σημείο αυτό, ο λόγος δόθηκε στον κ. Παπανικολάου, ο οποίος είπε όμως ότι συμβάσεις υπάρχουν για όλους όσοι εκτελούν έργα για τη ΔΕΥΑΡ, τουλάχιστον για μία δεκαετία.

Όπως εξήγησε, λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού, η Επιχείρηση δεν μπορεί να παράγει το έργο που χρειάζεται και γι’ αυτό καταφεύγει στους εργολάβους. «Παρέχουμε και συμβάσεις και δημιουργούμε και τις προϋποθέσεις για να πληρώνονται», ανέφερε ο διευθυντής.
Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο δήμαρχος, ο οποίος εξέφρασε την απορία του (και του Σώματος) αφού ακούστηκαν δύο διαφορετικά πράγματα. Τότε, ο διευθυντής διευκρίνισε ότι μπορεί να πληρωθεί ένα ποσοστό 70%-80% γι’ αυτές τις μισθώσεις και τις εργασίες αλλά και για το υπόλοιπο μπορούν να κάνουν τις διαδικασίες ώστε να πληρωθεί.

«Μπορούμε να τους πληρώσουμε; Τότε τι ζητάνε;», απόρησε ο δήμαρχος και συνόψισε λέγοντας ότι πρόκειται για ένα ποσό περί τα 500 χιλιάδες ευρώ για το οποίο πρέπει να γίνει η διαδικασία για να πληρωθεί, κάτι όμως που απαγορεύεται και ρώτησε, εάν είχε δοθεί εξουσιοδότηση από το Διοικητικό Συμβούλιο γι’ αυτό.


Τότε, εξανέστη το μέλος της μείζονος κ. Τάσος Σπανός, ο οποίος χαρακτήρισε τον διάλογο αυτό «μεγάλο σφάλμα». Ο δήμαρχος πάντως συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που τους λένε είναι ότι με εικονικές συμβάσεις θα πρέπει οι εργολάβοι αυτοί να πληρωθούν για έργα του 2023. «Πέφτω από τα σύγνεφα. Καταγγέλλω αυτά που λέει η υπηρεσία διότι δεν υπάρχουν συμβάσεις», είπε ο κ. Βαγιανός.


Στο σημείο αυτό παρενέβη το μέλος της μείζονος κ. Δημήτρης Τσίκκης, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ και κατά την προηγούμενη θητεία αλλά και παλαιότερα και ξεκίνησε ζητώντας συγγνώμη από αυτούς που την τελευταία πενταετία «έχουν βάλει πλάτη» για τη ΔΕΥΑΡ ενώ, απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο, του είπε, ότι γνωρίζει και ο ίδιος ότι γίνεται με εντολή όταν «καίγεται» μία περιοχή η οποία δεν έχει νερό.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το προηγούμενο Δ.Σ. είχε ψηφίσει κάποιες συμβάσεις για να εξοφλήσουν εργολάβους και ο κ. Βαγιανός τις έδωσε εκ νέου τις συμβάσεις για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του. «Όπως και εμείς με εικονικές συμβάσεις, το ίδιο κάνετε και εσείς πολύ καλά για να λειτουργήσει η ΔΕΥΑΡ», είπε ακόμη και ανέφερε ότι και εκείνοι είχαν να εξοφλήσουν συμβάσεις που είχαν έρθει από την προηγούμενη θητεία. «Αυτή είναι η ΔΕΥΑΡ!», είπε και ανέφερε, ότι βεβαίως και πρέπει να πληρωθούν οι άνθρωποι αυτοί ακόμα και αν υπερβούμε τα εσκαμμένα.


Απλά, πρέπει κάποιος να πιστοποιήσει τις εργασίες και πρέπει να βρεθεί τρόπος να πληρωθούν οι άνθρωποι, είπε ο δήμαρχος ενώ ο κ. Τσίκκης ανέφερε ότι το Ελεγκτικό δίνει δυνατότητα για προφορική εντολή και ότι πρόκειται για μία συνήθη πρακτική. Ο κ. Παπανικολάου ανέφερε ακόμη ότι όλοι οι εξωτερικοί συνεργάτες έχουν συμβάσεις αλλά πολλές φορές χρειάζεται να κάνουν υπέρβαση λόγω έκτακτης ανάγκης και μετά κοστολογούν και κάνουν τις διαδικασίες για να πληρωθούν. Το μέλος της μείζονος και πολλά χρόνια μέλος της Διοίκησης της ΔΕΥΑΡ, κ. Δημήτρης Ζανεττούλλης κάλεσε όλους να πάρουν μία «γενναία πολιτική απόφαση» για να πληρωθούν οι εργολάβοι.


Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ελάσσονος, κ. Νίκος Γερονικόλας, είπε, ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και δεν μπορούν να το μετατρέψουν σε πολιτικό ούτε σε Διεύθυνση Οικονομικών!


Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος και τέως δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, ξεκίνησε λέγοντας «σκληρός νόμος αλλά νόμος», τονίζοντας, ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν συμβάσεις, δεν πληρώνονται. Διεμήνυσε ακόμ,η ότι δεν επιθυμούν να γίνουν συνένοχοι σε εγκλήματα και ότι οι εργολάβοι γνώριζαν τη διαδικασία. Η θέση της παράταξής του είναι ξεκάθαρη στο θέμα αυτό-συνέχισε: ό,τι δεν είναι νόμιμο δεν πληρώνεται. «Συνενόχους σε έγκλημα δεν θα μας κάνετε», είπε ακόμη προς τη δημοτική αρχή και μετά από λίγο αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος και απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των εργολάβων είπε: «Λυπάμαι όλους εσάς που προσφέρατε και δεν θα μπορέσετε να πληρωθείτε. Εμείς προσπαθήσαμε αλλά τ’ ακούσατε».


Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος τόνισε ότι συζητούν για μία Ανώνυμη Εταιρεία (όπως είναι η ΔΕΥΑΡ) και το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να αποφασίσει ούτε να αναιρέσει απόφασή της. «Θα βάλουν το κεφάλι τους…στον ντορβά για κάτι που αποφάσισαν κάποιοι άλλοι;», ρώτησε με νόημα.


Τη θλίψη του εξέφρασε, στη συνέχεια, ο κ. Σπανός λέγοντας και εκείνος ότι το δ.σ. είναι αναρμόδιο να πάρει αυτή «τη γενναία πολιτική απόφαση» και είπε: «Θέλω να συμμετέχω στο δ.σ. και όχι…σε μία ρωμαϊκή αρένα όπου θα ρίχνουμε ανθρώπους ή θα τους αμαυρώνουμε. Δεν είναι διαδικασία αυτή νόμιμη. Είναι παράτυπη!..», είπε και συμπλήρωσε ότι περνούν λάθος μήνυμα και ότι η κοινωνία θα τους δικάσει για την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα. Μετά από αυτό αποχώρησε και εκείνος από τη συνεδρίαση.


«Στο…ίδιο κτήριο βρίσκονται ο πρόεδρος με τον διευθυντή;», ρώτησε ρητορικά στη συνέχεια το μέλος της μείζονος κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, λέγοντας ότι είναι παράλογο να υπάρχει διχογνωμία για το ύψος των πιστοποιημένων οφειλών» και τόνισε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει συνεννόηση πριν έρθει στο δ.σ.
Κλείνοντας το θέμα ο δήμαρχος, είπε ότι θέλει τόλμη για να αλλάξεις μία παγιωμένη λάθος κατάσταση και να μπει μια τάξη σε μία ΔΕΥΑΡ που είναι «πληγή» και έχει τεράστια προβλήματα ενώ ακούμε μόνο για χρέη που έχει.

Στον δήμο επιθεωρητές
Όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Κώστας Χαλκιάς, επιθεωρητές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και συγκεκριμένα της Δημοσιονομικής Υπηρεσίας Εποπτείας και Ελέγχου που υπάρχει στη Ρόδο, προχθές τους επισκέφθηκαν στον δήμο και είχαν συνάντηση με τον ίδιο, κατά την οποία συζήτησαν επί της έκθεσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες για τη διαχείριση στον δήμο το 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση έγινε αναλυτική συζήτηση και από πλευράς του δήμου έγινε προσπάθεια να αμβλυνθούν κάποια από τα ευρήματα, ενώ συζήτησαν και για τα μέτρα, τα οποία προτίθεται να λάβει ο δήμος. Σημειώνεται ότι αυτές οι συναντήσεις θα έχουν και συνέχεια.


Ενημερώνοντας το Σώμα για το πόρισμα ο αντιδήμαρχος, είπε ότι δείχνει ένα έλλειμμα ύψους 64 εκατ. ευρώ. Λόγω της εξάντλησης των ταμειακών αποθεμάτων υπήρξε αδυναμία έγκαιρης εξόφλησης υποχρεώσεων και δημιουργήθηκαν πρόσθετες. Έτσι, το 2023, το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε στα 44 εκατ. ευρώ και λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής από τον δήμο προστέθηκαν άλλα 20 εκατ. ευρώ.

«Κούρσα» για το ΕΣΠΑ
Στη μη υποβολή προτάσεων σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρθηκε στο στάδιο της ενημέρωσης ο δήμαρχος. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις προτάσεις που κατατέθηκαν στο ΕΣΠΑ από άλλους νησιωτικούς δήμους για τα σχέδια Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) ενώ ο δήμος Ρόδου, το μεγαλύτερο οικιστικό σύνολο στο Νότιο Αιγαίο δεν υπέβαλε προτάσεις. Για το θέμα αυτό μάλιστα τους έστειλε σχετική επιστολή η περιφέρεια, λέγοντάς τους ότι εφόσον καταθέσει πρόταση ο δήμος, μόλις εξευρεθούν πόροι θα μπορέσουν να ενταχθούν έργα.


Αναφορά έκανε, όμως στη συνεχεία και για τη διακοπή του έργου για τις δράσεις αναβάθμισης δημοσίων χώρων στο πλαίσιο της πράξης Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου επειδή, όπως είπε, «δεν κάναμε αυτά που έπρεπε όταν έπρεπε». Ανέφερε ακόμη ότι ο δικαιούχος δήμος Ρόδου από τις 14 Φεβρουαρίου του 2022 είχε υπογράψει σχετική σύμβαση για έργα ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ανέφερε ότι ενώ έπρεπε να συμφωνήσουν 70-72 καταστηματάρχες για να προχωρήσει, στη Ρόδο συμφώνησαν 95! «Δεν καταλάβαμε ποτέ γιατί δεν έγινε, γιατί χάθηκε αυτό το έργο», είπε ο κ. Κολιάδης, τονίζοντας ότι θα το παλέψουν. «Μας έφεραν πολύ πίσω στην κούρσα που γίνεται για το ΕΣΠΑ και κάνουν όλοι οι δήμαρχοι στην Ελλάδα. Το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να εργαστούμε σκληρά», είπε.

Εργαζόμενοι beach bar
Μετά από την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες στον δήμο, οι εργαζόμενοι beach bar που σφραγίστηκε, ήρθαν και στο δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα δόθηκε ο λόγος σε εκπρόσωπό τους που εξήγησε το κοινωνικό ζήτημα που δημιουργείται καθώς, με την απόφαση αυτή, βρέθηκαν 52 άτομα, οικογένειες, στην ανεργία. Ανέφερε ακόμη ,ότι δεν μπορούν να βρουν δουλειά εν μέσω σεζόν και μάλιστα με τόσο ικανοποιητικές αποδοχές που είχαν και, ως εκ τούτου, έχουν περιέλθει σε πολύ άσχημη θέση, βρίσκονται υπό ψυχολογική πίεση και αγωνιούν για το τι θα συμβεί αύριο.
Απαντώντας ο δήμαρχος, καταρχάς θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι «ο δήμος δεν κλείνει καμία επιχείρηση αλλά υποχρεούται να τηρήσει τον νόμο».

Θύμισε ακόμη ότι πρόκειται για την εκτέλεση απόφασης που ελήφθη ομοφώνα στη Δημοτική Επιτροπή στις 23 Απριλίου. Είπε, επίσης, προς τους εργαζόμενους-τους οποίους, πάντως, συνεχάρη για την παρουσία τους στο δ.σ. που ήταν πράγματι κόσμια-ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να φροντίσει να κάνει τις διαδικασίες και ότι από την πλευρά τους δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς αφού υπήρχε εισήγηση της Πολεοδομίας, της Αρχαιολογίας και ιδιώτη. Ανέφερε ακόμη ότι αν πράξουν διαφορετικά θα κληθούν από τον Εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος.


Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Κολιάδη ότι εφόσον το επιθυμούν, «αύριο το πρωί» μπορούν να απορροφηθούν στον δήμο με συμβάσεις για το υπόλοιπο της σεζόν. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα εξεταστεί το αίτημα που κατέθεσε ο επιχειρηματίας για την αποσφράγιση της επιχείρησης ενώ ασκούν και πίεση προς το Κέντρο. Τέλος, κατέστησε σαφές ότι και άλλες επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν νόμιμα πρέπει να κλείσουν.

Λειτουργία Πολιτικής Προστασίας
Στην αναβάθμιση λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, αναφέρθηκε χθες ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος κ. Μιχάλης Θωμάτος. Καταρχάς τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουμε να λέμε πλέον ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, αφού έχει σταματήσει να υφίσταται από το 2018 και τώρα πλέον αποκαλείται Πολιτική Προστασία. Μάλιστα ανέφερε, ότι πλέον ο τομέας αυτός του δήμου εργάζεται εικοσιτέσσερις ώρες το είκοσιτετράωρο και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια λειτουργούν πέντε Πυροφυλάκια που στελεχώνονται από δύο άτομα, όπως στην Κυμισάλα, τον Προφήτη Ηλία, τα Λάερμα, τη Σορωνή και τα Μαριτσά.


«Η Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να λειτουργεί για τεσσεράμισι μήνες τον χρόνο γιατί πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και όχι να περιμένουμε το συμβάν», είπε ο κ. Θωμάτος, δηλώνοντας και την πρόθεσή τους να διεκδικήσει ο δήμος μόνιμο προσωπικό για να στελεχωθεί ο νευραλγικός αυτός τομέας. Ανέφερε, μάλιστα, ότι για πρώτη φορά τα Πυροφυλάκια θα δουλεύουν από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 7:00 το πρωί.

Διαβάστε ακόμη

Στη Βουλή από Νικητιάδη o κίνδυνος της μετατροπής του λιμανιού της Καλύμνου σε νεκροταφείο σκαφών

Επικίνδυνη φωτιά ξέσπασε στο νησί της Κω - Μεγάλη κινητοποίηση αυτή την ώρα

Έχασε τη ζωή της 54χρονη που κολυμπούσε σε παραλία του νησιού μας

Με μεγάλη συμμετοχή το διαδραστικό σεμινάριο «Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσης σε Τουριστικό Προορισμό» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΦΩΤΟ)

Σύμβαση με την εταιρεία easyjet υπέγραψε η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Άκρως προβληματική η κατάσταση στο σχολικό κτήριο της Ακαδημίας

Γ. Νικητιάδης : «Νέο όραμα και νέο συμβόλαιο με το λαό για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ»

Στα χέρια των λιμενικών της Λίνδου δύο διακινητές - Επιχείρησαν να αποβιβάσουν στη Ρόδο 30 άτομα