Ρόδος: Περίεργη υπόθεση με πυροσβέστη που κατήγγειλε ανωτέρους του και τώρα απειλείται με απόταξη

Ρόδος: Περίεργη υπόθεση με πυροσβέστη που κατήγγειλε ανωτέρους του και τώρα απειλείται με απόταξη

Ρόδος: Περίεργη υπόθεση με πυροσβέστη που κατήγγειλε ανωτέρους του και τώρα απειλείται με απόταξη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3098 ΦΟΡΕΣ

Υπό πειθαρχική έρευνα με το ερώτημα της απόταξης από το Πυροσβεστικό Σώμα έχει τεθεί μάρτυρας-κλειδί στην εδώ και μήνες έρευνα της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου για τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες του Documentο για πυροσβέστη που υπηρετεί στη Ρόδο, ο οποίος έχει καταθέσει ενόρκως στην εισαγγελία για σοβαρά λάθη και παραλείψεις αρμοδίων κατά την επιχείρηση κατάσβεσης, με αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στο νησί. Πρόκειται για δύο κομβικά σημεία κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης που κατά τον μάρτυρα είχαν αποτέλεσμα να καταστεί η φωτιά ανεξέλεγκτη ενώ μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με το documento.gr πυροσβέστης φέρεται να έχει δεχτεί ενδοϋπηρεσιακές απειλές σε βάρος του για τις οποίες έχει ενημερωθεί επισήμως η υπηρεσία του. Απειλές που αφορούν τόσο την παραμονή του στο σώμα όσο και τη σωματική του ακεραιότητα.

Τα δύο βασικά σημεία για τα αίτια

Ο μάρτυρας είναι πυροσβέστης πρώτης γραμμής. Από αυτούς που κάθε χρόνο δίνουν τη μάχη με τις φλόγες προκειμένου να μην καούν περιουσίες και χαθούν ζωές. Το περασμένο καλοκαίρι ήταν παρών στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς που για έντεκα μέρες κατέκαιγε το νησί της Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας φέρεται να έχει καταδείξει ενώπιον της Εισαγγελίας Ρόδου δύο κομβικά σημεία τα οποία κατά τη γνώμη του είχαν αποτέλεσμα να καταστεί η πυρκαγιά ανεξέλεγκτη. Το ένα από αυτά έχει να κάνει με την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που συνέβη τα ξημερώματα της 20ής Ιουλίου 2023 και ενώ ήδη η φωτιά βρισκόταν υπό μερικό έλεγχο. Πιο αναλυτικά, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δέχτηκε στις 3 περίπου τα ξημερώματα τηλεφώνημα από πολίτη, ενώ ο ίδιος ήταν υπηρεσία, με το οποίο ενημερώθηκε ότι είχε δημιουργηθεί μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς που ανερχόταν σε εκατοντάδες μέτρα. Κατά τον μάρτυρα, η αναζωπύρωση σημαίνει ότι είχαν γίνει κακοί χειρισμοί σε ό,τι αφορά την επιτήρηση της υπό ύφεση πυρκαγιάς προκειμένου να μην υπάρξει αναζωπύρωση, καθώς και πως όσοι συνάδελφοί του ήταν επιφορτισμένοι με την επιτήρηση άργησαν να ενημερώσουν για το μέτωπο που είχε θεριέψει. Κάτι ανάλογο –αναζωπύρωση δηλαδή– είχε συμβεί το καλοκαίρι του 2021 και στη φονική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, όπως προέκυψε από την εισαγγελική και δικαστική έρευνα που οδήγησε ενώπιον της Δικαιοσύνης δέκα άτομα, μεταξύ αυτών και τον νυν αρχηγό της πυροσβεστικής. Επίσης ο μάρτυρας στάθηκε και σε ακόμη ένα σημείο. Την τέταρτη μέρα της πυρκαγιάς και συγκεκριμένα στις 21 Ιουλίου 2023 δόθηκε εντολή στις πυροσβεστικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το μέτωπο και να μετακινηθούν κατά 6 χιλιόμετρα, στον οικισμό Λάερμα. Κατά τον μάρτυρα η εντολή αυτή ήταν λανθασμένη, καθώς ο οικισμός τη δεδομένη χρονική δεν κινδύνευε, ενώ από τη στιγμή που εγκατέλειψαν το μέτωπο η πυρκαγιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε πως εάν δεν εγκατέλειπαν το μέτωπο, η φωτιά θα μπορούσε να καταστεί ελεγχόμενη με τη συντονισμένη δράση επίγειων και εναέριων δυνάμεων.

Επίσης άλλο ένα σημείο που έθιξε ο μάρτυρας ήταν και το γεγονός ότι η εντολή για εγκατάλειψη του μετώπου δεν δόθηκε από τον συντονιστή της πυροσβεστικής βόρειου και νότιου Αιγαίου, ο οποίος ουσιαστικά είχε την ευθύνη για την επιχείρηση, αλλά από τοπικό συντονιστικό όργανο. Εκεί φέρεται να υπηρετεί αξιωματικός της πυροσβεστικής που συνδέεται με την περιοχή Λάερμα αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνήσει η εισαγγελία.

ΕΔΕ με ενδεχόμενο απόταξης

Σε βάρος του μάρτυρα διεξάγεται από την πυροσβεστική ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) σχετικά με την αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών. Ο λόγος ήταν πως την περίοδο της πυρκαγιάς ο μάρτυρας έγραφε δημοσίως στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook σχόλια σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Η έρευνα αφορά τη διάπραξη του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης από την πλευρά του πυροσβέστη, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει στην απόταξή του από το σώμα.

Ολα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς ο μάρτυρας φέρεται να έχει καταθέσει αναφορά στην πυροσβεστική στην οποία κατήγγειλε ότι δέχτηκε συγκεκριμένες ενδοϋπηρεσιακές απειλές. Μεταξύ αυτών ότι θα «απολυθεί» από την πυροσβεστική, όπως και ότι θα τον στείλουν σε κατάσβεση πυρκαγιάς χωρίς νερό, κάτι που μπορεί να εκληφθεί και ως απειλή κατά της ζωής του.

Είναι πράγματι εντυπωσιακά όσα καταγγέλλει ο συγκεκριμένος πυροσβέστης, καθώς από την πρώτη στιγμή της εισαγγελικής έρευνας υπήρχαν ενδείξεις συγκάλυψης των αιτιών της πυρκαγιάς από την πλευρά της πυροσβεστικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr, αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν δύο εφόδους στο αρχηγείο της πυροσβεστικής έπειτα από εισαγγελική εντολή προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για την πυρκαγιά στη Ρόδο.

Οι δύο έφοδοι πραγματοποιήθηκαν επειδή οι εισαγγελικές αρχές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε και ιδιαίτερη διάθεση από την πλευρά της πυροσβεστικής να συνδράμει τις έρευνες της Δικαιοσύνης με τα απαραίτητα στοιχεία.

Πηγή: www.documento.gr/Βαγγέλης Τριαντης

Διαβάστε ακόμη

«Ντροπιαστική και απαράδεκτη η κατάσταση στις δημόσιες τουαλέτες»

Εξαπόλυση αρπακτικών εντόμων για την καταπολέμηση της βαμβακάδας του ιβίσκου

Προσφορά της σχολής χορού «Art of dance» στη Δομή Συσσιτίου του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας Ρόδου

Μεγαλύτερα υδροφόρα πλοία ζητά από τον πρωθυπουργό, ο δήμαρχος Σύμης

Με τον υφυπουργό Αγρ. Ανάπτυξης συναντήθηκε ο Φ. Ζαννετίδης

Στην Έκθεση Κρεμαστής θα συμμετάσχει η περιφέρεια

ΕΥΘΥΤΑ: Άλυτος γρίφος το κυκλοφοριακό στην πόλη

Απατεώνες άδειασαν δύο λογαριασμούς συμπολίτισσάς μας παριστάνοντας τους λογιστές