Σχέδιο για την αξιοποίηση των ακινήτων της Μεσαιωνικής Πόλης

Σχέδιο για την αξιοποίηση  των ακινήτων της Μεσαιωνικής Πόλης

Σχέδιο για την αξιοποίηση των ακινήτων της Μεσαιωνικής Πόλης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1583 ΦΟΡΕΣ

Ανακοίνωσε χθες από τη Ρόδο, η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη

Στην προστασία και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως ανακοίνωσε η υπουργός, κα Λίνα Μενδώνη.

Η κα Μενδώνη, που βρέθηκε χθες (4.06.2024) στο νησί μας, ανακοίνωσε, παρουσία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κου Γιώργου Χατζημάρκου και του δημάρχου Ρόδου, κου Αλέξανδρου Κολιάδη, την πρόθεση του υπουργείου της να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία, βγάζοντας μάλιστα την πρώτη προκήρυξη για 45 ακίνητα, στις αρχές Ιουλίου. Επίσης, σύμφωνα με την Υπουργό, πριν τη γνωστοποίηση της προκήρυξης, θα γίνει, εκτός απροόπτου, η παρουσίαση της πρώτης φάσης του σχεδίου αξιοποίησης στη Ρόδο, παρουσία των τοπικών Αρχών.


Μιλώντας για τα σχέδια του Υπουργείου, η κα Μενδώνη δήλωσε συγκεκριμένα τα εξής:
«Το πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνει μερικές δεκάδες ακίνητα, τα οποία διαχειρίζεται ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.). Τον Ιούλιο θα βγει η πρώτη προκήρυξη, που θα αφορά την αξιοποίηση, περίπου 45 ακινήτων.


Ο στόχος μας είναι αυτή η περιουσία, η οποία… κοιμάται ,να μπορέσει να αποδώσει, όχι κατ΄ ανάγκη οικονομικά αλλά να αποδώσει τις σωστές αξίες στις τοπικές κοινωνίες. Γιατί, αυτή τη στιγμή, τα ερειπωμένα ή εγκαταλελειμμένα οικήματα μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη είναι ένα πρόβλημα για τους ίδιους τους κατοίκους, καθώς είναι εστίες μόλυνσης και γενικά τα ερείπια στα αστικά κέντρα, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα.


Επομένως, το πρόγραμμα αξιοποίησης, στοχεύει κυρίως στην αποκατάσταση αυτών των ακινήτων και δευτερευόντως στην εισροή πόρων. Γι΄αυτό και η παρουσίαση της πρώτης φάσης, ίσως να γίνει στη Ρόδο και όχι στην Αθήνα, πριν δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη, πιθανόν στις αρχές Ιουλίου.


Στόχος είναι η περιουσία αυτή ,που είναι σε πολύ κακή κατάσταση, να μπορέσει να αξιοποιηθεί από την ιδιωτική περιουσία ή από δημόσιους φορείς, που ενδεχομένως ενδιαφέρονται να αποκατασταθεί η σωστή εικόνα μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη. Σταδιακά, θα βγουν και τα άλλα προγράμματα, γιατί πρόκειται για δεκάδες ακίνητα. Στόχος μας είναι μέσα στην τετραετία, να βγει το πλήρες πακέτο των υποπρογραμμάτων της αξιοποίησης».

Σχέδιο αξιοποίησης για 365 ακίνητα
Σημειώνεται ότι, πριν από περίπου δύο χρόνια, το σχέδιο δράσεων ανάπτυξης και βελτίωσης της διαχείρισης των δημοσίων ακινήτων στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων παρουσιάστηκε σε σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με τη συμμετοχή του γενικoύ διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mario Nava.


Το έργο υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ο.Δ.Α.Π. και, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG REFORM), με ανάδοχο την AARC και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαθρωτικών Προγραμμάτων, ενώ βασίζεται σε διεθνείς καλές πρακτικές και παραδείγματα. Στη μελέτη περιγράφεται το στρατηγικό πλαίσιο για την εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδίου με δράσεις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους μελέτη, που ο Ο.Δ.Α.Π. υλοποιεί μέσα από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βασική συνέπεια του μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου είναι η εντατική εκμετάλλευση του κτηριακού αποθέματος από τον μαζικό τουρισμό, ενώ υπήρχε απουσία μακροπρόθεσμου στρατηγικού οράματος και έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων.


Στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, βρίσκονται περίπου 365 ιδιοκτησίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με διάφορες χρήσεις, από τις οποίες, οι 50 βρίσκονται στην Οδό Ιπποτών.
Η νέα στρατηγική για τα δημόσια ακίνητα εκμετάλλευσης από τον Ο.Δ.Α.Π. διαρθρώνεται σε τρεις ζώνες, τη μνημειακή, την εμπορική και τη ζώνη κατοικίας. Η μελέτη περιλαμβάνει συγκεκριμένα παραδείγματα, από τα οποία θα μπορούσε να γίνει η αρχή.


Για τη μνημειακή ζώνη προτείνεται η μετατροπή ιδιοκτησιών σε καταλύματα υψηλής ποιότητας, χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων (ή καλλιτεχνικά εργαστήρια), σε συνεργασία με διεθνείς και εθνικούς φορείς, καθώς και η αξιοποίηση υφιστάμενων αιθουσών-κτηρίων για τη διοργάνωση συνεδρίων και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το μεσαιωνικό παρελθόν, με στόχο επισκέπτες υψηλού επιπέδου.


Για τη ζώνη κατοικίας προτείνονται κίνητρα για εγκατάσταση νέων κατοίκων και η μετατροπή ιδιοκτησιών σε προορισμό εμπειρίας με επίκεντρο τα boutique ξενοδοχεία, με στόχο νέες οικογένειες, νέους επενδυτές και επισκέπτες που ενδιαφέρονται για βιώσιμες, μικρής κλίμακας ποιοτικές υπηρεσίες.


Για την εμπορική ζώνη, προτείνεται να δοθούν κίνητρα σε σημερινούς και νέους ενοικιαστές των καταστημάτων για αναβάθμιση της ποιότητας και της αισθητικής και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, με την αξιοποίηση τοπικών πρώτων υλών.

 

ΦΩΤΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΟΪΖΟΣ

Διαβάστε ακόμη

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δέσμευση η ψηφιακή κάρτα εργασίας να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας