«Μεταμορφώνεται» το λιμάνι της Ακαντιάς

«Μεταμορφώνεται»  το λιμάνι της Ακαντιάς

«Μεταμορφώνεται» το λιμάνι της Ακαντιάς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1701 ΦΟΡΕΣ

Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης

Ριζικά αλλαγμένο αναμένεται να βρει το λιμάνι της Ακαντιάς το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση και η ανάπλαση του χώρου ενώ προβλέπονται παρεμβάσεις στο πλαίσιο του masterplan που έχει εκπονηθεί για το λιμάνι.

Αγνώριστη θα γίνει η Ακαντιά από του χρόνου...
Αγνώριστη θα γίνει η Ακαντιά από του χρόνου...

Σχετικά έγινε ενημέρωση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου (Λ.Τ.) η οποία ασχολήθηκε και με τρέχοντα θέματα.
Συγκεκριμένα, χθες, ενέκριναν τον λογαριασμό που έχει να κάνει με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο λιμένα της Ακαντιάς, που βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρόεδρος του Λ.Τ. κ. Μιχάλης Χριστοδούλου είχε μία συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, παρουσία του μελετητή και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Λ.Τ. και συμφωνήθηκε να προχωρήσουν στη μελέτη ανάπλασης της δεξιάς πλευράς του λιμανιού (σ.σ. όπως μπαίνουμε μέσα). Εκεί προβλέπονται θέσεις πάρκινγκ, εξωτερικό πάρκινγκ για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα της πόλης, βέβαια με αντίτιμο και φύλαξη, όπως ιδιωτική φύλαξη θα υπάρχει για όλο το λιμάνι.


Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, ακόμα βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης για τη δεξιά πλευρά. Την επόμενη εβδομάδα ο μελετητής θα του παραδώσει όλο το φάκελο της μελέτης, ώστε να εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. και να μπορέσουν να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια.

Σημειώνεται ότι, ήδη, λειτουργεί το πάρκινγκ για τους πολίτες στην αριστερή πλευρά του λιμανιού (σ.σ. όπως μπαίνουμε) στο οποίο θα γίνει διαμόρφωση και ήδη έχουν τοποθετηθεί μπάρες. Αυτό που έχουν συμφωνήσει με τον Δήμαρχο, γιατί έχει ανοίξει και ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που έχει να κάνει και με χερσαίες εγκαταστάσεις από την στο ΕΣΠΑ, είναι ότι θα υποβάλουν πρόταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 οπότε και κλείνει το συγκεκριμένο μέτρο. Αυτό έχει να κάνει με το διώροφο πάρκιγνκ το οποίο προβλέπεται από το masterplan του λιμανιού της Ακαντιάς.

Το πάρκιγνκ αυτό θα είναι διώροφο, στεγασμένο και θα έχει χωρητικότητα 750 αυτοκίνητα ενώ έχουν προβλεφθεί θέσεις στάθμευσης και για τα λεωφορεία. Αυτό χωροθετήθηκε στην αρχή του λιμανιού αριστερά όπως κατεβαίνουμε. Στην αρχή της δεξιάς πλευράς τώρα, προβλέπεται η δημιουργία ενός κυκλικού κόμβου, σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου (σ.σ. αφού δεν είναι όλο στη λιμενική ζώνη) με το δρόμο να έρχεται πίσω από τα σφαγεία και να ενώνει το λιμάνι με την περιμετρική.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος του είπε να προχωρήσει και για το κτίριο των καραβομαραγκών για το οποίο είναι ήδη έτοιμη η μελέτη, τώρα κάνουν τη στατική και μηχανολογική μελέτη, και περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Λ.Τ. με προϋπολογισμό 200 χιλιάδες ευρώ από ίδιους πόρους. Σημειώνεται ότι όλα αυτά τα σχέδια έχουν περάσει από το ΚΑΣ.

Επίσης, χθες, ο Πρόεδορς του Λ.Τ. είχε συνάντηση με τον μελετητή κ. Διακογεωργίου για το κρηπίδωμα των 152 μέτρων που θα γίνει στο λιμάνι και επειδή έχει ανοίξει ένα πρόγραμμα θα δουν τι μπορούν να υποβάλουν για να προχωρήσει και αυτό το έργο.

Άλλα θέματα
Επίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση, τα μέλη του Δ.Σ. είχαν συνάντηση με τον κ. Καραμπά και τον κ. Μεσοχωρίτη για τη διάβρωση των ακτών της δυτικής πλευράς του νησιού. Πρόκειται για εξειδικευμένους καθηγητές ακτομηχανικής του ΑΠΘ και το Λ.Τ. θα προχωρήσει στη μελέτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών της δυτικής πλευράς και συγκεκριμένα για την Κρεμαστή.

Όσο αφορά στα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης, εκτός ημερησίας διάταξης ήρθε η έγκριση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, μια και στάλθηκε χθες το πρωί και πρέπει να προχωρήσει για να μπορέσουν να πληρώσουν. Ασχολήθηκαν, ακόμη, με έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, πιστοποιήσεις, συστάσεις προσωρινής και οριστικής παραλαβής κάποιων έργων κτλ.

Επίσης, εγκρίθηκε μία μελέτη που έχει να κάνει με την κατασκευή και την τοποθέτηση σκιάστρου στο λιμάνι της Κολώνας για τους επιβάτες των ημεροπλοίων, κόστους 36 χιλιάδων ευρώ. Ακόμη, εγκρίθηκε και η κατασκευή της μεταλλικής αποβάθρας στον προμαχώνα του πύργου Ναγιάκ.
Δηλαδή, ήδη έχει ξεκινήσει η εργολαβία και πιστοποιούν τον πρώτο λογαριασμό. Χθες ενέκριναν και τον καθορισμό θέσεων για την πρόσδεση σκαφών στο αλιευτικό καταφύγιο των Φανών, δηλαδή το Λ.Τ. κάνει μία χωροταξική μελέτη.

Τέλος, εγκρίθηκε ο πρώτος λογαριασμός για την αντικατάσταση προσκρουστήρων στο λιμένα της Τήλου από ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου και είναι ο πρώτος λογαριασμός που κάνουν, ενώ έκαναν και τον πρώτο λογαριασμό για την αλλαγή του ρεύματος στην Κολώνα από τριφασικό σε τετραφασικό για να έχει περισσότερη ισχύ το ρεύμα.

Ήδη έχει αλλάξει αισθητά   η εικόνα του λιμανιού...
Ήδη έχει αλλάξει αισθητά η εικόνα του λιμανιού...

Διαβάστε ακόμη

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά που ξέσπασε σε σπίτι στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού