Γιώργος Γεωργαλλίδης: Με τον Χάρη Δούκα...

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Με τον Χάρη Δούκα...

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Με τον Χάρη Δούκα...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 559 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Γιώργος Γεωργαλλίδης*

 

Την Κυριακή 30 Ιουνίου με τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος στο "Caravel" ξεκινάει επίσημα η προεκλογική περίοδος στο ΠΑΣΟΚ. Υποψήφιοι θα είναι όπως όλα δείχνουν, ο νυν πρόεδρος του κινήματος Ν. Ανδρουλάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων Χ. Δούκας.

Αδιαμφισβήτητα είναι και οι δύο άνθρωποι ταυτισμένοι με το ΠΑΣΟΚ που έχουν δώσει μάχες για την παράταξη.

Θα ήθελα με αυτήν την αφορμή να εκφράσω συνοπτικά την άποψή μου για την προεδρία του Ν. Ανδρουλάκη και να αναλύσω έπειτα τους λόγους για τους οποίους θεωρώ πως ο Χ. Δούκας πρέπει να στηριχθεί.

Τον Ν. Ανδρουλάκη δεν τον στήριξα το 2021, ωστόσο τα σχεδόν τρία χρόνια της ηγεσίας του τον στήριξα με όποιον τρόπο μπορούσα, καθώς θεωρώ ότι προσέφερε πολλά και σημαντικά στο ΠΑΣΟΚ.

Δρομολόγησε την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κεντρική πολιτική σκηνή, την αυτόνομη πορεία που όλοι επιθυμούσαμε, την έντονη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και την ανάδειξη νέων προσώπων. Βέβαια, υπάρχουν και σημαντικά σμεία προς κριτική, τα οποία ανέλυσα σε προηγούμενο κείμενο μου σχετικά με τον πρόσφατο εκλογικό απολογισμό, ωστόσο τα παραπάνω τού τα πιστώνω 100%.

Γιατί πιστεύω ότι πρέπει να δοκιμάσουμε κάτι άλλο;

Θεωρώ, ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δεν έχει την προοπτική να ανεβάσει τα ποσοστά μας παραπάνω από το 14% και άρα να προσδώσει στο κόμμα κυβερνητική προοπτική.

Θεωρώ, επίσης, ότι είχαμε τις πιο ευνοϊκές συνθήκες που θα μπορούσαμε να έχουμε για μια μεγάλη άνοδο, ωστόσο από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023 και μετά αρκέστηκαμε σε αναιμική άνοδο των ποσοστών μας!

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα άλμα, ώστε στις εκλογές του 2027 να αποτελέσουμε μια εναλλακτική πρόταση στην κυβέρνηση της ΝΔ και να διεκδικήσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Κατά τη γνώμη μου, ο πιο ικανός να πετύχει αυτό τον στόχο είναι ο Χάρης Δούκας, για τους παρακάτω σημαντικούς λόγους:

1) Έχει αξιοσημείωτη κατάρτιση, ως καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής με ειδίκευση στην ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, τομέα τον οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό για το μέλλον, καθώς συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, την πράσινη ανάπτυξη και την αειφορία.

2) Έχει καλλιεργήσει ένα κλίμα συναίνεσης με όμορες προοδευτικές δυνάμεις, στα πλαίσια της προγραμματικής συμφωνίας στήριξής του πριν τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, με ό,τι αυτό σημαίνει για μια προοπτική ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς μέσω του ΠΑΣΟΚ, ώστε να προκύψει σοβαρή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση ενάντια στην ΝΔ, στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές του 2027.

3) Κρίνοντας από την προεκλογική εκστρατεία του και την παρουσίαση του έργου του στον δήμο Αθημαίων μετά το πρώτο εξάμηνο δημαρχίας του, ο κ. Δούκας και η ομάδα του, φαίνεται να διαθέτει σωστή επικοινωνιακή στρατηγική. Κάτι που αυτή τη στιγμή λείπει από το κίνημα και που, κατά τη γνώμη μου, έπαιξε ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου.

Σε μια χώρα όπου η «λίστα Πέτσα» καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ατζέντα, είναι άμεση προτεραιότητα να αποκτήσουμε το κατάλληλο επικοινωνιακό επιτελείο.

4) Οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει μόλις σε ένα μόλις εξάμηνο θητείας στον δήμο Αθηναίων για θέματα που σχετίζονται με τα προβλήματα του απλού του πολίτη - δημότη είναι πραγματικά καινοτόμες και αξιόλογες.

Για παράδειγμα, η ίδρυση της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας» σε συνεργασία με άλλους οκτώ δήμους, με στόχο την παροχή φθηνής ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά, είναι μια πρωτοβουλία, η οποία ειδικά στη σημερινή εποχή που η ενέργεια με ευθύνη της ΝΔ είναι πανάκριβη, κάνει πραγματικά πολύ θετική εντύπωση. Ανάλογες πρωτοβουλίες σε διάφορους άλλους τομείς, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και από το κόμμα μας, το ΠΑΣΟΚ.

Πολλοί ρωτούν γιατί βιάστηκε ο Χ. Δούκας; Γιατί παίρνει πρωτοβουλίες «ενάντια» στον Ν. Ανδρουλάκη, κ.λπ. Η απάντηση είναι απλή. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να περιμένουμε να ωριμάσουν οι συνθήκες ως το 2029 έχοντας μέχρι τότε μια νέα τετραετία ΝΔ και ένα ΠΑΣΟΚ να αγκομαχά στο 12-13%.

Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ ψηλά και το θέλουμε ΤΩΡΑ. Αδιαμφισβήτητα, η παρουσία του Χ. Δούκα στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα του δήμου Αθηναίων θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα.

Σίγουρα, θα κριθούν πολλά από το έργο του στην Αθήνα αλλά και από την ενότητα του κόμματος. Πιστεύω, όμως, ότι ο Χάρης αυτό το στοίχημα μπορεί να το κερδίσει!

Αποφάσισα λοιπόν να συνταχθώ με όλες μου τις δυνάμεις με την υποψηφιότητα του Χ. Δούκα, η οποία ενώνει δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ με τις οποίες ταυτίζομαι ιδεολογικά!

Πάμε να ξανακάνουμε το κόμμα της καρδιάς μας μεγάλο! Πάμε να το ξανακάνουμε κίνημα!

ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ!

*Μέλος Περιφερειακής Παράταξης «Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο», και μέλος ΠΑΣΟΚ/ Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης/εκλεγμένος σύνεδρος

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Κουνάκης: Νησιώτες, πολίτες Γ’ κατηγορίας

Γιώργος Ζαχαριάδης: «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας»

Δημήτρης Προκοπίου - Φώτης Αναστασιάδης: Τουρισμός, κίνδυνοι και εναλλακτικές μορφές

Φίλιππος Ζάχαρης: Κοπιάζοντας για το τέλος και τη νέα αρχή

Αργύρης Αργυριάδης: Η ιδεολογική «μετάλλαξη» της ΝΔ

Ηλίας Καραβόλιας: Ο αληθινός φόβος των μαζών

Χρήστος Γιαννούτσος: Πέρυσι η Ρόδος, φέτος η Κως και η Χίος... μετά;

Γιάννης Σαμαρτζής: Η μεγέθυνση της οικονομίας, μέσω της αύξησης των επενδύσεων