«Βραχνάς» η μη έγκαιρη πρόσληψη εποχικού προσωπικού στους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου

«Βραχνάς» η μη έγκαιρη πρόσληψη εποχικού προσωπικού στους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου

«Βραχνάς» η μη έγκαιρη πρόσληψη εποχικού προσωπικού στους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 444 ΦΟΡΕΣ

Λύση στο «βραχνά» της καθυστερημένης πρόσληψης των εποχικών εργαζομένων στους δήμους και δη στους νησιωτικούς που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της τουριστικής περιόδου, επιχειρεί να βάλει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου.

Μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου Κω, Θεοδόση Νικηταρά, οι δήμαρχοι αποφάσισαν να ζητηθεί η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την έγκαιρη πρόσληψη εποχικού προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα, καθώς επίσης να ζητηθεί και συνάντηση με τον νέο υπουργό Εσωτερικών, Θόδωρο Λιβάνιο.

Για το συγκεκριμένο θέμα, τοποθετήθηκαν διά μέσω της «Κοινής Γνώμης», τόσο ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, όσο και ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Σκευοφύλακας.

Πρόσληψη εποχικού προσωπικού από τον Μάρτιο
Στην έγκαιρη πρόσληψη εποχικού προσωπικού, από τον μήνα Μάρτιο όπου αρχίζει ουσιαστικά το μεγαλύτερο βάρος στην ανταπόκριση των υπηρεσιών των δήμων λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς.

Ο κ. Νικηταράς, στηλίτευσε τα καθυστερημένα αντανακλαστικά της πολιτείας για το συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνοντας, ότι αυτά οδηγούν σε «ασφυξία» τους δήμους, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται.

Μάλιστα, ως παράδειγμα της χρονοκαθυστέρησης που υπάρχει στην έγκριση-πρόσληψη προσωπικού από πλευράς του υπουργείου Εσωτερικών, έφερε αυτό που συμβαίνει στον δικό του δήμο, όπου οι εποχικά εργαζόμενοι βρίσκονται στους χώρους εργασίας τους τον Αύγουστο, μεσούσης, δηλαδή, της τουριστικής περιόδου.

«Για να δοθεί επιτέλους λύση σε αυτή την προβληματική κατάσταση, εκτιμώ ότι πρέπει να διεκδικήσουμε συλλογικά, με αποφάσεις της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ, την έγκριση μόνιμων προσλήψεων, που θα καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των δήμων.

Επίσης, αυτό που δεν απαιτεί κόστος και μπορεί να επιλυθεί άμεσα, είναι η διευκόλυνση των διαδικασιών πρόσληψης των εργαζομένων ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Δεδομένου ότι η διαδικασία εκκινείται με την αποστολή από το Υπουργείο Εσωτερικών της εγκυκλίου για την υποβολή των αιτημάτων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και στα ΝΠΙΔ αυτών, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την έκδοσή της στις αρχές Σεπτεμβρίου για τις προσλήψεις του ερχόμενου έτους», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του.

«Επιβάλλεται να υπάρχουν γρήγορα αντανακλαστικά»
«Το θέμα των εποχικών εργαζόμενων τέθηκε από τον δήμαρχο της Κω, Θεοδόση Νικηταρά και το οποίο μας βρήκε όλους σύμφωνους, καθώς είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλους τους δήμους», δήλωσε στην εφημερίδα ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου.

Όπως είπε, εκτός από την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Νικηταράς σχετικά με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των προσλήψεων, ο κ. Αθανασίου κατέθεσε επιπλέον προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ, στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του ηλεκτροφωτισμού, της καθαριότητας και της ύδρευσης, να προστεθούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της πυροπροστασίας, όπως επίσης και οι ναυαγοσώστες.

Στην ερώτηση εάν αυτό το αίτημα πιστεύει ότι θα γίνει αποδεκτό από την κεντρική πολιτεία, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι «αυτό που ζητήσαμε από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, είναι να καθοριστεί μία συνάντηση στην Αθήνα με τον νέο υπουργό Εσωτερικών, κ. Λιβάνιο, ώστε να του θέσουμε το ζήτημα, ζητώντας να ανταποκριθεί στα αιτήματά μας».

Στην επισήμανση εάν ο δήμος Σύρου-Ερμούπολης έχει στελεχωθεί με εποχικό προσωπικό, ο δήμαρχος επισήμανε ότι τα 25 άτομα ανταποδοτικού χαρακτήρα βρίσκονται, αν και καθυστερημένα, στις θέσεις εργασίας τους.

«Το αίτημα για την πρόσληψή τους, αλλά και την έγκριση αυτής, έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου του 2023, από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Παρ' όλα αυτά προσήλθαν στις υπηρεσίες καθυστερημένα θα έλεγα, στο τέλος Απριλίου.

Ήδη δηλαδή είχε περάσει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, είχε ξεκινήσει και η περίοδος του Πάσχα, με τις ανάγκες να έχουν ήδη συσσωρευτεί. Στόχος ήταν να τους έχουμε τον Μάρτιο και ήρθαν σχεδόν τον μήνα Μάιο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ, Αθανασίου, ο δήμος Σύρου-Ερμούπολης έχει χτυπήσει «κόκκινο» στο θέμα της υποστελέχωσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι υπηρεσίες, βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό.

«Ο δήμος Σύρου-Ερμούπολης, λόγω συνταξιοδότησης, λόγω κινητικότητας και άλλων παραγόντων, έχει μείνει με 24 μόνιμους εργάτες. Αυτό είναι ιστορικό χαμηλό», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Βασικός παράγοντας η έγκαιρη πρόσληψη του προσωπικού»
Ως βασικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων, θεωρεί την έγκαιρη πρόσληψη του εποχικού προσωπικού ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Σκευοφύλακας.

«Πράγματι, προκειμένου να καλύψουμε ανάγκες της καθημερινότητας, των συμπολιτών και των επισκεπτών μας, πρέπει εκτός τη βασική διεκδίκηση που πρέπει να έχουν όλοι οι δήμοι της χώρας, που δεν είναι άλλη από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να γίνει αλλαγή στις διαδικασίες, ώστε να γίνεται εγκαίρως η πρόσληψη των εποχικά εργαζόμενων ανταποδοτικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα σε έναν νησιωτικό δήμο, όπως είναι ο δικός μας», υπογράμμισε.

Μάλιστα, σημείωσε, ότι η εκκίνηση για των διαδικασιών των προσλήψεων θα πρέπει να γίνεται τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, φέροντας ως παράδειγμα τον δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

«Στο σημείο αυτό, θέλω να υπενθυμίζω, ότι φέτος η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ, για τον προγραμματισμό προσλήψεων έκτακτου προσωπικού στους ΟΤΑ για το 2024, εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 και εμείς, που ήμασταν από τους πρώτους δήμους που έτρεξαν γρήγορα και δεν υπήρχε καθυστέρηση, περατώθηκε η διαδικασία και έγινε η πρόσληψη 25 ατόμων ΙΔΟΧ 6μηνης σύμβασης στις 2 Μαΐου.

Η πρόταση για εκκίνηση των διαδικασιών τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, μπορεί πολύ εύκολα να θεσμοθετηθεί και να δοθεί ικανοποιητική λύση», τόνισε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «κρίνεται επιτακτική η συμβολή της ΚΕΔΕ, στη διεκδίκησή μας για τις μόνιμες προσλήψεις, που θα καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των δήμων.

Τέλος, είναι πολύ ενθαρρυντικό η τελευταία πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ύστερα από πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα της επιτάχυνσης των διορισμών, τόσο του μόνιμου προσωπικού, όσο και για επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ».

Πηγή: koinignomi.gr

Διαβάστε ακόμη

Σε ποιες περιοχές της Δωδεκανήσου βάζει φρένο στα Airbnb το χωροταξικό

Ι.Βαρδακαστάνης: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά στη νέα εποχή

Νάντια Γιαννακοπούλου: Ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Άρχισε η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης

2.793 ακίνητα της Ρόδου εγγεγραμμένα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Εφ' όλης της ύλης επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση για γάμο ομοφύλων, διεύρυνση ΝΔ, εθνικά θέματα και ΦΠΑ

ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιος για πρόεδρος και ο Μιχάλης Κατρίνης

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Υποψήφια για πρόεδρος και η Μιλένα Αποστολάκη