Ψήφισμα για τις παραλίες από το δημοτικό συμβούλιο

Ψήφισμα για τις παραλίες από το δημοτικό συμβούλιο

Ψήφισμα για τις παραλίες από το δημοτικό συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 906 ΦΟΡΕΣ

«Φρένο» στην αφαίμαξη της Ρόδου από την Κεντρική Διοίκηση, θέλει να βάλει το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο, με απόφαση που έλαβε, κατά πλειοψηφία, στην προχθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε τη σύνταξη σχετικού ψηφίσματος, με αφορμή το σοβαρό θέμα που ανέκυψε με το προτιμησιακό για τις παραλίες.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, αναφέρθηκε στο σοβαρό -όπως το χαρακτήρισε- θέμα που έχει ανακύψει με την ΕΤΑΔ και τα προτιμησιακά, λέγοντας, ότι με τη νέα «ντιρεκτίβα» η τιμή για το μέτρο θα πρέπει να ξεκινάει με το υψηλότερο ποσό που χτυπήθηκε πέρυσι και για τον λόγο αυτό βλέπουμε το φαινόμενο με…τις άδειες παραλίες.

Αναφέρθηκε και στη σύσταση της ομάδας κοινού ελέγχου, δηλαδή ενός κλιμακίου από διάφορες υπηρεσίες για τη διενέργεια ελέγχου στις παραλίες και έχουν καταθέσει αίτημα προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών με αρμοδιότητα για την έκδοση της σχετικής απόφασης, καθώς έχουν εντοπίσει αρκετές αυθαιρεσίες.

Διάχυτος ήταν πάντως ο προβληματισμός που εκφράστηκε σχετικά με το τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια με την εκμετάλλευση των παραλιών.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του δ.σ. και ενός από τα παλαιότερα μέλη, του κ. Στράτου Καρίκη, ο οποίος επέστησε την προσοχή ότι, στους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς τα επόμενα χρόνια, ο Ροδίτης θα είναι εκτός, γι’ αυτό και πρέπει να διαμορφώσουν ένα διεκδικητικό πλαίσιο «γιατί ουσιαστικά στους επόμενους διαγωνισμούς δεν θα υπάρχει Ροδίτης που να έχει πρόσβαση»!

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε ως πρόταση προς το Σώμα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, κ. Σωτήρης Βαγιανός, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η εκτόξευση της τιμής στις ομπρέλες θα φέρει στις δημοπρασίες τους «μεγάλους παίχτες».

Ανέφερε στην πρότασή του ο κ. Βαγιανός: «Μετά τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα σχετικά με τις διατάξεις του νέου νόμου 5092/24 περί του Αιγιαλού και Παραλίας προέκυψε μείζον θέμα αναφορικά με το τίμημα των δημοπρασιών και καθώς και το τίμημα της απευθείας μίσθωσης τμημάτων του αιγιαλού από όμορους ιδιοκτήτες το οποίο σύμφωνα με μαθηματικό τύπο του νέου νόμου και της σχετικής ΚΥΑ ορίζεται ως τιμή εκκίνησης το μέγιστο ποσό που έχει δημοπρατηθεί την τελευταία 7ετία στο διακριτό τμήμα της παραλίας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν τιμήματα επί της διαδικασίας που φτάνουν το ποσό των 1208 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στη Λίνδο 600 ευρώ ή και 300 ευρώ σε άλλες περιοχές.

Το γεγονός αυτό απειλεί το τουριστικό προϊόν θέτει σε κίνδυνο την επιχειρηματικότητα του νησιού, αν αναλογιστεί κανείς πως ένας επιχειρηματίας στη Λίνδο που μισθώνει 500 τ.μ., που μέχρι πέρυσι πλήρωνε 30.000 ευρώ, σήμερα καλείται να πληρώσει 620.000 ετησίως.

Δυστυχώς, ο κοινός νομοθέτης του αθηνοκεντρικού κράτους, νομοθετεί με μόνο γνώμονα την οικονομική αφαίμαξη νησιών σαν τη Ρόδο, που θεωρείται πηγή πλούτου και μόνο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πολιτικές που έχουν ληφθεί από τις κυβερνήσεις εις βάρος του νησιού μας, με την αύξηση του κεκτημένου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ τη μεταβολή στη διαδικασία του παρεπιδημούντων, του Τέλους Ανθεκτικότητας, την εξαθλίωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, με σκοπό την αρπαγή της διαχείρισης των υδάτων και σχετικά με το θέμα των παραλιών, την αρπαγή της διαχείρισης των παραλιών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν είναι δυνατόν να έχει ίδια τιμή ένα φιλέτο που κάποιοι δημοπρατούν σε ασύλληπτα ποσά, όπως έγινε στις τελευταίες δημοπρασίες του νησιού και να συμπαρασύρει έναν ομπρελά που δημοπρατεί ένα πόστο στην άκρη μιας παραλίας, από το οποίο μπορεί και εξασφαλίζει τα προς το ζην να καλείται να πληρώσει 12.000 για 10 τ.μ. για να τοποθετήσει δύο ομπρέλες με 4 ξαπλώστρες».

