Τελευταία ευκαιρία για τη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη στον δήμο (βίντεο)

Τελευταία ευκαιρία για τη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη στον δήμο (βίντεο)

Τελευταία ευκαιρία για τη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη στον δήμο (βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5116 ΦΟΡΕΣ

Στην «τελευταία, χρυσή, ευκαιρία» που έχουν συμπολίτες μας και επιχειρήσεις να αναβιώσουν τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για τα χρέη τους προς τον δήμο, αναφέρθηκε χθες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Τάσος Σπανός, απευθύνοντας έκκληση να προσέλθουν και να κάνουν χρήση της.

Καταρχάς, σχετικά με τη διαγραφή οφειλών, ο αντιδήμαρχος είπε ότι περιμένουν να περάσει ένα νομοσχέδιο από τη Βουλή, το οποίο θα έχει να κάνει με την περίφημη διαγραφή, ολοκληρωτικά, των χρεών που δεν έχουν αναζητηθεί, δεν έχουν βεβαιωθεί, από το 2013 και πίσω.

«Είμαστε εν αναμονή. Νομίζω ότι πριν να κλείσει η Βουλή θα πρέπει να περάσει», είπε. Μόλις, λοιπόν, περάσει αυτό το νομοσχέδιο και έχουν τις διευκρινιστικές εγκυκλίους θα κάνει αναλυτική ενημέρωση.

Για τις δόσεις
Πρόκειται για τον καινούργιο νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, τον 5036/2023, ο οποίος ψηφίστηκε και αφορά στην αναβίωση των εκατό δόσεων.

Αυτός αφορά όσους συμπολίτες μας ή Νομικά Πρόσωπα του δήμου ή επιχειρήσεις, είχαν ενταχθεί στο καθεστώς των προηγούμενων ρυθμίσεων των εκατό δόσεων.

Όπως εξήγησε, ήταν δύο νόμοι: ο 4611 του 2019 και ο 4764 του 2020 και αναβιώνει η ρύθμιση αυτή με τις ίδιες προϋποθέσεις. Μεταξύ άλλων, προέβλεπε και διαγραφή στην εφάπαξ καταβολή.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι, φυσικά ή Νομικά πρόσωπα, που για οποιουσδήποτε λόγους βγήκαν εκτός ρύθμισης, θα μπορούν να επανέλθουν αφού πληρώσουν την τελευταία δόση που όφειλαν και την πρώτη της ρύθμισης που θα κάνουν. Μπορούν να το πληρώσουν βέβαια και εφάπαξ και να διαγραφούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις.

Το δεύτερο είναι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε και δίνει τη δυνατότητα να ρυθμιστούν οι οφειλές είτε σε 36 ή σε 72 δόσεις. Σ’ αυτές τις ρυθμίσεις το πιο βασικό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι τι κερδίζουν. Καταρχάς, στο επιτόκιο αφού ο δήμος χρεώνει 1,5’% μηνιαίως, βάσει νόμου.

Σ’ αυτές λοιπόν, το επιτόκιο θα υπολογίζεται με βάση με το τελευταίο δημοσιευμένο ετήσιο μέσο επιτόκιο δανείων σε ευρώ που χορηγούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, αυξημένο κατά 0,25% για τις 36 δόσεις και 1,5% ετησίως για τις 72.

Οι προϋποθέσεις της ένταξης είναι ο οφειλέτης να μην έχει αρρύθμιστες οφειλές, ληξιπρόθεσμες προς τον δήμο της Ρόδου την 1η 11ου του 2021. Αν έχει κατά τον μήνα έναρξης θα μπορεί να τις εντάξει πρώτα σε 24 ή σε 48 δόσεις και μετά να μπει στη ρύθμιση αυτή του νέου νόμου.

Επίσης, ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις του φόρου εισοδήματος έως και 31 Δεκεμβρίου του 2022 και βεβαίως να μην έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.

Τα ευεργετήματα προς τον πολίτη: καταρχήν αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα, ο δήμος και σ’ αυτά τα θέματα ενήργησε με ιδιαίτερη ευαισθησία, ακροβατώντας στα όρια της νομιμότητας, είπε ο κ. Σπανός και δήλωσε ακόμη:

«Ο δήμος έδειξε και σ’ αυτό το θέμα το κοινωνικό του πρόσωπο, αντιλαμβανόμενος ότι περάσαμε μία δύσκολη περίοδο της πανδημίας, έχουμε μία δύσκολη περίοδο σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή κρίση.

Παρά ταύτα, ο δήμος αντιλαμβανόμενος αυτό το μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες-εκτός περιπτώσεων στις οποίες δεν είχαμε καμία επιλογή-δεν μπήκε στη διαδικασία αναγκαστικών μέτρων είσπραξης».

Επίσης, ο πολίτης και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να έχουν πλέον φορολογική ενημερότητα, απαραίτητη για να κάνει χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων.
Κλείνοντας, ο αντιδήμαρχος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες γιατί πρόκειται για μία τελευταία, χρυσή, ευκαιρία, να βάλουν σε μία σειρά τις οφειλές τους στον δήμο, όπως είπε και σημείωσε:

«Εμείς κάναμε το πρώτο βήμα, δείξαμε το κοινωνικό μας πρόσωπο, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια. Αυτή είναι μία τελευταία ευκαιρία. Καλώ, λοιπόν, όλους ους πολίτες, να έρθουν στον δήμο και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ανάλογα σε τι κατηγορία ανήκει ο καθένας και ανάλογα με το τι σηκώνει ο προϋπολογισμός του καθενός».

Ανέφερε ότι ο δήμος προετοιμάζεται πυρετωδώς ώστε να μπορεί ο πολίτης να έχει πρόσβαση μέσω του teledimos ή μέσω της ταμειακής του υπηρεσίας (tamio@rhodes.gr) ή με φυσική παρουσία.

Αμέσως μετά το Πάσχα θα μπορούν οι συμπολίτες μας να μπαίνουν στη ρύθμιση και εννοείται ότι θα υπάρξει και πιο αναλυτική ενημέρωση από τον δήμο το προσεχές διάστημα.

Διαβάστε ακόμη

Στη Βουλή από Νικητιάδη o κίνδυνος της μετατροπής του λιμανιού της Καλύμνου σε νεκροταφείο σκαφών

Επικίνδυνη φωτιά ξέσπασε στο νησί της Κω - Μεγάλη κινητοποίηση αυτή την ώρα

Έχασε τη ζωή της 54χρονη που κολυμπούσε σε παραλία του νησιού μας

Με μεγάλη συμμετοχή το διαδραστικό σεμινάριο «Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσης σε Τουριστικό Προορισμό» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΦΩΤΟ)

Σύμβαση με την εταιρεία easyjet υπέγραψε η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Άκρως προβληματική η κατάσταση στο σχολικό κτήριο της Ακαδημίας

Γ. Νικητιάδης : «Νέο όραμα και νέο συμβόλαιο με το λαό για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ»

Στα χέρια των λιμενικών της Λίνδου δύο διακινητές - Επιχείρησαν να αποβιβάσουν στη Ρόδο 30 άτομα