«Βαριά» ποινή σε 30χρονο από το Κονγκό για ναυάγιο που είχε γίνει στη Λέρο

«Βαριά» ποινή σε 30χρονο από το Κονγκό για ναυάγιο που είχε γίνει στη Λέρο

«Βαριά» ποινή σε 30χρονο από το Κονγκό για ναυάγιο που είχε γίνει στη Λέρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1366 ΦΟΡΕΣ

«Βαριά» ποινή επιβλήθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 30χρονο από το Κονγκό για το ναυάγιο που σημειώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου 2023 ανοικτά της Λέρου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα παιδιά και μία γυναίκα.

Ο αλλοδαπός κρίθηκε ένοχος για παράνομη μεταφορά από κυβερνήτη πλωτού μέσου από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος αλλά και για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ωστόσο το δικαστήριο αναγνώρισε στον 30χρονο από το Κονγκό το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 212 έτη κι έναν μήνα (εκτιτέα τα 20 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 2.200.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Πιο αναλυτικά, στον 30χρονο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών και χρηματικό πρόστιμο 200.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο και δύο μήνες φυλάκιση για την παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Συνήγορος υπεράσπισης παραστάθηκε η κα Σταυρούλα Κοιλιά. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τον 30χρονο από το Κονγκό ως κυβερνήτης του ίδιου σκάφους είχε συλληφθεί κι ένας 17χρονος Αφγανός για τον οποίο η δικογραφία διαχωρίστηκε, καθώς ήταν ανήλικος.

Η εμπλοκή των δύο ανδρών που επίσης επέβαιναν στη βάρκα, η οποία βούλιαξε στη θαλάσσια περιοχή «Παντέλι» της Λέρου, προέκυψε από την προανάκριση που διενεργήθηκε από τους ΄λιμενικούς του νησιού και άμεσα κινήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία σε βάρος τους.

Όπως είναι γνωστό, από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που είχε ξεκινήσει να διεξάγεται την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 στη θαλάσσια περιοχή «Παντέλι» της Λέρου, είχαν διασωθεί 42 άτομα (15 άνδρες, 17 γυναίκες και 10 ανήλικοι), ενώ είχε ανασυρθεί μία (01) σορός γυναίκας. Εν συνεχεία, από τους 42 διασωθέντες, οκτώ άτομα (7 ανήλικοι κι ένας ενήλικας) μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λέρου, όπου κατέληξαν τέσσερις ανήλικοι (3 αγόρια και 1 κορίτσι).

Οι έρευνες συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες για τον εντοπισμό αγνοουμένων, καθώς κατά δήλωση των διασωθέντων αγνοούνταν τρία ακόμη άτομα, χωρίς όμως καμία θετική εξέλιξη κατά τη διάρκεια των ερευνών. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, όλα ξεκίνησαν την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 πριν το μεσημέρι, μετά από ενημέρωση ιδιώτη για την ύπαρξη σορού (α.λ.σ.) στη θάλασσα.

Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή «Παντέλι» νοτιοανατολικά της Λέρου από τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και από ιδιωτικά σκάφη από θαλάσσης, ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. από αέρος, καθώς και από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και της ΕΛ.ΑΣ. από ξηράς.

Μέχρι τη μία και μισή το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, είχαν διασωθεί σαράντα ένας (41) αλλοδαποί εκ των οποίων τριάντα τρεις (33) που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέρου, οκτώ (08) άτομα που μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λέρου (02 ενήλικες και 06 ανήλικα παιδιά). Από τους ανωτέρω διασωθέντες, έξι (06) άτομα απεγκλωβίστηκαν από βραχώδες απόκρημνο σημείο στην ανωτέρω περιοχή από ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. και από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που έσπευσαν πεζοί στο σημείο.

Ακόμη, είχε εντοπιστεί η σορός (01) γυναίκας και ένα (01) ανήλικο παιδί χωρίς τις αισθήσεις του εντός της θάλασσας, το οποίο μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λέρου. Κατά δήλωσή των αλλοδαπών, επέβαιναν περίπου σαράντα (40) αλλοδαποί στη βάρκα μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ένα (01) άτομο με ειδικές ανάγκες. Το ταξίδι τους είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και η βάρκα βρέθηκε ημιβυθισμένη σε βραχώδη ακτή στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια των ερευνών ήταν δυσμενείς με ανέμους εντάσεως 8 BF, χαμηλή ορατότητα και συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις.

Διαβάστε ακόμη

Διάσωση δύο επιβατών ιστιοφόρου στην Πάτμο

Αθωώθηκε 47χρονος Τούρκος που είχε συλληφθεί ως διακινητής

Φυλάκιση 8 μηνών σε 2 Ρομά για απάτη σε βάρος 72χρονου

Κάθειρξη 68 ετών επιβλήθηκε σε Σύριο διακινητή μεταναστών

Πτώχευση FTI/ MEETING POINT- Προσωρινή διαταγή Μονομελούς Πρωτοδικείου Κω

Συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί για πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων στην Κω

Συνελήφθη 60χρονος αλλοδαπός για καλλιέργεια κάνναβης στη Ρόδο

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε αλλοδαπό για απόπειρα εμπρησμού