3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου: Υλοποίηση Επιμορφωτικού Προγράμματος Erasmus+ στο Βέλγιο

3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου: Υλοποίηση Επιμορφωτικού Προγράμματος Erasmus+ στο Βέλγιο

3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου: Υλοποίηση Επιμορφωτικού Προγράμματος Erasmus+ στο Βέλγιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1087 ΦΟΡΕΣ

Το 3Ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου πραγματοποίησε τη δεύτερη κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+, με τίτλο: «Πρόσω ολοταχώς για την Εκπαιδευτική Κατάκτηση του 21ου αιώνα». Συγκεκριμένα τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου, οι κ. κ. Τουλιόπουλος Φώτιος, Ασλανίδου Μαρία και Τσούκου Μαρίκα, εκπαιδευτικοί ΠΕ70, συμμετείχαν στο πρόγραμμα: “The social, the emotional and the digital approach” – «Η κοινωνική, η συναισθηματική και η ψηφιακή προσέγγιση» που πραγματοποιήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου από 4 έως 9 Μαρτίου 2024.

Στόχοι της συγκεκριμένης κινητικότητας για τους εκπαιδευτικούς ήταν:

  • Η εξοικείωση με τις έννοιες της διαφορετικότητας, της πολυπολιτισμικότητας, των διακρίσεων, της συμπερίληψης και των ίσων ευκαιριών στο σχολείο.
  • Η γνωριμία με στρατηγικές και μεθόδους αντιμετώπισης των ανωτέρω θεμάτων.
  • Η απόκτηση αυτοπεποίθησης στην αντιμετώπιση συναισθηματικών και σχεσιακών αναγκών των μαθητών/-τριών μας.
  • Η εφαρμογή στρατηγικών για την αποφυγή συγκρούσεων και θεμάτων συνύπαρξης στις εκπαιδευτικές κοινότητες.
  • Η εξερεύνηση των δυνατοτήτων των ψηφιακών εργαλείων για την επίτευξη εκπαιδευτικών στόχων.
  • Ο σχεδιασμός δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση προκλήσεων σχετικών με την διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη μέσα στις τάξεις και γενικά στο σχολείο μας. και
  • Η ανταλλαγή ιδεών, γνώσεων, δεξιοτήτων όχι μόνο με τους εκπαιδευτές, αλλά και με συναδέλφους εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες της Ευρώπης. Η δυνατότητα συνεργασίας μαζί τους είτε μέσω etwinning είτε με προγράμματα Erasmus ΚΑ210 και ΚΑ220 με επισκέψεις μαθητών/-τριών.

Οι στόχοι που εξ αρχής είχαν τεθεί έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό διότι κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου εξετάστηκαν στρατηγικές και μέθοδοι αντιμετώπισης θεμάτων σχετικών με τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη, την πολυπολιτισμικότητα, τις διακρίσεις και την παροχή ίσων ευκαιριών για όλους/όλες τους/τις μαθητές/-ήτριες του σχολείου. Συζητήθηκαν και αναλύθηκαν τρόποι διαχείρισης των συναισθηματικών και σχεσιακών αναγκών των μαθητών/-τριών και αποφυγής συγκρούσεων, αντιμετωπίζοντας θέματα συνύπαρξης στο χώρο του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί γνώρισαν νέα ψηφιακά εργαλεία που θα τους βοηθήσουν στην επίτευξη εκπαιδευτικών στόχων, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στην τεχνητή νοημοσύνη και στους τρόπους εισαγωγής αυτής στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις δεξιότητες του 21ου αιώνα και κυρίως στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας μέσα από την επίλυση προβλημάτων.

Όσον αφορά για τον στόχο που τέθηκε και αφορούσε στην αλληλεπίδραση των εκπαιδευτικών του σχολείου μας με συναδέλφους από άλλες χώρες επιτεύχθηκε στον μέγιστο βαθμό. Οι εκπαιδευτικοί αντάλλαξαν γνώσεις, ιδέες και απόψεις μεταξύ τους, δημιουργήθηκαν καλές σχέσεις και ανταλλάχτηκαν τρόποι επικοινωνίας, με στόχο μελλοντικές συνεργασίες.

 

 

Διαβάστε ακόμη

Σημαντικές οι επιτυχίες των μαθητών του Μουσικού Σχολείου της Ρόδου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Βιωματικές Δράσεις και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ρόδου: Συγχωνεύσεις και υποβιβασμοί σχολείων

Αντιπροσωπεία του Καζουλλείου – 2ου ΓΕΛ Ρόδου στη Σεβίλλη της Ισπανίας

Το Καζούλλειο Γυμνάσιο ρίχνει τίτλους τέλους για το πρόγραμμα «Παιδαγωγικά εργαλεία για ένα σχολείο συμπερίληψης»

Εξαιρετικές επιδόσεις στο 3ο ΓΕΛ Ρόδου «Καπνοβιομηχανία»

Σε τμήματα ΑΕΙ μπορούν να καταταγούν οι απόφοιτοι της ΑΣΤΕΡ

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Σωτήρη-Βασίλη Παπαντωνίου για την επιτυχία του στις πανελλαδικές εξετάσεις