Μέχρι τις 22 Ιουλίου η έκθεση αγιογραφίας της Χρυσούλας Ντέλλα-Βακουφάρη στην Οπλοθήκη De Milly

Μέχρι τις 22 Ιουλίου η έκθεση αγιογραφίας της Χρυσούλας Ντέλλα-Βακουφάρη στην Οπλοθήκη De Milly

Μέχρι τις 22 Ιουλίου η έκθεση αγιογραφίας της Χρυσούλας Ντέλλα-Βακουφάρη στην Οπλοθήκη De Milly

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 700 ΦΟΡΕΣ

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση αγιογραφίας φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στην Οπλοθήκη De Milly, με τίτλο «Ιχνηλατώντας τη Βυζαντινή Τέχνη», στην Οπλοθήκη Ντε Μιγύ, της Χρυσούλας Ντέλλα Βακουφάρη, με τη στήριξη του ΔΟΠΑΡ, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 22 Ιουλίου.

Για την έκθεση, παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου, η ίδια η καλλιτέχνις, ο αντιδήμαρχος Επικοινωνίας κ. Γιώργος Πάττας, καθώς και ο εικαστικός που τη διοργανώνει, κ. Δημήτρης Κασιμάτης.
Καταρχάς, ο αντιδήμαρχος κ. Πάττας, μίλησε για μία καλλιτέχνιδα με βαρύ βιογραφικό και κάλεσε όλους να επισκεφθούν την έκθεση.


Η ίδια η κα Ντέλλα-Βακουφάρη, η οποία είναι αγιογράφος από την Αθήνα, εξέφρασε τη χαρά της για τη φιλοξενία στο νησί και είπε: «Είναι ένας τόπος γεμάτος ομορφιά και ιστορία. Τον έχω επισκεφθεί πραγματικά πολλές φορές κατά το παρελθόν. Ήτανε όνειρο για μένα να πραγματοποιήσω εδώ μία έκθεση και θέλω να ευχαριστήσω τον δήμο της Ρόδου, τον ΔΟΠΑΡ, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μου για να την υλοποιήσω αυτή την έκθεση, με στήριξαν και μου προσέφεραν πραγματικά ό,τι ήταν δυνατόν για να υπάρξει μία άρτια απόδοση». Η ίδια ευχαρίστησε και την περιφέρεια για τη στήριξη αλλά και τους χορηγούς επικοινωνίας, μεταξύ των οποίων είναι και η «Ροδιακή».

Η καλλιτέχνις με τον κ. Πάττα στην έκθεση...
Η καλλιτέχνις με τον κ. Πάττα στην έκθεση...


Ο κ. Κασιμάτης ήταν εκείνος που τη βοήθησε να πραγματοποιήσει το όνειρό της, αφού μέσω του εικαστικού φορέα «Φειδία» έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να πραγματοποιηθεί η έκθεση αυτή. Η ίδια θα βρίσκεται εδώ μέχρι το Σάββατο και θα ξεναγεί στα έργα της διότι η έκθεση έχει και μία ιστορία αφού είχε ξεκινήσει από τη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά, «ταξίδεψε» μέχρι τη Ρόδο και ενδεχομένως να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις.


Θέλησε ακόμη να πει, ότι η αγάπη της για τις παλαιωμένες εικόνες είναι πολύ έντονη αν και δημιουργεί εικόνες κλασικής τέχνης που βρίσκονται σε ναούς. Η ιδιαιτερότητα, όμως, των παλαιωμένων εικόνων την έλκει ιδιαίτερα.


Ακόμη, στην έκθεση περιλαμβάνει και δύο έργα-έκπληξη, τα οποία έχουν μεν βυζαντινή τεχνοτροπία, ωστόσο δεν είναι βυζαντινές αγιογραφίες, κάτι που θεωρεί ότι είναι και μία πρόκληση από μόνο του για να επισκεφθεί κανείς την έκθεση.
Από την πλευρά του, ο κ. Κασιμάτης, γεννημένος στη Ρόδο και μεγαλωμένος στις ΗΠΑ, ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τα εικαστικά, έχει κάνει πάρα πολλές εκθέσεις και στη Ρόδο

. Όπως ανέφερε, κάποια στιγμή ωρίμασαν μέσα του κάποιες σκέψεις που είχε και δημιούργησε τον φορέα αυτόν, τον «Φειδία», που είναι γέννημα-θρέμμα ροδίτικος και ο σκοπός του είναι να διοργανώνει και να στηρίζει καλλιτέχνες Δωδεκανήσιους και όχι μόνο αλλά και από όλη την Ελλάδα. Στόχος του είναι, αν είναι δυνατόν, να καθιερωθεί μία μπιενάλε μέσα από αυτόν, όπου θα διοργανώνονται εδώ διεθνείς εκθέσεις με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.


Αυτή είναι η πρώτη έκθεση που διοργανώνει ο «Φειδίας» και θεωρεί ότι η κα Ντέλλα-Βακουφάρη είναι μία από τις ανερχόμενες και καλύτερες εικαστικούς αγιογράφους της εποχής μας στην Ελλάδα. Δεν παρέλειψε ακόμη να πει, ότι θέλουν τη στήριξη του δήμου και της Δωδεκανήσου ώστε αυτή η ιδέα του «Φειδία» να πάει ένα βήμα παραπέρα και να προσφέρει πολιτισμό. Η καλλιτέχνις αναφέρθηκε και στον εκπληκτικό αγιογράφο και ζωγράφο Κωνσταντίνο Γεωργόπουλο, δίπλα στον οποίο μαθήτευσε. Σημειώνεται ότι, όπως είπε ο κ. Κασιμάτης, τα έργα της είναι συλλεκτικά και μοναδικά και συνοδεύονται από πιστοποιητικά γνησιότητας.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 5:00 το απόγευμα μέχρι τις 9:00 το βράδυ, μέχρι και τις 22 Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη

Παρουσίαση του EyeHarp με το Δημοτικό Ωδείο Ρόδου

Μία μοναδική παράσταση που θα σας μείνει αξέχαστη!

Αναβίωσε με επιτυχία το έθιμο του Κλήδονα στην Παστίδα

«Μερκάντο» από τη Μαρία Μαμαλίγκα για τον εβραϊσμό της Ρόδου

9o Beyond Borders Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου/25 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου 2024

Η 7η γιορτή Μακούκκι στα Κοσκινού

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στη Ρόδο με τίτλο «Γιορτάζοντας την Απεξάρτηση»

Δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις την Κυριακή από τον Σύλλογο Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου