Τόλμησε, αγωνίστηκε, κινδύνευσε, μα τα κατάφερε!

Τόλμησε, αγωνίστηκε, κινδύνευσε, μα τα κατάφερε!

Τόλμησε, αγωνίστηκε, κινδύνευσε, μα τα κατάφερε!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4254 ΦΟΡΕΣ

Ο Ιάκωβος Κολαϊνής, που μπήκε μπροστά και διέσωσε και εξυγίανε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αρχαγγέλου

Είναι κι αυτοί οι άνθρωποι που αποτελούν φωτεινά παραδείγματα και η δράση τους είναι φώτα πορείας για όλους όσοι θέλουν να μάθουν πώς είναι να λειτουργείς με βάση τις αρχές σου!

Σήμερα, ο Ιάκωβος Κολαϊνής δέχεται, για πρώτη φορά, να μιλήσει δημοσίως. Όχι για την άκρως επιτυχή πορεία του επί 35 χρόνια ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης Δωδεκανήσου, αλλά για το τόλμημά του να γίνει πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχαγγέλου, να τον διασώσει, να τον εξυγιάνει και να λειτουργήσει το ελαιοτριβείο του!

Αυτός που παραιτήθηκε το 1994 από πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαγγέλου, εν ώρα συνεδρίασης και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν γιατί, ηγήθηκε προσπάθειας που κανένας δεν ήθελε να αναλάβει –δεν είχε άλλωστε λάμψη και προβολή να μπεις μπροστά, ν’ ανοίξεις ξανά το κλειστό ελαιοτριβείο στο κέντρο του χωριού σου, να ρυθμίσεις τις οφειλές του σε ΔΟΥ Ρόδου, ΙΚΑ, ΔΕΗ και να βρεθείς, παρότι άμισθος πρόεδρος, να κινδυνεύεις με μπλοκάρισμα του ΑΦΜ και του προσωπικού σου λογαριασμού!

Το έκανε όμως! Και βρέθηκε μπροστά σε άλλες δυσκολίες, αλλά γι’ αυτόν είναι προκλήσεις αφού στοχεύει στο στόχο, κι ο στόχος τώρα είναι να ξεπεραστούν τα νέα προβλήματα και να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα ελαιοτριβεία από τον Νοέμβρη καθώς και να διατίθενται τα εσπεριδοειδή της περιοχής στα σούπερ μάρκετ, αντί να έρχονται τα ξένα!

Ένας άνθρωπος της ουσίας και της πράξης, πτυχιούχος του πανεπιστημίου των Παρισίων στην Εφαρμοσμένη Οικονομία, με μεταπτυχιακά στη Διεύθυνση Οικονομίας και τη Στρατηγική των Επιχειρήσεων είναι ο Ιάκωβος Κολαϊνής.

Τόσα χρόνια με τα ΕΣΠΑ και τις επιδοτήσεις των ξενοδοχείων, θα περίμενε κανείς ότι θα είχε λησμονήσει τον πρωτογενή τομέα. Αντί αυτού δίνει μάχες για τη διάσωσή του!

Γιατί δεν είστε υποψήφιος στις εκλογές και ασχολείστε με τα βαριά και τα ασήκωτα;
Αν θέλεις να προσφέρεις στον τόπο σου μπορείς. Για εμένα πεδίο δράσης είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρχαγγέλου. Από τότε που ανέλαβα, τον Ιούνιο του 2017 δεν υπάρχει μέρα που να μην έχω δουλειά και γράψιμο για τον Συνεταιρισμό.

Πώς ήταν η κατάσταση όταν αναλάβατε;
Το Ελαιοτριβείο ήταν ανενεργό και χρειαζόταν και εγώ και οι συμπατριώτες μου να πάμε σε μακρινό χωριό να βγάλουμε το λάδι μας. Κι αναρωτιόμουν πώς το Κεφαλοχώρι αυτό κατέληξε να έχει σφραγισμένο το Συνεταιριστικό Ελαιουργείο. Βρήκαμε σφραγισμένο το Ελαιουργείο, χωρίς άδεια λειτουργίας, βγάλαμε άδεια και στις 25 Νοεμβρίου 2017, επαναλειτούργησε. Ήταν το πρώτο επίτευγμα που για εμένα ήταν και το ευκολότερο. Μετά ακολούθησε ο μεγάλος αγώνας. Ξέρεις πόσες νύχτες ξυπνούσα με εφίδρωση όταν πλησίαζε το τέλος του μήνα και δεν υπήρχαν τα χρήματα, τα 3.500 ευρώ το μήνα για τη ΔΟΥ, το ΙΚΑ, τη ΔΕΗ; Καταφέραμε να ξεφύγουμε από το φάσμα της εκκαθάρισης φέτος, το 2019, να πάρουμε ενημερότητα. Ξεμπλοκαρίστηκε ο λογαριασμός του Συνεταιρισμού στην τράπεζα Πειραιώς, λόγω του ότι έχουν εξαλειφθεί όλες οι αδυναμίες.

Τι σας έλεγαν όταν αναλάβατε, τι είχε γίνει στο παρελθόν και έφτασαν εκεί τα πράγματα;
Υπάρχει καχυποψία γενικά, κι εγώ τους έλεγα «μην ψάχνετε πολλά, τώρα είναι η ώρα να σβήσουμε τη φωτιά», διότι όπως τους έλεγα «πρώτα σβήνουμε τη φωτιά και μετά ψάχνουμε τα αίτια».

Το ελαιοτριβείο λειτούργησε τελικά φέτος; Πήγαν τα πράγματα όπως τα θέλατε;
Είχαμε την ατυχία φέτος στην ποικιλία χονδροελιάς που είναι η κυρίαρχη παραγωγή στη Ρόδο, να είναι μηδενική. Δεν ανοίξαμε λόγω ανύπαρκτης παραγωγής. Αυτό όμως ως συνέπεια είχε να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στην πληρωμή των παλαιών οφειλών. Έγκαιρα λοιπόν συγκάλεσα Γενική Συνέλευση και αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Αρχαγγέλου και γι’ αυτό ευχαριστώ δημοσίως τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο ο οποίος από την πρώτη στιγμή που του έθεσα τα προβλήματα του Συνεταιρισμού στάθηκε αρωγός και συμπαραστάτης όπως και η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αρχαγγέλου με επικεφαλής τον παπα-Φώτη. Έχω κάνει το ανθρωπίνως δυνατόν για να βγούμε από το βάλτο και ελπίζουμε φέτος να έχουμε καλή σοδειά και το ελαιοτριβείο του χωριού μας να γνωρίσει τις παλιές μέρες δόξας και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των συγχωριανών μας.

Δεν τελείωσαν όμως τα προβλήματα, συνεχίζετε να ψάχνετε λύσεις αυτή τη φορά για όλα τα ελαιοτριβεία της Ρόδου! Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα;
Η προσπάθεια συνεχίζεται γιατί υπάρχουν προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά τη διάθεση των υγρών αποβλήτων και κυρίως την επεξεργασία του ελαιοπυρήνα που είναι υποπροϊόν του ελαιόκαρπου. Αυτή τη στιγμή το Πυρηνελαιουργείο είναι σφραγισμένο γιατί έπρεπε να γίνουν έργα εκσυγχρονισμού του και δεν έγιναν. Μ’ αυτό το δεδομένο κι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το Νοέμβριο κανένα ελαιοτριβείο, από τα δώδεκα του νησιού, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

Και συνεχίζετε προς κάθε κατεύθυνση. Τι κυνηγάτε αυτή τη φορά;
Έχω υποβάλει πρόταση στο ΕΣΠΑ στο υπομέτρο 16.1 ώστε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να μελετηθούν οι διάφορες ασθένειες ελιάς και ελαιόκαρπου, να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα φυτοπροστασίας και να γίνουν προσπάθειες χαρακτηρισμού του ελαιόλαδου της Ρόδου και ειδικότερα του Αρχαγγέλου ως προϊόν ονομασίας προέλευσης. Να αναδείξουμε μέσα από την έρευνα αυτά τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου της Ρόδου σε σχέση με άλλων περιοχών και απώτερο σκοπό την καλύτερη τιμή πώλησης.

Και ξεκινάτε και νέα σταυροφορία για τη διάθεση των εσπεριδοειδών. Αυτό πώς προέκυψε ανάμεσα στους στόχους σας;
Πράγματι. Η προώθηση στα σούπερ μάρκετ του νησιού των ντόπιων εσπεριδοειδών από Αρχάγγελο, Μαλώνα και Μάσαρη είναι εφικτός στόχος, αλλά χρειάζεται οργάνωση και συνέπεια. Δεν μπορεί να δίνει, και μετά να μην δίνεις. Όλα αυτά που έχουμε αναφέρει πιο πάνω αποκαρδιώνουν τους παραγωγούς και ο δικός μου στόχος είναι η ενίσχυσή τους, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής