Στον απόηχο του 21ου Πανδωδεκανησιακού Συμποσίου

Στον απόηχο του 21ου  Πανδωδεκανησιακού Συμποσίου

Στον απόηχο του 21ου Πανδωδεκανησιακού Συμποσίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 301 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Κώστας Ε. Μηνέττος
ε.τ. Σχολικός Σύμβουλος Δημ. Εκπαίδευσης

Άλλο ένα Πανδωδεκανησιακό Συνέδριο, το 21ο, ανήκει στο παρελθόν. Πραγματοποιήθηκε στο νησί της Καλύμνου, από 27 μέχρι 30 Ιουνίου, για δεύτερη φορά, η πρώτη ήταν το 1983. Οι εργασίες του έλαβαν χώρα σε δύο επιβλητικούς και υποβλητικούς χώρους, στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου Καλύμνου “ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ” και σε αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της Ι.Μ.Αγίων Πάντων – Οσίου Σάββα.

Το πρόγραμμά του περιελάμβανε 78 εισηγήσεις που κάλυψαν μεγάλο εύρος θεμάτων σχετικών με τη Δωδ/κή Ιστορία την Τέχνη και γενικά τον Πολιτισμό του τόπου μας.

Είχα τη χαρά να παρακολουθήσω τις περισσότερες εισηγήσεις και μπορώ να ισχυριστώ ότι στο σύνολό τους παρουσίαζαν επιστημονική πληρότητα και αρτιότητα, αν και δεκαπεντάλεπτες, αρκετές δε απ’ αυτές και με προτάσεις πρακτικής χρησιμότητας για το Δωδ/κό χώρο και ιδιαίτερα για το νησί της Καλύμνου.

Μια άριστη οργάνωση, υποδειγματική φιλοξενία και ατμόσφαιρα πλέρια φιλική, αδελφική βρήκαν οι πνευματικοί άνθρωποι απ΄όλα σχεδόν τα Δωδεκάνησα που ταξίδεψαν στο νησί της Καλύμνου, αψηφώντας τη καλοκαιρινή λαύρα, για να καταθέσουν επιστημονική γνώση και επαγγελματική και βιωματική εμπειρία σ’ αυτή την κορυφαία πανδαισία του δυναμικού των νησιών μας.

Η άριστη οργάνωση και η άψογη διεξαγωγή των εργασιών του ανήκει στον εργασιομανή και τελειομανή πρόεδρο των ΜΟΥΣΩΝ, φίλο και συνάδελφο Παναγιώτη Γιαμαίο, καθώς και στους ακούραστους, Πρόεδρο και Γραμματέα, αντίστοιχα, της ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΩΔ/ΣΟΥ, φίλους επίσης εκλεκτούς, Μανόλη Μακρή και Νίκο Κωνσταντινίδη. Καλοπροαίρετοι, μειλίχιοι, δραστήριοι, αποτελεσματικοί και οι τρεις έδωσαν την ψυχή τους για την επιτυχία του Συμποσίου.

Τους αξίζουν συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες. Ευχαριστίες οφείλονται και στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καλύμνου, Λέρου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παΐσιο για την παραχώρηση της αίθουσας του συνεδριακού κέντρου του Οσίου Σάββα και για την παρακολούθηση των εισηγήσεων. Στην επιτυχία συνέβαλε και ο Δήμος Καλυμνίων με τις πολλές διευκολύνσεις που παρείχε.

Όποιος παρακολούθησε το πολύ ενδιαφέρον αυτό 21ο Συμπόσιο, καλόπιστα θα διεπίστωνε τα παρακάτω:
Κατ’ αρχάς τη συμμετοχή σεβάσμιων καταξιωμένων Δωδεκανησίων εργατών του πνεύματος, όπως των Μιλτιάδη Λογοθέτη, Γιάννη Βολανάκη, Μανόλη Κασσώτη, Βασίλη Χατζηβασιλείου, Γιάννη Πατέλλη και αρκετών άλλων. ΄Εδωσαν κι εφέτος, όπως πάντα, με το ειδικό βάρος της οντότητάς τους, το ζωντανό και ηχηρό παρόν στο Συμπόσιο.

Ευχάριστη διαπίστωση και η συμμετοχή πολλών νέων επιστημόνων, αρχαιολόγων, οικονομολόγων, ιστορικών, λαογράφων κ.λ.π. που προδιαγράφουν μια συνέχεια και μια παραπέρα επιτυχημένη πορεία του σημαντικού αυτού θεσμού.

Τόσοι νέοι επιστήμονες με τόση όρεξη και διάθεση για ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των πολιτισμικών στοιχείων των νησιών μας αποτελούν εγγύηση για το μέλλον του τόπου.
Η πληθώρα εξάλλου των εισηγήσεων είναι αψευδής μάρτυρας του πλούσιου και ανεξάντλητου πνευματικού θησαυρού των Δωδ/σων και της ελληνικότητας του αιγαιοπελαγίτικου αυτού χώρου στα βάθη των αιώνων.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι το Συμπόσιο στην Κάλυμνο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών ήταν πετυχημένο από κάθε άποψη και εκτιμώ ότι θα έχει αφήσει ευχάριστες αναμνήσεις στο νου και στην καρδιά των διοργανωτών, των εισηγητών και όσων το παρηκολούθησαν.

Θα ήταν παράλειψη, τέλος, να μη σχολιάσω την πλούσια και άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφικού υλικού από την ιστορική διαχρονική πορεία του νησιού της Καλύμνου, που με μεράκι, γνώση και πολλή δουλειά έστησε και παρουσιάσε το μέλος του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Μιχάλης Κυράννης, στο χώρο του Αναγνωστηρίου και μάλιστα με δικό του αρχειακό υλικό. ΄Ηταν εξαιρετική και απόλυτα συνταιριασμένη με τη θεματολογία του Συμποσίου. Του αξίζουν συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες.

Τη σκυτάλη για το επόμενο φαίνεται να έχει η γειτονική Κως και οι φίλοι του «Φιλητά»!
Να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία !

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Κουνάκης: Νησιώτες, πολίτες Γ’ κατηγορίας

Γιώργος Ζαχαριάδης: «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας»

Δημήτρης Προκοπίου - Φώτης Αναστασιάδης: Τουρισμός, κίνδυνοι και εναλλακτικές μορφές

Φίλιππος Ζάχαρης: Κοπιάζοντας για το τέλος και τη νέα αρχή

Αργύρης Αργυριάδης: Η ιδεολογική «μετάλλαξη» της ΝΔ

Ηλίας Καραβόλιας: Ο αληθινός φόβος των μαζών

Χρήστος Γιαννούτσος: Πέρυσι η Ρόδος, φέτος η Κως και η Χίος... μετά;

Γιάννης Σαμαρτζής: Η μεγέθυνση της οικονομίας, μέσω της αύξησης των επενδύσεων