Σημαντικό συνέδριο για την πολιτιστική διπλωματία

Σημαντικό συνέδριο για την πολιτιστική διπλωματία

Σημαντικό συνέδριο για την πολιτιστική διπλωματία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 228 ΦΟΡΕΣ

Στην τελετή λήξης θα παραστεί ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής

Στην ανάδειξη αλλά και την καθιέρωση της Ρόδου ως διεθνή τόπο της πολιτιστικής διπλωματίας θεωρείται ότι θα συντελέσει το πολύ σημαντικό συνέδριο που ξεκινάει σήμερα στο νησί μας και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, με θέμα τη «Δημόσια και πολιτιστική διπλωματία σε περιόδους κρίσεως», που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Δήμο της Ρόδου.

Μια και χθες το βράδυ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, στο Καστέλο, η τελετή έναρξης του Συνεδρίου, στη Ρόδο βρέθηκε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, ακαδημαϊκός, κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ο οποίος επισκέφθηκε τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηιωάννου και τη γενική συντονίστρια της υποψηφιότητας της Ρόδου για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, κα Αλίκη Μοσχή.

Καταρχήν, ο Δήμαρχος, καλωσορίζοντας τον κ. Γιαλλουρίδη, είπε ότι πρόκειται για μία ξεχωριστή ημέρα για το Δήμο αφού, εκτός από τη σημαντική πορεία του, τον συνδέει και το τοπικό στοιχείο μια και η καταγωγή του είναι από τη Σύμη. Όπως είπε, ο Δήμος βρήκε ευήκοα ώτα για να φιλοξενήσει τη δεύτερη Διεθνή Ακαδημία Πολιτισμού στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες απ’ όλη την Ευρώπη και θα βρεθούν στη Ρόδο προσωπικότητες διεθνούς κύρους ενώ θα έχουμε…παρεμπιπτόντως και την άφιξη Υπουργών.

Ο κ. Χατζηδιάκος, δεν παρέλειψε να πει ότι με τη διεξαγωγή του συνεδρίου αυτού, δεν έχουμε βρει μόνο αρωγούς για την πολιτιστική πρωτεύουσα αλλά είναι ευκαιρία, μέσα από τις εργασίες του, να αναδειχθεί και ο μακραίωνος πολιτισμός μας. «Μας τιμά η παρουσία σας, θεωρούμε ότι είστε δικός μας άνθρωπος», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιαλλουρίδης είπε ότι και για τους ίδιους είναι μεγάλη τιμή και χαρά και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η γιαγιά του, από την πλευρά του πατέρα του, ήταν από τη Σύμη και έχει παιδικές και σύγχρονες αναμνήσεις από τα Δωδεκάνησα.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πως πήραν την απόφαση για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου εδώ και είπε ότι το συζήτησαν με την κα Μοσχή και τον κ. Χατζηιωάννου όταν βρέθηκαν στην Αθήνα για να υποστηρίξουν τη διεκδίκηση της Ρόδου. Ανέφερε, ακόμη, ότι το Ίδρυμα έχει διεθνή παρουσία και έτσι μπορούν να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Ρόδου και σ’ αυτό εντάσσεται και η δεύτερη πολιτιστική Ακαδημία.

Όσο γι’ αυτό που πραγματεύεται η πολιτιστική διπλωματία, ανέφερε ότι είναι ο τρόπος του κοινού βίου που παράγει ισότητα και δικαιοσύνη, όπως και τα ζητήματα της παγκόσμιας κρίσης που ξεκινάει από τη Μέση Ανατολή, με την ανθρωπότητα να παρακολουθεί αμέτοχη.
«Για εμάς, αυτή η συνάντηση είναι σημαντική για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο κ. Γιαλλουρίδης .


Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος, αφού τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρότασης, είπε ότι αυτό που ενδιαφέρει το Δήμο της Ρόδου είναι η συνεργασία αυτή να γίνει θεσμός, όχι μόνο με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού καθώς και με άλλα Ιδρύματα. Μίλησε, ακόμη, για την αξιοποίηση χώρων που κάνουν με αυτό το Συνέδριο μια και, ως γνωστόν, η συνεδρία του Σαββάτου θα φιλοξενηθεί στο πνευματικό κέντρο Γιάννη Ζίγδη στη Λίνδο.

Η κα Μοσχή, ξεκίνησε λέγοντας ότι, η Ρόδος, ως διαχρονικό κέντρο πολιτιστικής διπλωματίας, πρέπει να καθιερωθεί και επίσημα αφού εδώ φιλοξενούνται σημαντικά συνέδρια και φόρα. Όπως είπε, με την παρουσία της Ακαδημίας εδώ, είναι ευκαιρία να αναδειχθεί και αυτή η πτυχή της Ρόδου, ως διεθνής τόπος πολιτιστικής διπλωματίας.

Είπε, στη συνέχεια, ότι ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας είναι ο κατεξοχήν θεσμός της πολιτιστικής διπλωματίας, γι’ αυτό σκέφτηκαν ότι είναι μία καλή ευκαιρία να επικαιροποιήσουν την πρόταση που είχε κάνει στην Αθήνα για να γίνει μία συνάντηση των υποψήφιων πόλεων στην προκαταρκτική φάση, δηλαδή πριν την επιλογή, αφού, όπως είπε, έχουν κοινά προβλήματα στην περίοδο της κρίσης.

Μάλιστα, στόχος τους είναι να έχουν όλες οι υποψήφιες πόλεις μία συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό για το θεσμικό κενό που υπάρχει για το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας στη χώρας μας. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι η δουλειά που κάνει η κάθε πόλη για την προετοιμασία της υποψηφιότητάς της αποτελεί μία παρακαταθήκη για το μέλλον της και σκοπεύουν να τη μοιραστούν με όλες τις ελληνικές πόλεις που δεν είχαν αυτή την ευκαιρία να είναι υποψήφιες. Το θέμα είναι, δηλαδή, κατά την ίδια, «πως μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε την ευκαιρία».

Ένα ακόμη θέμα είναι ότι, αν η Ρόδος πάρει τον τίτλο, θα καλέσουν όλες τις υποψήφιες πόλεις να εκθέσουν η κάθε μία τον πλούτο της. Μάλιστα, μία πρόταση που θα κατατεθεί στο Συνέδριο και στη στρογγυλή τράπεζα των υποψήφιων πόλεων που θα γίνει, είναι να δουν πως οι υποψήφιες πόλεις μπορούν εκ περιτροπής να γίνουν πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ελλάδας! Σημειώνεται ότι αναμένονται εδώ εκπρόσωποι από τους Δελφούς, τη Σάμο, την Καλαμάτα, την Τρίπολη και τη Λάρισα ενώ έχουν καλέσει και πόλεις από τη Ρουμανία από την οποία έχουν δύο συμμετοχές μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται ότι, ανάμεσα στις προσωπικότητες που θα παρευρεθούν, είναι ο κ. Σπύρος Μερκούρης, η εμπειρογνώμονας του Υπουργείου Εξωτερικών κα Δαλαμάγκα, ο πρέσβης κ. Αλεξανδράκης, εκπρόσωπος της Προεδρίας κ.α.

Ο Υπουργός
Σημειώνεται ότι τελικά δεν κατέστη δυνατό να έρθει ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης που αναμενόταν αρχικά χθες στην τελετή έναρξης, ωστόσο τις εργασίες του Συνεδρίου θα κλείσει ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Κουρουμπλής, ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα βρίσκεται στη Ρόδο από την Κυριακή και τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, στις 6:00 το απόγευμα, στο Δημαρχείο, θα απονείμει τα διπλώματα μαζί με τον Δήμαρχο.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, στις 11:30 το πρωί, ο κ. Κουρουμπλής θα παραστεί και στη θεμελίωση του σχολείου στον Αρχάγγελο ενώ, κατά την παραμονή του, δεν αποκλείεται να έχει κάποια συνάντηση με το Δήμαρχο για τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Διαβάστε ακόμη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φαρμακευτικό Συνέδριο Νήσων Αιγαίου

Το 1ο Φεστιβάλ Τακακιού 14 Ιουλίου στην Παστίδα

Εκδήλωση για το εταιρικό δίκαιο στις επιχειρήσεις τουρισμού

Ροδίτισσα αγιογράφος θα συμμετάσχει σε διεθνή έκθεση στη Νέα Υόρκη

Εικαστική Έκθεση της Νάντιας Σκορδοπούλου

15η Γιορτή Μουσικής στο Άλσος Αγίου Σουλά Σορωνής

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ΄ Πολιτιστικού Συμποσίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Παρουσίαση του βιβλίου "Το Χτικιό" της Ίριδας Μαυράκη