Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 600 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Φίλιππος Ζάχαρης
zachfil64@gmail.com

«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο.

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που πλέον έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται από την ασθένεια σε διάφορα όργανα του σώματος, πολλοί από τους ασθενείς αργά ή γρήγορα καταλήγουν ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που έχουν μετρημένα χρόνια ζωής.

Υπάρχουν όμως και τα καλά νέα. Πρόκειται για τους ασθενείς αυτούς που είτε με τη βοήθεια των νέων θεραπειών – των ανοσοθεραπειών – είτε με τον μετριασμό των χημειοθεραπειών και των παρενεργειών που επιφέρουν, με λίγα λόγια με την πρόοδο της επιστήμης, τις γονιδιακές θεραπείες και τις συνεχείς κλινικές μελέτες, κατορθώνουν και επιβιώνουν πολλά χρόνια, επιβεβαιώνοντας τις ρήσεις κάποιων ερευνητών - επιστημόνων ότι ο καρκίνος μεταβάλλεται σταδιακά σε χρόνιο νόσημα.

Μιλάμε λοιπόν για τους επιβιώσαντες από καρκίνο που και ποιότητα ζωής δικαιούνται και παράλληλα ισότιμη ασφαλιστική μεταχείριση.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, αναφορικά με τους επιζήσαντες από καρκίνο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι με τη πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, όλο και περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο, μπορούν να θεωρηθούν «υγιείς» μετά από 10 χρόνια επιβίωσης αλλά πολλοί ασθενείς παρόλο που δεν έχουν «ιαθεί» μπορούν σήμερα να ελέγξουν τη νόσο.

Για τις εκατοντάδες χιλιάδες των επιβιωσάντων από τον καρκίνο, η ζωή μετά τη θεραπεία έχει πολλές εκπλήξεις: η δυσκολία επιστροφής στην εργασία τους ή εύρεσης εργασίας, η δυσκολία σύναψης ασφάλειας ζωής, η δυσκολία παρακολούθησης της υγείας τους στο νοσοκομείο που νοσηλεύτηκαν λόγω αδυναμίας εξεύρεσης χρόνου ιατρικής επίσκεψης, η άγνοια του ποιες εξετάσεις οφείλουν να κάνουν μετά τη δεκαετία, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της αντι-νεοπλασματικής θεραπείας που δεν είναι εύκολα διαγνώσιμες από μη εξειδικευμένους γιατρούς αποτελούν προκλήσεις για το σύστημα υγείας.

Η Πολιτεία θα πρέπει, σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ, να σχεδιάσει μέτρα για την επιβίωση από το καρκίνο που να καλύπτουν την ομαλή επιστροφή στην κανονική ζωή και την εργασία σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, Ανάπτυξης, Οικονομικών. Επίσης, χρειάζεται να χρηματοδοτηθεί επιστημονική έρευνα για τα θέματα που αφορούν την επιβίωση από τον καρκίνο ώστε να υπάρξει γνώση σε εθνικό επίπεδο, που θα μπορεί να συνδυασθεί με αντίστοιχες έρευνες και μελέτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δικαίωμα στη Λήθη»
Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένο ότι μέχρι τώρα υπήρχαν αδικίες για τους ασθενείς αυτούς και σε μία κίνηση ενεργούς συμπαράστασης προς σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών αυτών, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε στενή συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου και τις τράπεζες, προέβη σε μια ουσιαστική κίνηση που αφορά τους επιβιώσαντες καρκινοπαθείς.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τον επονομαζόμενο κώδικα δεοντολογίας της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για τη θέσπιση του «Δικαιώματος στη Λήθη» που αφορά τους επιζώντες από καρκίνο, η παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15/5 στα γραφεία Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος των ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής ομοσπονδίας Καρκίνου - ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης και η πρόεδρος της ΑΜΚΕ, Wincancer, Πίστη Κρυσταλλίδου.

Ο κώδικας δεοντολογίας της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για τη θέσπιση του «Δικαιώματος στη Λήθη» για τους επιζώντες από καρκίνο, γνωστός με τον αγγλικό όρο "Right to be forgotten" αφορά τους επιζώντες από καρκίνο στις ασφαλίσεις ζωής που συνδέονται με δάνεια.

«Είναι ζήτημα ανθρωπιάς»
Ο υπουργός εθνικής Οικονομίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ζήτημα με τους επιζήσαντες από καρκίνο είναι καθαρά συνειδησιακό. Το 4% των ανθρώπων που συναντούμε στο δρόμο είναι επιζώντες από καρκίνο.

Κάποιος που έχει κερδίσει τη μάχη με την ασθένεια πρέπει να δώσει τη μάχη της ζωής. «Είναι ζήτημα ανθρωπιάς». Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου αναφέρεται στο ζήτημα.

Το υπουργείο έκανε επαφές και με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών και με τις τράπεζες. Επιτεύχθηκε με τον τρόπο αυτό μια συμφωνία για τον κώδικα δεοντολογίας, προκειμένου να γίνουν πράξη όλα όσα είχαν διατυπωθεί στη θεωρία.

Με τον εν λόγω κώδικα δεοντολογίας, το ιστορικό καρκίνου για την ασφάλιση δεν θα λαμβάνεται υπόψιν για την περίπτωση εξέτασης της ασφάλισης και πιθανής απόρριψης. Ο επιζών θα αντιμετωπίζεται πλέον σαν όλους τους υπόλοιπους. Το όλο ζήτημα, είπε ο υπουργός, αφορά όχι μόνο τις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και τις τράπεζες.

«Δεν είναι λόγος κομπασμού αυτό που γίνεται σήμερα, παρά το αυτονόητο». «Κάνουμε κάτι που έχει ήδη γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γίνεται λοιπόν, ένα πέρασμα από την θεωρία στην πράξη. Η σημερινή πρωτοβουλία μπορεί να αφορά έως και 400.000 πολίτες».

«Οι άνθρωποι πάνω από τους αριθμούς»
Ο κ. Σαρρηγεωργίου, από την πλευρά του, τόνισε ότι και οι τρεις φορείς μαζί έφεραν ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Ο καρκίνος του πνεύμονα επηρεάζει περίπου 8.500 χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Η ίση πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό είναι μία σημαντική κατάκτηση. Η αποστολή του ασφαλιστή είναι να αποζημιώνει όταν επέλθει ο κίνδυνος. "Βάζουμε πρώτα τους ανθρώπους πάνω από τους αριθμούς και παράλληλα τηρούμε και κάποιους κανόνες. «Η κώδικας δεοντολογίας είναι κώδικας αυτοδέσμευσης».

Μελετήθηκαν κώδικες και νομοθετήματα. Ελήφθησαν ασφαλώς υπόψιν οι απόψεις του ΕΛΛΟΚ. Με τον δανεισμό θα καλύπτεται κόστος μέχρι και 300.000 ευρώ. Προϋπόθεση είναι να έχουν περάσει 10 έτη από την νόσηση, και να μην έχει προκύψει υποτροπή. Οι εταιρείες έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

«Μήνυμα για αυτούς που μάχονται»
Ο πρόεδρος του ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης, υπογράμμισε ότι 8 χώρες έχουν κατοχυρώσει μέχρι στιγμής τον κώδικα και μαζί με την Ελλάδα είναι πλέον 9.

Οι άνθρωποι που επιβίωναν από καρκίνο υφίσταντο διακρίσεις. "Βοηθάμε λοιπόν, τους ανθρώπους αυτούς να γίνουν ενεργοί πολίτες". Παράλληλα δίνεται και ένα μήνυμα για αυτούς που μάχονται. Από το 2010 η επιβίωση από καρκίνο έχει φτάσει το 50%, τόνισε.

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι και η διεύρυνση του κώδικα. Πρόκειται για ένα μοντέλο με τρεις διαφορετικούς εκπροσώπους που συναργάστηκαν δημιουργικά και αρμονικά. Η πολιτική βούληση είναι βέβαια, όπως είπε, το πρώτο που χρειάζεται.

Στην προσπάθεια αυτή βοήθησαν και άλλοι φορείς. Αποτελεί λοιπόν, σε κάθε περίπτωση, μια συλλογική προσπάθεια. Το αυτονόητο γίνεται πράξη. Η πρωτοπορία είναι μεγάλη και ο πολιτισμός της κοινωνίας γίνεται πλέον πράξη.

«Ιστορική μέρα»
Τέλος, η πρόεδρος της Wincancer, Πίστη Κρυσταλλίδου, επεσήμανε, ότι πρόκειται για ιστορική μέρα για τους ανθρώπους που είχαν εμπειρία καρκίνου. Αποτελεί μεγάλη ελπίδα για το μέλλον.

Διαβάστε ακόμη

Μαρία Καροφυλλάκη-Σπάρταλη: «Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται ο των Αγγέλων Βασιλεύς…»

Σάκης Αρναούτογλου: «Η Φωνή των Δωδεκανήσιων στην Ευρώπη»

Πρωτοπρεσβπυτερις Κυριάκος Μανέττας: Μια χαριτωμένη μοναχική συνοδεία στο κελί των Εισοδίων της Θεοτόκου Ραβδούχου στο Άγιον όρος της Μονής Παντοκράτορος

Ελένη Καραγιάννη: Αξιολόγηση και κατάκριση στον δημόσιο βίο

Φίλιππος Ζάχαρης: Οι αγωνιστές των έρημων δρόμων και του βολικού διαδικτύου

Μαν. Κολεζάκης: Ιστορική αναδρομή στην oνοματολογία της Δωδεκανήσου

Στέφανος Χρύσαλλος: Έπεα Πτερόεντα (περί ορατότητας)

Χρήστος Γιαννούτσος: Μάτι... ένα έγκλημα δίχως τιμωρία