Σήμερα στη Ρόδο το Συμπόσιο των Δωδεκανησίων της Αμερικής

Σήμερα στη Ρόδο το Συμπόσιο  των Δωδεκανησίων της Αμερικής

Σήμερα στη Ρόδο το Συμπόσιο των Δωδεκανησίων της Αμερικής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 351 ΦΟΡΕΣ

Στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες γέφυρες συνεργασίας

Νέες γέφυρες μεταξύ του ελληνισμού των νησιών μας και εκείνου της Αμερικής, φιλοδοξεί να δημιουργήσει το Συμπόσιο των Δωδεκανησίων της Νέας Υόρκης, το οποίο πραγματοποιείται απόψε, στις 7:30 το απόγευμα, στη νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρoυ, με θέμα: «Νέες εκπαιδευτικές γέφυρες μεταξύ Δωδεκανήσων και ΗΠΑ».

Το Συμπόσιο πραγματοποιείται από την ελληνοαμερικανική Ακαδημία Φιλοσοφίας, Επιστήμης και Παιδείας σε συνεργασία με το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Ρόδου. Μάλιστα, χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές του ως ιστορικό καθώς κατά τις εργασίες του θα εκδοθεί ψήφισμα με το οποίο θα ζητείται η ίδρυση έδρας σε ένα ή και περισσότερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας για τη διδασκαλία της Ιστορίας του Ελληνισμού της διασποράς.

Το παραπάνω έγινε γνωστό κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες στο Δημαρχείο, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Δ.Ε Καλλιθέας κ. Τσαμπίκα Κιαχαγιά, ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης κ. Σέργιος Αϊβάζης, η ειδική σύμβουλος του δημάρχου Ρόδου για θέματα αποδήμων κ. Δέσποινα Χατζηδιάκου και ο πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου.

Καταρχάς, η κ. Κιαχαγιά, είπε ότι «η καρδιά της Ελλάδας είναι μοιρασμένη και χτυπάει το ίδιο δυνατά σε κάθε σημείο του πλανήτη που υπάρχουν, ζουν και δραστηριοποιούνται Έλληνες» και καλωσόρισε «ένα από τα κομμάτια της καρδιάς του Ελληνισμού που χτυπάει στο εξωτερικό, αυτό της Δωδεκανησιακής παροικίας στη Νέα Υόρκη».

Είπε, ακόμη, ότι όλοι έχουμε κάποιους δικούς μας ανθρώπους που η τύχη το έφερε να ζουν και να δραστηριοποιούνται σε άλλη χώρα και συζητώντας με τους ανθρώπους αυτούς, μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο μεγάλη προσπάθεια καταβάλουν ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί και στο εξωτερικό η ελληνική μας ταυτότητα, η πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και η ορθόδοξη πίστη. «Με τη στάση τους αυτή, γίνονται πρεσβευτές της πατρίδας μας σε όλο τον κόσμο», τόνισε ακόμη και είπε και ένα «μεγάλο ευχαριστώ» για την πρωτοβουλία αυτή της ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας που με το Συμπόσιο απόψε το βράδυ «θα ενώσει την ομογένεια από τη Νέα Υόρκη με τη Ρόδο, με την Ελλάδα μας με τα νησιά μας».

Η κα Χατζηδιάκου, με τη σειρά της, καλωσόρισε όλους τους ροδίτες της διασποράς που έχουν έρθει στη Ρόδο φέτος και αναφέρθηκε στην πρώτη εκδήλωση που πραγματοποίησαν πριν από μία εβδομάδα, από την οποία έμειναν κατενθουσιασμένοι. «Ευχαριστούμε, λοιπόν, τους ροδίτες που έρχονται και που παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες στο νησί μας. Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε, είμαστε εδώ να στηρίξουμε», είπε.

Ο ίδιος ο κ. Τριανταφύλλου αφού ευχαρίστησε τους παραπάνω, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι «ο απόδημος Ελληνισμός συμπληρώνει τον Ελληνισμό της Ελλάδας και ότι το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από μία καλή συνεργασία, σε όλα τα πεδία, μεταξύ όλου του απόδημου Ελληνισμού και της πατρίδας μας εδώ. Η ιστορία μας διδάσκει ότι σε όλους τους εθνικούς αγώνες ο απόδημος ελληνισμός έπαιξε σπουδαίο ρόλο για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας».

Το Συμπόσιο αυτό-συνέχισε ο κ. Τριανταφύλλου-είναι μία αρχή του μεγάλου οράματος που έχει η Ακαδημία να αναβιώσει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Σημειώνεται ότι, η Ακαδημία, είναι μία συνέχεια του Ινστιτούτου Δωδεκανησιακών μελετών Αμερικής, το οποίο κλείνει είκοσι χρόνια και από το 1990 μέχρι το 2016 είχαν διοργανώσει 22 καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα και έφερναν κατά μέσο όριο περίπου 30 με 40 φοιτητές, δασκάλους, καθηγητές κάθε χρόνο και επισκέπτονταν σχεδόν όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Ο σκοπός του Ινστιτούτου ήταν να αναπτύξει την ελληνική ταυτότητα. «Αυτός είναι ο προορισμός της παιδείας μας στο εξωτερικό: τα παιδιά μας να μην ξεχάσουν την ελληνική τους γλώσσα, να μην ξεχάσουν τις Αρχές και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού, της θρησκείας μας», είπε ακόμη και ανέφερε ότι η Ακαδημία συνεχίζει το έργο του Ινστιτούτου.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι θεωρεί το αποψινό Συμπόσιο ιστορικό καθώς ένα από τα θέματα που θα αναδειχθούν είναι ότι κατόπιν έρευνας που διεξήγαγε ο ίδιος, ανακάλυψε ότι σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία έδρα σε κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο που να διδάσκεται η ιστορία του ελληνισμού του εξωτερικού. Για τον λόγο αυτό και συνέταξαν ένα ψήφισμα το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Διερμηνεύοντας τον κοινό πόθο όλων των Ελλήνων της Αμερικής, Συλλόγων, Εθνικοτοπικών και Ομοσπονδιών ψηφίζουμε στο Συμπόσιο της ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας Φιλοσοφίας, Επιστήμης και Παιδείας και του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης δήμου Ρόδου. Όπως ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης και τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Παιδείας-Θρησκευμάτων και Πολιτισμού πράξουν ό,τι δη για την ίδρυση έδρας σε ένα ή και περισσότερα πανεπιστήμια της Ελλάδος για τη διδασκαλία της ιστορίας του Ελληνισμού του εξωτερικού αρχής γενομένης από τον Ελληνισμό της Αμερικής για τον οποίο υπάρχει πληθώρα βιβλίων, κατάλογο των οποίων ευχαρίστως ήθελε σας υποβάλουμε. Εν πάση συντομία, η ομογένειά μας στην Αμερική έχει δώσει πλούσια την προσφορά της με γνήσια αφοσίωση προς την αμερικανική πατρίδα. Το ίδιο σημαντική και γόνιμη υπήρξε η προσφορά της προς τη γενέτειρα, στον οικονομικό, τον κοινωνικό, τον πνευματικό, τον πολιτισμικό και τον εθνικό τομέα. Προσφορά που μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστη στο ελληνικό κοινό».

Το άλλο θέμα, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου, είναι ότι ο Ελληνισμός δεν γνωρίζει τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα του Ελληνισμού της διασποράς που έχει διακεκριμένους επιστήμονες, πολιτικούς, συγγραφείς, ηθοποιούς και γενικά σε όλα τα επαγγέλματα έχουν διαπρέψει Έλληνες του εξωτερικού.

Είπε, ακόμη, ότι τους ενδιαφέρει η νέα γενιά και θέλουν να φιλοξενήσουν παιδιά απόφοιτους των λυκείων της Ρόδου, να δώσουν υποτροφίες σε όλους τους απόφοιτους, κάτι που έχουν κάνει στη Νίσυρο.

Τέλος, ανέφερε ακόμη ο κ. Τριανταφύλλου, ότι η Ακαδημία έχει ταμείο στο οποίο άφησε μεγάλο χρηματικό ποσό η σύζυγός του που έχει φύγει από τη ζωή και χρηματοδοτεί έκδοση βιβλίων με την ιστορία της Δωδεκανήσου, όπως την έκδοση του βιβλίου του κ. Μανόλη Μακρή «Ο ρόλος των Δωδεκανήσων στον αγώνα του 1821» αλλά και το βιβλίο «Η μάχη της Λέρου» του αρχιτέκτονα Δημήτρη Ήσυχου το οποίο θα παρουσιαστεί στο Συμπόσιο.

Το πρόγραμμα εργαασιών

Προσέλευση και εγγραφή συνέδρων.
19:30-19:35: Καλωσόρισμα, Θεανώ Προυσάλογλου.
19:35–19:45: Προσευχή υπό Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ Κύριλλου.
19:45-20:00: Χαιρετισμοί επισήμων.

20:00–20:15:«Δομή και δραστηριότητες της Δωδεκανησιακής Παροικίας της Νέας Υόρκης».
Αδαμαντία Μαρή γ.γ. της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής.
20:15-20:25 «Για ένα καλύτερο μέλλον». υπό δρ. Μαρία Καλιαμπού, Hellenic Studies, Yale University U.S.A.

20:25-20:45: « Η ιστορική συμβολή των Δωδεκανησίων εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση και της δημιουργίας του πρώτου κοινοτικού Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Α στόριας»
Δημοσθένης Τριανταφύλλου, ιδρυτικό και πρώτος διευθυντής του Λυκείου και πρόεδρος της ελληνοαμερικάνικης Ακαδημίας Φιλοσοφίας, Επιστήμης και Παιδείας» (Α.Φ.Ε.Π.).

Αναφορά στους παρακάτω εκπαιδευτικούς
1. Νικόλαος Χατζηδημητρίου , Νίσυρος
2. Μιχαήλ Κατσιματίδης, Νίσυρος
3. Ηλίας Διακολιός , Κάρπαθος

4. Τιμολέων Κόκκινος , Νίσυρος
5. Ελευθερία Οίκουτα, Ρόδος
6. Δημοσθένης Τριανταφύλλου , Νίσυρος

7. Ιωάννης Κατσίλλης, Κω
Εμπειρίες στα Ελληνικά σχολεία της Νέας Υόρκης.
Ελευθερία Οίκουτα Εκπαιδευτικός
Τιμολέων Κόκκινος Εκπαιδευτικός

20:45-20:55: «Η ίδρυση πανεπιστημιακής έδρας στην Ελλάδα με αντικείμενο τη διδασκαλία της ιστορίας του Απόδημου Ελληνισμού», Δημοσθένης Τριανταφύλλου
Συζήτηση και πρόταση για ψήφισμα.

20:45-21:15: Προλογίζει η Σοφία Δημητριάδη, προέδρος του συλλόγου Νισυρίων Ρόδου « Η Πορφυρίς» γραμματέας των Δωδεκανησιακών Σωματείων Ρόδου

« Εκπαιδευτικά προγράμματα και επενδύσεις της Ακαδημίας (Α.Φ.Ε.Π.)
1. « Γέφυρες επικοινωνίας των Απανταχού Δωδεκανησίων και διαδικτυακά προγράμματα»
Νίκος Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών παροικιακών Συλλόγων Ρόδου.

2. «Καινοτόμα παιδαγωγικά προγράμματα για ομογενείς εκπαιδευτικούς των σχολείων της Αμερικής»:
Στη Ρόδο με συνεργασία του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.
Δρ. Ελένης Σκούρτου Πανεπιστημίου Αγαίου
Στη Νίσυρο, Ιωάννης Κουλάκης Λυκειάρχης Λυκείου Νισύρου .
21:15-21:45: Βιβλιογραφικές Αναφορές.

1.: Παρουσίαση του βιβλίου:
« Η Μάχη της Λέρου» του Δημήτρη Ήσυχου. Κ. Ι. Πατούρης, εκπαιδευτικός.

2.: Έκδοση ιστορικών βιβλίων της Στέγης με Δωδεκανησιακές καταγραφές και παρουσίαση εργογραφίας του ελληνοαμερικανού ιστορικού Εμμανουήλ Κασσώτη.
Μανόλης Μακρής, πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου.
« Νέος Κόσμος, πρώτη εφημερίδα στην Αμερική από Δωδεκανήσιο, από τη Νίσυρο, Κ. Φασουλαρίδη το 1892»
Νίκος Νοταρίδης, εκδότης «Ομογένεια»

Διαβάστε ακόμη

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά που ξέσπασε σε σπίτι στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού