Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2024, «Μάιος Μήνας Μέτρησης»

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2024, «Μάιος Μήνας Μέτρησης»

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2024, «Μάιος Μήνας Μέτρησης»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1055 ΦΟΡΕΣ

Η 17η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης. Το 2017 η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης ξεκίνησε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα ΜΜΜ (May Measurement Month – Μάιος Μήνας Μέτρησης) με μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στον γενικό πληθυσμό κάθε Μάιο σε πάνω από 100 χώρες. Το Παγκόσμιο πρόγραμμα ΜΜΜ, με κύριο μήνυμα «Μετρήστε την πίεσή σας», έχει σκοπό να ενημερώσει τον γενικό πληθυσμό για την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της υπέρτασης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.

Το πρόγραμμα, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης (ΕΕΥ), ξεκίνησε το 2019 και συνεχίστηκε το 2022 και 2023 σε 11 αστικά κέντρα όπου και πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις πίεσης σε συνολικά 17.000 ενήλικες. Από τα δεδομένα φάνηκε ότι 40% αυτών που μετρήθηκαν είχαν υπέρταση. Από τους υπερτασικούς ασθενείς, 25% ήταν αδιάγνωστοι και λιγότεροι από τους μισούς ήταν καλά ρυθμισμένοι με θεραπεία. Το πρόγραμμα ΜΜΜ 2024 θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Ελλάδα τον Μάιο στοχεύοντας στη μέτρηση της πίεσης σε πάνω από 10.000 άτομα σε 18 πόλεις, ανάμεσα στις οποίες θα είναι για πρώτη φορά και η Ρόδος. Συγκεκριμένα, η Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με την ΕΕΥ, λαμβάνει μέρος στη σημαντική αυτή προσπάθεια, όντας το σημείο διεξαγωγής των μετρήσεων.

Οι μετρήσεις πίεσης θα πραγματοποιούνται καθημερινά έως την Παρασκευή 31 Μαΐου, στην Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου, σε ειδικό χώρο από τις 9.30πμ έως και τις 1.30μμ, χωρίς ραντεβού, υπό την επίβλεψη του Δ/ντη της Παθολογικής Κλινικής, Παθολόγου, Κλινικού Υπερτασιολόγου, κ. Νικήτα Παπανικήτα. Σημειώνεται ότι η μέτρηση γίνεται χωρίς χρέωση.

Σύμφωνα με Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ (2015-16), πάνω από το 1/3 των Ελλήνων έχουν υπέρταση και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων έχουν υπέρταση ενώ το 30% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι. Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και έναν από τους ισχυρότερους για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και άνοια.

Για πληροφορίες σχετικά με την ημέρα μέτρησης πίεσης, μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 22410-45000

 

 

Διαβάστε ακόμη

Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση

Θερμική εξάντληση: Συμπτώματα – Πρώτες Βοήθειες

Εγκυμοσύνη και οδοντιατρική φροντίδα

Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

Αιφνίδια βαρηκοΐα: Συμπτώματα, αίτια και βαθμός σοβαρότητας

Κλιματισμός και νόσος λεγεωνάριων: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Χρήσιμες, καθημερινές συμβουλές

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες