Γιάννης Φλεβάρης: Δεν αποσιωπούμε τα προβλήματα ούτε τα κρύβουμε κάτω από το χαλί

Γιάννης Φλεβάρης: Δεν αποσιωπούμε τα προβλήματα ούτε τα κρύβουμε κάτω από το χαλί

Γιάννης Φλεβάρης: Δεν αποσιωπούμε τα προβλήματα ούτε τα κρύβουμε κάτω από το χαλί

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1486 ΦΟΡΕΣ

«Θα πετύχουμε και πάλι σε αυτές τις εκλογές», επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Φλεβάρης

Η πολιτική τακτική που ακολουθούμε είναι απλή, αλλά εξαιρετικά σημαντική, τονίζει σε συνέντευξή του στη “Ροδιακή” ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης.
«Δεν αποσιωπούμε προβλήματα, ούτε υιοθετούμε πρακτικές αναβλητικότητας και απόκρυψης κάτω από το χαλί», αναφέρει χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι ανοίγουμε όλα τα θέματα, με πρώτα τα μεγάλα και τα πιο σημαντικά, τα βλέπουμε κατάματα και τα αντιμετωπίζουμε.
«Είμαστε παντού με αστείρευτη δύναμη και αυτό», όπως τονίζει ο κ. Φλεβάρης, «μας δίνει τη βεβαιότητα ότι θα πετύχουμε και πάλι σε αυτές τις εκλογές».

Κύριε Φλεβάρη, είστε υποψήφιος με την παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές. Ποιος είναι ο στόχος σας;
Ανέκαθεν είχα ανήσυχο πνεύμα και στόχους που με πάθος κυνήγησα. Αγαπώ τη δράση και την κίνηση και όχι την αδράνεια και την οκνηρία. Πρέπει να τεθεί ο στόχος, να χαραχθεί η πορεία προς αυτόν και να αναζητηθεί ο τρόπος επίτευξής του. Στόχος είναι η εκλογική νίκη και η ολοκλήρωση του έργου της παράταξής μας. Ο συνδυασμός ήταν και είναι ισχυρός, ενισχύθηκε με ικανά στελέχη που μπορούν να βοηθήσουν. Η εμπειρία αυτής της θητείας είναι πολύτιμη και θα δώσει νέα ώθηση για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Διαφαίνεται στον ορίζοντα η κραταιά επικράτησή μας στις εκλογές αφού οι υπόλοιποι συνδυασμοί μάλλον δεν πείθουν καθώς δεν ακούσαμε κάτι καινούριο πέραν των γνωστών προεκλογικών συνθημάτων, της προσπάθειας απαξίωσης του μετρήσιμου και σημαντικού έργου της Περιφέρειας αλλά και της δυσκολίας που έχουν να εξηγήσουν στον κόσμο με απλά λόγια γιατί δεν έπραξαν αυτά που υπόσχονται τώρα τον καιρό που νέμονταν την εξουσία οι ίδιοι και οι παρατάξεις τους. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι αντίπαλες παρατάξεις δεν προέρχονται από παρθενογένεση αλλά τόσο αυτές όσο και τα πρόσωπα που τις απαρτίζουν έχουν τη δική τους διαδρομή και πορεία.

Είστε αντιπεριφερειάρχης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πείτε μας δυο στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Περιφέρειά μας;
Ο πολυνησιακός της χαρακτήρας και η μεγάλη της έκταση. Η θάλασσα και τα νησιά μας είναι το παρελθόν και το μέλλον μας. Οι άνθρωποι, η ομορφιά τους, τα βάσανά τους, η ελευθερία των ανοιχτών οριζόντων, η τέχνη της επιβίωσης, η ανάγκη να υπάρχουν υποδομές παντού, σε κάθε νησί μικρό ή μεγάλο, απαραίτητες σε κάθε τόπο για να υπάρχει ζωή. Κοιτίδα του Ελληνικού έθνους το Αιγαίο αποτελεί τη γέφυρα της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τον κόσμο. Εδώ γεννιέται και ζητά την ολοκλήρωσή της η γεωστρατηγική και η γεωπολιτική μας στόχευση.

Αφετηρία σας ήταν η μαχομένη δικηγορία πριν ασχοληθείτε με τα κοινά. Διαμόρφωσε η επαγγελματική σας δραστηριότητα κάποιες πτυχές της προσωπικότητάς σας που σήμερα διευκολύνουν το έργο σας στην Περιφέρεια;
Μαχομένη δικηγορία είναι ο αγώνας του συνηγόρου, η διεκδίκηση της νίκης, η δικαίωση, η αθώωση και η υπερίσχυση επί ενός αντιπάλου ή μιας κατάστασης. Αποτελεί τρόπο ζωής. Ο ρόλος του υπερασπιστή γίνεται η δεύτερη φύση του. Αντιμετωπίζει καταστάσεις και προβλήματα, ψύχραιμα, μεθοδικά και με επιμονή συγκεντρώνοντας στοιχεία. Αυτό πράγματι με βοηθάει στην Περιφέρεια και στην θέση ευθύνης που μου έχει ανατεθεί, που επίσης προϋποθέτει δύσκολο και συνεχή αγώνα.

Ποια πολιτική τακτική εφαρμόζετε;
Εφαρμόζουμε μια απλή αλλά εξαιρετικά σημαντική πολιτική τακτική. Δεν αποσιωπούμε προβλήματα, ούτε υιοθετούμε πρακτικές αναβλητικότητας και απόκρυψης κάτω απ’ το χαλί. Ανοίγουμε όλα τα θέματα με πρώτα τα μεγάλα και τα πιο σημαντικά, τα βλέπουμε κατάματα και τα αντιμετωπίζουμε. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της θητείας μας και ο απολογισμός μας, πιστεύω ακράδαντα ότι είναι απολύτως θετικός. Είμαστε παντού με αστείρευτη δύναμη. Αυτό μας δίνει τη βεβαιότητα ότι θα πετύχουμε και πάλι σε αυτές τις εκλογές. Με την πεποίθηση ότι παράγουμε νησιωτική και Εθνική πολιτική. Στον ανταγωνισμό των πολιτικών παρατάξεων για κυριαρχία και επικράτηση, οι δυνάμεις και οι αδυναμίες τους παίζουν καθοριστικό ρόλο. Όταν ξεκινήσαμε την πρώτη θητεία μας, επικράτησε η δική μας δυναμική στις Αυτοδιοικητικές εκλογές για την Περιφέρεια ενώ αντίθετα οι αδυναμίες των αντιπάλων οδήγησαν στην κατάρρευσή τους. Αυτό θα συμβεί και πάλι αφού η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η διαπίστωση αυτή που καταγράφηκε ηχηρά στο εκλογικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την στρατηγική που ακολουθήσαμε. Λάθη δεν κάνει αυτός που δεν εργάζεται και αυτός που ασκεί πολιτική με δηλώσεις, συνθήματα και θεωρίες. Εμείς εργαζόμαστε, συγκρουόμαστε με όσα και όσους μας πληγώνουν, επιχειρούμε, κινούμαστε και τολμούμε.

Κατά γενική ομολογία, στο δικό σας τομέα προχώρησαν πολλά θέματα και συχνά έχετε προτάσεις για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων. Πείτε μας για το αντικείμενο και τις αρμοδιότητές σας στην Περιφέρεια.
Από την πρώτη κιόλας μέρα που ανέλαβα καθήκοντα προσπαθώ να παράγω έργο. Πιστεύω ότι ο νομοθέτης πρέπει να διευκολύνει τις αδειοδοτήσεις των παραγωγικών μονάδων και όλοι μαζί να καταπολεμούμε τη γραφειοκρατία και οτιδήποτε αναχρονιστικό, για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να ενδυναμώσουμε την Εθνική και την τοπική οικονομία και να ενισχύσουμε το παραγόμενο Εθνικό προϊόν. Διαχειρίστηκα πολλά ζητήματα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου.

Αντιμετωπίσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το οξύτατο και χρονίζον πρόβλημα της λειτουργίας των ελαιουργείων τα οποία αδειοδοτήσαμε και λειτούργησαν εξυπηρετώντας τους παραγωγούς και τα νοικοκυριά των νησιών μας. Εφαρμόσαμε τη βιομηχανική και περιβαλλοντική νομοθεσία με τη θέσπιση κανόνων σε ένα κλάδο που λειτουργούσε ανεξέλεγκτα πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας και καταφέραμε να λειτουργούν αδειοδοτημένα ελαιοτριβεία και να εξυπηρετούνται οι παραγωγοί ενός ιδιαίτερου τοπικού και εθνικού μας προϊόντος όπως το ελαιόλαδο. Έχουμε αδειοδοτήσει έντεκα (11) τα οποία καλύπτουν επαρκώς το σύνολο της παραγωγής στη Ρόδο. Επίσης στην Κω αδειοδοτήσαμε και τα τρία (3) ελαιοτριβεία που υπάρχουν στο νησί. Με τον ίδιο τρόπο εργαστήκαμε για το σημαντικό αυτό θέμα στα νησιά της Περιφέρειάς μας και το αποτέλεσμα μάς δικαιώνει.

Στο έργο της Επιτροπής Περιβάλλοντος είχα την υποστήριξη όλων των μελών της. Στην αρμοδιότητά της υπάγεται η εξέταση φακέλων και η προώθηση προς συζήτηση και ψήφιση του συνόλου των εγκρίσεων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και σχετικών αδειοδοτήσεων που αφορούν Δημόσια, Δημοτικά ή ιδιωτικά έργα που υπάγονται στην κατηγορία Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ). Μετά την έγκριση των μελετών και ανάρτησή της, ακολουθεί η έναρξη των εργασιών που περιλαμβάνονται στον σχετικό φάκελο με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση επενδύσεων σημαντικού ύψους, σε αρκετές περιπτώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό ακριβώς επιθυμούμε και αυτό προσπαθούμε.

Το έργο των Τμημάτων Βιομηχανίας στις αντίστοιχες Γενικές Διευθύνσεις Ανάπτυξης Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, παρά την υποστελέχωση λόγω των μνημονίων είναι σημαντικό καθώς αδειοδοτούμε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματικές δραστηριότητες κατ’ εφαρμογή της ισχύουσας βιομηχανικής νομοθεσίας.

Η επάρκεια και η εξασφάλιση των υδάτινων πόρων αποτελεί διαρκές ζητούμενο για τα νησιά του Νότιου Αιγαίου λόγω της περιορισμένης εδαφικής έκτασης, των αραιών βροχοπτώσεων και του άνυδρου περιβάλλοντος. Στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης Κυκλάδων και Δωδεκανήσου αδειοδοτήσαμε Εγκαταστάσεις Μονάδων Αφαλάτωσης σε πολλά νησιά. Με τις αδειοδοτήσεις αφαλατώσεων παρέχεται νερό σε κατοίκους και επισκέπτες ενώ με τις ενέργειες αυτές εξοικονομούμε πόρους για την Εθνική οικονομία καθώς μειώνεται η πολυδάπανη εξάρτηση μεταφοράς νερού με υδροφόρες.

Ας μη λησμονούμε ότι το πιο σπουδαίο έργο ύδρευσης στο Αιγαίο από την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους έως σήμερα είναι το Φράγμα Γαδουρά το οποίο η Περιφερειακή μας Αρχή ολοκλήρωσε και έθεσε σε λειτουργία προφέροντας εκατομμύρια κυβικά άριστης ποιότητας πόσιμο νερό που τόσο έχουμε ανάγκη.

Για να λειτουργήσει η τοπική οικονομία και μάλιστα σε μια πολυνησιακή Περιφέρεια όπως το Νότιο Αιγαίο, εκτός από επιχειρήσεις και εμπορικές ή τουριστικές δραστηριότητες πρέπει να υπάρχουν πιστοποιημένοι επαγγελματίες οι οποίοι θα ασκούν εφοδιασμένοι με τις απαραίτητες άδειες που προβλέπει η Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία, οι οποίοι θα ασκούν τα τεχνικά επαγγέλματα και θα εξυπηρετούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά όπως χειριστές μηχανημάτων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ψυκτικοί και άλλοι. Μέσω των Τμημάτων Επαγγέλματος σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, πιστοποιούμε τους επαγγελματίες σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Ελέγχουμε την πληρότητα των υποβληθέντων δικαιολογητικών για τη θεώρηση ή για τη συμμετοχή στις εξετάσεις του κάθε κλάδου και χορηγούμε τις άδειες άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Συμμετείχαμε σε δενδροφυτεύσεις καθώς και σε εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Περιφερειακό Φυτώριο. Η εκδήλωση αυτή γίνεται θεσμός και η Περιφέρειά μας με όλες αυτές τις δραστηριότητες που αφορούν άμεσα το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής δράσης στο Νότιο Αιγαίο.
Εκατοντάδες έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν, αντίστοιχες καταγγελίες ή αναφορές εξετάστηκαν και σε αρκετές περιπτώσεις μετά τη διαπίστωση παραβάσεων επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα και διοικητικά μέτρα. Είναι το δύσκολο μέρος λειτουργίας των Υπηρεσιών πλην όμως είναι εξίσου σημαντικό για την ορθή και νόμιμη λειτουργία των σημαντικών δραστηριοτήτων που υπάγονται στις Διευθύνσεις μας.

Οι δραστηριότητες που υπάγονται στις Διευθύνσεις μας έχουν αναπτυξιακό προσανατολισμό με επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας ενώ προκύπτουν έσοδα για την Περιφέρεια και πολλαπλά οφέλη για την Εθνική Οικονομία. Κυρίως όμως προστατεύουμε το περιβάλλον και τους φυσικούς μας πόρους και εργαζόμαστε για την αειφορία και το μέλλον των παιδιών μας.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής