Λειτουργεί (επιτέλους) ιατρείο στην Ακρόπολη της Λίνδου

Λειτουργεί (επιτέλους) ιατρείο  στην Ακρόπολη της Λίνδου

Λειτουργεί (επιτέλους) ιατρείο στην Ακρόπολη της Λίνδου

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1184 ΦΟΡΕΣ

Μετά από δεκάδες ατυχήματα πολλά από τα οποία σοβαρά, μετά από επίσης δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας και αιτήματα και μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες προσπαθειών, δημιουργήθηκε στην Ακρόπολη της Λίνδου ιατρείο για την παροχή πρώτων βοηθειών στους επισκέπτες της.

Το ιατρείο λειτουργεί εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, στεγάζεται μέσα στο Ιπποτικό Διοικητήριο της Ακρόπολης Λίνδου και είναι εφοδιασμένο με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να παρέχει υπηρεσίες σε περιστατικά ελαφρών τραυματισμών. Είναι στελεχωμένο σε 12ωρη βάση με γιατρούς και τρεις νοσηλευτές εκ των οποίων οι δύο είναι διασώστες, καθώς υπάρχει και ασθενοφόρο με οδηγό που σταθμεύει σε μόνιμη βάση στην πλατεία του χωριού.

Το ιατρείο είναι εφοδιασμένο με κρεβάτι, φορείο, ψυγείο, κλιματισμό, και όλα τα απαραίτητα για τα ελαφριά περιστατικά. Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος, ηλεκτρικό αυτοκίνητο με φορείο της εταιρείας που έχει αναλάβει τον έλεγχο της στάθμευσης των οχημάτων στη Λίνδο, ανεβαίνει μέχρι την είσοδο της Ακρόπολης και παραλαμβάνει τον ασθενή για να τον μεταφέρει στην πλατεία όπου περιμένει το ασθενοφόρο, ώστε να διακομιστεί σε κέντρο υγείας ή το νοσοκομείο μας.

Το ωράριο λειτουργίας του συμβαδίζει με το ωράριο λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου, δηλαδή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημειώνονται κάθε χρόνο πολλά περιστατικά και μάλιστα είχαμε αρκετά τις τελευταίες μέρες με ελαφρούς τραυματισμούς. Μάλιστα προχθές σημειώθηκε ένα πιο σοβαρό, καθώς μία τουρίστρια 82 ετών έπεσε και χτύπησε το κεφάλι της και χρειάστηκε διακομιδή στο νοσοκομείο. Ευτυχώς είναι καλά στην υγεία της.

Η ευχάριστη αυτή εξέλιξη προκάλεσε ικανοποίηση, καθώς μία ακόμα έλλειψη καλύπτεται με σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς όλους τους επισκέπτες μας. Όμως αναγκαία θεωρείται και η τοποθέτηση ραμπών μέσα στην Ακρόπολη, καθώς η τοποθέτηση του προστατευτικού κιγκλιδώματος έχει δρομολογηθεί και η μελέτη έχει ξεκινήσει, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να ολοκληρωθεί, ενώ οι ράμπες στα σημεία που γλιστράνε οι τουρίστες δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί. Τουλάχιστον θα έπρεπε να τοποθετηθούν στα τρία πιο επικίνδυνα σημεία ώστε να αποφύγουμε τους περισσότερους τραυματισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που εδώ και περίπου 30 χρόνια η Ακρόπολη της Λίνδου αποκτά τέτοια οργανωμένη υποδομή, καθώς είχαμε και παλαιότερα μία παροχή πρώτων βοηθειών κυρίως από ειδικευόμενους γιατρούς που έκαναν το αγροτικό τους. Όμως δεν ήταν διαπιστευμένοι, καθώς ετίθεντο και θέμα ασφαλιστικής κάλυψης του ασθενούς σε περίπτωση ατυχήματος, αφού ο γιατρός έπρεπε να είναι τοποθετημένος από το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να μην υπάρχει θέμα με τα διαδικαστικά αν χρειαζόταν.

Επίσης κάποια στιγμή υπήρχε και γιατρός που έκανε τη στρατιωτική του θητεία και έδινε τις πρώτες βοήθειες, όμως και πάλι ήταν μία πρόχειρη λύση.
Τώρα πλέον μετά το διαγωνισμό του ΟΔΑΠ μέσω του οποίου εταιρεία ανέλαβε τις υπηρεσίες αυτές, τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο.

Άλλωστε, η Ακρόπολη της Λίνδου, με περίπου 30.000 ευρώ εισπράξεις τη μέρα, δικαιούται να έχει τέτοιες υποδομές και ειδικά του χρόνου που το εισιτήριο από τα 12 ευρώ θα αυξηθεί στα 20 ευρώ, θα πρέπει να γίνουν και άλλες, ώστε να αναβαθμιστεί ο αρχαιολογικός χώρος.

Διαβάστε ακόμη

Φωτιά απέναντι από το κτήριο της ΔΕΥΑΡ

Tα 50 χρόνια λειτουργίας του γιορτάζει σήμερα το Rodos Palace

«Το νερό είναι στα χέρια μας», σημαντική δράση στην Τήλο

Σε εξέλιξη η απομάκρυνση κατοίκων από την Καρδάμαινα

Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Καρδάμαινας!

Έκκληση της ΔΕΥΑΚ σε κατοίκους Αντιμάχειας και Καρδάμαινας να κλείσουν τις βρύσες

Σε Κάλυμνο, Νίσυρο, Τήλο, Χάλκη και Ρόδο θα ταξιδέψει η Aegean Regatta 2024

Έχασε τη ζωή της 54χρονη που κολυμπούσε σε παραλία του νησιού μας