Μετά τα παραπάνω, αιτείται από το Σώμα τη σύνταξη ψηφίσματος για να αποσταλεί στον υπουργό Οικονομικών, με το οποίο να ζητούν να υπολογίζεται το τίμημα σε περιπτώσεις δημοπρασιών και προτιμησιακών, με το υψηλότερο αφού έτσι το θέλουν, τίμημα ανά διακριτό πόστο και όχι ανά διακριτό τμήμα παραλίας, με σκοπό να εξετάζεται το κάθε πόστο ξεχωριστά, με την τιμή εκκίνησης να είναι το υψηλότερο τίμημα που προέκυψε την τελευταία εφταετία ανά πόστο, μειωμένο κατά 24%.

Η αποδοχή της πρότασης και η μείωση αυτή θεωρείται κρίσιμη ως προς την ανταγωνιστικότητα και ως ισοσταθμιστικό μέτρο στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και τις συνεχείς αυξήσεις που λαμβάνουν χώρα.

Ο κ. Βαγιανός, ανέφερε ακόμη, ότι το θέμα της επιστροφής των παραλιών στους δήμους έχει ανοίξει και η ΠΕΔ ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι σιγά-σιγά χάνονται κεκτημένα των δήμων.

Πάντως, το γεγονός ότι αυτό το σχέδιο ψηφίσματος ήταν γραμμένο σε επιστολόχαρτο της ΔΕΥΑΡ σχολιάστηκε αρνητικά από τη μειοψηφία και συγκεκριμένα τον επικεφαλής της μείζονος, κ. Αντώνη Καμπουράκη, ο οποίος δήλωσε ότι είναι κατά, όσο και αν συμφωνούν με την πρόταση.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος, κ. Νίκος Γερονικόλας, είπε από την πλευρά του ότι η πρόταση είναι σωστή αλλά καυτηρίασε και εκείνος ότι είναι με το λογότυπο της ΔΕΥΑΡ

Για πολιτικό ζήτημα έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος, ο οποίος κάλεσε όλους να αντιδράσουν ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απογοητευτική.

Θύμισε, ακόμη, ότι το 2023 η παράταξή του είχε ψηφίσει «όχι» στην παραχώρηση των παραλιών στην ΕΤΑΔ με το σκεπτικό ότι ανοίγει η πόρτα της ιδιωτικοποίησης.

Τοποθετούμενος επί του θέματος ο δήμαρχος, καταρχάς θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο κ. Καμπουράκης είναι «κατά». Μάλιστα, πρότεινε να συνταχθεί ένα ψήφισμα από τους κ.κ. Πότσο και Γερονικόλα και είπε:

«Πρέπει, επιτέλους, εμείς ως δημοτική αρχή και ως δημοτικό συμβούλιο να βγούμε προς τα έξω και να πούμε κεντρικά στην πολιτεία ότι φτάνει πια αυτή η αφαίμαξη, φτάνει πια αυτό, το ότι παίρνουμε όλοι από τη Ρόδο και δεν δίνουμε τίποτα πίσω. Και όταν μιλάμε για τις παραλίες μας και όταν μιλάμε για τα μέρη μας, φθάνει…»!

Τελικά, η πρόταση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τα μέλη της μείζονος να μην ψηφίζουν υπέρ της.

Διαβάστε ακόμη

Θ. Νικηταράς: «Βγήκαμε κερδισμένοι παρά το αρνητικό αποτύπωμα της πυρκαγιάς»

Σε εξέλιξη έργα από τον δήμο Ρόδου που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Φαληράκι

Νίκος Λυμπερόπουλος: Aσυνείδητοι καθαρίζουν τα οικόπεδά τους και πετάνε τα σκουπίδια στα ρέματα

Αδ. Γεωργιάδης: «Αδιανόητο να έχουμε προκηρύξει 14 φορές, 4 θέσεις για παθολόγους στο νοσοκομείο της Κω»

Δ. Γάκης: «Να καταδικάσουμε το ΕΓΩ, να αναδείξουμε το ΕΣΕΙΣ»

Παππάς: «Δεν θα αφήναμε την Κω στην τύχη της»

Υβριδικός Σταθμός Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει στη Ρόδο