Χρήστος Γιαννούτσος: Πέρυσι η Ρόδος, φέτος η Κως και η Χίος... μετά;

Χρήστος Γιαννούτσος: Πέρυσι η Ρόδος, φέτος η Κως και η Χίος... μετά;

Χρήστος Γιαννούτσος: Πέρυσι η Ρόδος, φέτος η Κως και η Χίος... μετά;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 279 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Χρήστος Γιαννούτσος*

Πέρυσι τον Ιούλιο βιώσαμε την πυρκαγιά στη Ρόδο, μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στη νότια πλευρά του νησιού.

Φέτος, μέχρι στιγμής, έχουμε εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Σέριφο και αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο δίνεται τιτάνια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά στο νησί της Κω, καθώς και στη Χίο.

Όπως πέρυσι στη Ρόδο, έτσι και στην περίπτωση της Κω, οι επισκέπτες του νησιού μεταφέρθηκαν σε σχολεία και γήπεδα. Αναλογιζόμενος την εμπειρία της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ρόδο, όπου τότε ανοίχτηκε το ΓΕΛ Κρεμαστής, καθώς το Κλειστό Γυμναστήριο Κρεμαστής δεν διέθετε κλιματισμό(!), θα επισημάνω τα βιώματά μου από την περσινή εμπειρία:

Πρώτον: Στο ΓΕΛ Κρεμαστής φιλοξενήσαμε ως επί τω πλείστον γερμανόφωνους τουρίστες. Υπήρχαν αρκετοί γερμανόφωνοι τουρίστες που δεν μιλούσαν Αγγλικά και ήταν δύσκολη η επικοινωνία μαζί τους. Στην εποχή της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού και της ραγδαίας αύξησης των γερμανόφωνων τουριστών σε Ρόδο και Κω, η τοπική αυτοδιοίκηση εκείνη την περίοδο βασίστηκε κατά κύριο λόγο στους εθελοντές ντόπιους που τυγχάνει να γνωρίζουν καλά τη γερμανική γλώσσα και να έχουν το φιλότιμο να αναλάβουν χρέη διερμηνέα.

Δεύτερον: Στο ΓΕΛ Κρεμαστής υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από τους ντόπιους κατοίκους και τους προσκόπους της περιοχής, ώστε να βοηθήσουν τους επισκέπτες του νησιού που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα πράγματά τους στα ξενοδοχεία της Νότιας Ρόδου, προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους. Δεν υπήρξε εκλεγμένος δημοτικός ή περιφερειακός σύμβουλος εκείνη την περίοδο που να ήρθε στο σχολείο τις νυχτερινές ώρες για καταγραφή των αναγκών. Απεναντίας, στο ΓΕΛ Κρεμαστής ξενύχτησαν στο πλευρό των επισκεπτών του νησιού παιδιά από τους προσκόπους και ορισμένοι ντόπιοι κάτοικοι, οι οποίοι είχαν αναλάβει τον συντονισμό σε συνεργασία με τον λυκειάρχη του Σχολείου.

Τελικά, πήρε η Πολιτεία το μάθημά της από τις προηγούμενες πυρκαγιές; Τη στιγμή που θα έπρεπε να είμαστε θωρακισμένοι και προετοιμασμένοι σε περίπτωση πυρκαγιάς, καθώς οι περιπτώσεις πυρκαγιάς στα νησιά είναι πολλές διαχρονικά, γινόμαστε κάθε χρόνο μάρτυρες μεγάλων πυρκαγιών στα νησιά μας, οπότε το διαχρονικό μάθημα που λαμβάνουμε δεν έχει γίνει πάθημα.

Και επειδή κάποιοι θα πουν ότι ανήκω στο «κλαμπ της μιζέριας» και ότι περιμένω τη καταστροφή για να μιλήσω, θα θέσω και κάποια ρητορικά ερωτήματα για τα οποία δεν θα λάβω καμία απάντηση:

1) Μετά την περσινή φωτιά στη Ρόδο έχουν όλα τα κλειστά γήπεδα και όλες οι αίθουσες των σχολείων του νησιού κλιματισμό; Πρώτα από όλα για τους ντόπιους κατοίκους και τα παιδιά μας και ύστερα για την περίπτωση έκτακτης φιλοξενίας επισκεπτών λόγω φυσικής καταστροφής.

2) Μετά την περσινή φωτιά στη Ρόδο ποια ήταν η μετεκπαίδευση που ελήφθη για τους ντόπιους κατοίκους σε θέματα διαχείρισης κρίσεων σε περιπτώσεις πυρκαγιάς και σεισμού; 29 Ιουνίου 2024 διεξήχθη διαδραστικό σεμινάριο «Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσης σε Τουριστικό Προορισμό» από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, 11 μήνες μετά(!) τη φωτιά στη Ρόδο, με συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και των τουριστικών φορέων των νησιών της περιφέρειας. Αξιοποιήθηκε έστω και στο ελάχιστο το ΚΕΚ Γεννηματάς, ώστε το σεμινάριο αυτό να γίνει και στο προσωπικό των ξενοδοχείων και των λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων;

3) Το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Πατρών έχουν Τμήμα Γεωλογίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Γεωγραφίας. Επίσης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διαθέτει Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας. Ποιες οι πρωτοβουλίες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ώστε να αξιοποιηθούν τα ελληνικά πανεπιστήμια στον δημόσιο διάλογο για τη θωράκιση των νησιών μας απέναντι στις φυσικές καταστροφές, καθώς και για την ορθή επικοινωνιακή διαχείριση ενδεχόμενων μελλοντικών κρίσεων;

Πρέπει να το πάρουμε αλλιώς, ειδάλλως, στα επόμενα χρόνια τα νησιά μας, η παχιά αγελάδα της Πολιτείας ως προς την είσπραξη φόρων τους καλοκαιρινούς μήνες, θα έχουν ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές, καταστροφές που θα επηρεάσουν άμεσα και την τουριστική κίνηση στη χώρα μας. Στην εποχή που μειώνονται οι αγροτικές καλλιέργειες στα νησιά και στη θέση τους έχουμε ολοένα και περισσότερα Airbnb, το ζήτημα της βιωσιμότητας των νησιών είναι πιο επίκαιρο από ποτέ άλλοτε.

* Ο Χρήστος Γιαννούτσος είναι επαγγελματίας μεταφραστής στη Ρόδο και υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Διαβάστε ακόμη

Φιλιππος Ζάχαρης: Ενδοσκόπηση και νέος κόσμος

Νότης Μαριάς: Ξανά για το «Ουκρανικό μοντέλο»-την πρόταση-λύση για το προσφυγικό

Ροδιακά: Το αίσχος Αυγενάκη

Παναγιώτης Κουνάκης: Νησιώτες, πολίτες Γ’ κατηγορίας

Γιώργος Ζαχαριάδης: «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας»

Δημήτρης Προκοπίου - Φώτης Αναστασιάδης: Τουρισμός, κίνδυνοι και εναλλακτικές μορφές

Φίλιππος Ζάχαρης: Κοπιάζοντας για το τέλος και τη νέα αρχή

Αργύρης Αργυριάδης: Η ιδεολογική «μετάλλαξη» της ΝΔ