Στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών τάχθηκε ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών τάχθηκε ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών τάχθηκε ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1210 ΦΟΡΕΣ

Τις σοβαρές συνέπειες που έχει στην κοινωνία των νησιών μας η κινητοποίησή τους, που μετράει σήμερα έξι μέρες, ανέλυσαν χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον δήμαρχο Ρόδου, κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, οι εργαστηριακοί γιατροί, οι οποίοι δια του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου (ΙΣΡ), κ. Ηλία Τσέρκη, ανέδειξαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και δώδεκα χρόνια και ευχήθηκαν να δοθεί ένα τέλος αύριο αλλιώς οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες.

Ο κ. Κολιάδης υπέγραψε την επιστολή που θα στείλει ο ΙΣΡ στον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και προανήγγειλε ότι, οσονούπω, η δημοτική αρχή θα ανοίξει και το θέμα της Υγείας στη Ρόδο και στην περιοχή μας.

Τα δεδομένα
Για ένα φλέγον και σημαντικό ζήτημα που αφορά όλη την κοινωνία και ειδικά τον Ιατρικό Κλάδο, έκανε λόγο ο κ. Τσέρκης, θυμίζοντας ότι, από τις 8 Μαΐου, ο ΙΣΡ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών και δη των ακτινολόγων, των μικροβιολόγων και των κυτταρολόγων, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση συμμετέχουν 45 από τους 54 νομούς της χώρας, κάτι πρωτοφανές για το ιατρικό κίνημα.


Μέχρι στιγμής, η απόφαση λέει, ότι μέχρι και αύριο, τα εργαστήρια στο νησί θα παραμείνουν κλειστά ενώ την Παρασκευή το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί μία συνδιάσκεψη διαδικτυακή με εργαστηριακούς γιατρούς απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας, όπου θα εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της κινητοποίησης και θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα πορευτούν στη συνέχεια. «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, διότι θέλουμε συνεργούς να ενισχύσουν τη φωνή μας τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης», είπε αρχικά ο κ. Τσέκρης και ευχαρίστησε τον δήμαρχο διότι, μετά τη συνάντηση που είχαν στο δημαρχείο τη Δευτέρα το μεσημέρι, τους άκουσε με προσοχή και αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή τα δίκαια αιτήματά τους. Επίσης, το περασμένο Σάββατο, πραγματοποιήθηκε και μία έκτακτη σύσκεψη στη Στέγη του ΙΣΡ, με τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού.


Εξηγώντας γιατί θέλουν τον δήμαρχο με το μέρος τους-σημειώνεται ότι χθες το απόγευμα είχαν αντίστοιχη συνάντηση και με τον περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο-είπε: «Η κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών, που είναι ο πυλώνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας…χωρίς τις εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τους συνάδελφους εργαστηριακούς, δυσχεραίνει κατά πολύ και το έργο των κλινικών γιατρών. Είναι 25 άλλες ειδικότητες που εξαρτάται η διάγνωσή τους από τη συνδρομή και τη βοήθεια των εργαστηριακών συναδέλφων και ουσιαστικά οδηγηθήκαμε εδώ, διότι θέλουμε συμμέτοχους σ’ αυτό και τους συμπολίτες μας». Και συνέχισε ο κ. Τσέρκης: «Εμείς καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ταλαιπωρία, το εισπράττουμε καθημερινά στα ιατρεία μας.

Ωστόσο, μέχρι να τοποθετηθεί δημόσια ο υπουργός υγείας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η κυβέρνηση, στο τι θα γίνει τελικά με το clawback και το rebate, εμείς θα είμαστε εδώ για να αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο».
Θέλησε, ακόμη, να διευκρινίσει, ότι με τον αγώνα τους αυτό δεν διεκδικούν αυξήσεις, παρ’ όλο που είναι χαμηλές οι τιμές των εξετάσεων, αλλά διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, κάτι που μπορεί ν’ αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε είναι εργαζόμενος.
Κάνοντας μία μικρή αναδρομή, ο πρόεδρος του ΙΣΡ ανέφερε ότι αυτό το δυσβάσταχτο μέτρο ξεκίνησε το 2013 με τη λογική ότι θα υπάρχει για μερικά χρόνια.


Και όντως, μέχρι το 2015, έφθασαν το clawback και το rebate να είναι γύρω στο 7% επειδή υπήρξε αναπροσαρμογή των τιμών προς το κάτω, εφευρίσκοντας έναν όρο που λέγεται ασφαλιστικές τιμές εξετάσεων και είχε γίνει μία μείωση 30%-40% από τις τιμές που έχουν οριστεί από το 1991. Στη συνέχεια, όμως, προστέθηκαν τιμές για εξετάσεις υψηλού κόστους και αυτό χωρίς να υπάρξει ανάλογη αύξηση του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα το clawback και το rebate να έχουν εκτοξευθεί αυτή τη στιγμή στο 48%-60%.

Ο ίδιος, έκανε λόγο για παραλογισμό και αδικία που βιώνουν και ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: η αξονική θώρακος κοστίζει 71,11 ευρώ, η συμμετοχή είναι 15%, σχεδόν 11 ευρώ δηλαδή και ο ακτινολόγος έχει να λαμβάνει 60 ευρώ. Μετά από ένα εξάμηνο, αντ’ αυτού λαμβάνει 12 ευρώ. «Για γέλια και για κλάματα», σχολίασε.


Το πρόβλημα είναι, ότι αυτά τα επιπρόθετα τα ζητάει ο ΕΟΠΥΥ εκ των υστέρων ως επιστροφή, που σημαίνει ότι τα χρέη αυτά πιστώνονται απευθείας στο ΑΦΜ του γιατρού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όσο περισσότερο εργάζονται οι γιατροί τόσο να μεγαλώνει το τεχνητό χρέος. Το κύριο αίτημά τους λοιπόν είναι αυτά τα τεχνητά χρέη να σβηστούν.
Ανέφερε μάλιστα, ότι τα 30 εργαστήρια και 8 ακτινολογικά στο νησί της Ρόδου έχουν ήδη δεκάδες χιλιάδες ευρώ χρέη, όχι από δανεισμό, αλλά από την εργασία τους!


Οι συνέπειες
Εκτός, όμως, από το πρόβλημα αυτό καθ’ αυτό, πολύ σοβαρές είναι και οι συνέπειες πολλοί αφού δυσχεραίνει πάρα πολύ το έργο των υπόλοιπων γιατρών και ότι έχουν αποτυπωθεί ήδη τα προβλήματα στην κοινωνία. Όπως περιέγραψε, είναι η περίοδος που διορίζονται πάρα πολλοί εργαζόμενοι που σημαίνει ότι χρειάζονται το πιστοποιητικό υγείας που γι’ αυτό χρειάζονται κάποιες εξετάσεις που αυτή την περίοδο μπορούν να γίνουν μόνο στο Κέντρο Υγείας-στο Νοσοκομείο δεν γίνονται-το οποίο όπως αντιλαμβάνεται κανείς δεν μπορεί να «σηκώσει» αυτή την αυξημένη ζήτηση.


Υπάρχουν εγκυμονούσες που πρέπει να κάνουν εξετάσεις για να παρακολουθήσουν την πορεία της κυήσεώς τους, επίσης από τα νησιά άτομα που έρχονται στη Ρόδο με προγραμματισμένα ραντεβού και βρίσκουν κλειστά τα εργαστήρια, οι καρκινοπαθείς και μία σειρά άλλα. «Αυτό είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα. Και ξέρετε, στη Ρόδο και τα νησιά μας παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΡ, αφού είναι πολύ διαφορετικά στην ηπειρωτική Ελλάδα και οφείλει η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δουν το πρόβλημα που δημιουργείται στη νησιωτική Ελλάδα.


Σήμερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με προεδρεύοντα τον χειρουργό μέλος του ΙΣΡ κ. Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο, που με μία ομάδα εργαστηριακών γιατρών θα παρευρεθεί στην Αθήνα για τη συνάντηση με τον υπουργό, ευελπιστούν να βγει «λευκός καπνός» και να λήξει η κινητοποίηση αύριο. Ωστόσο, αν δεν ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματά τους, η κινητοποίηση δεν θα λήξει, διεμήνυσε ο κ. Τσέρκης καθώς «ούτε με μία απειλή ούτε με υποσχέσεις έωλες θα πουν ότι θα γυρίσουν στα εργαστήρια».


Μάλιστα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την αγανάκτησή του για τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα σε επίπεδο χώρας, όταν εδώ έχουμε εργαστήρια κλειστά και κινδυνεύει η Δημόσια Υγεία. Και είπε ανεβάζοντας τους τόνους, ο πρόεδρος του ΙΣΡ: «Αυτό, λοιπόν, είναι θέμα αρχής, είναι θέμα ηθικής τάξης, ότι δεν το ανεχόμαστε. Και ότι εγώ αν ήμουνα Υπουργός Υγείας δεν θα κοιμόμουνα ήσυχος το βράδυ ξέροντας ότι ο εργαστηριακός κλάδος εκτελεί εξετάσεις που στηρίζεται η υγεία των πολιτών και αποζημιώνεται με ψίχουλα. Θα το ανεχόταν ο ίδιος αν ήταν εργαστηριακός γιατρός; Εμείς γιατί πρέπει να το ανεχθούμε; Και να σας πω και κάτι; Μπράβο στους συναδέλφους που το ανέχθηκαν δώδεκα χρόνια τώρα…»!

Ο δήμαρχος
Μιλώντας για τον ρόλο και τη σπουδαιότητα του ΙΣΡ και στεκόμενος στην τελευταία τοποθέτηση του προέδρου του, ο κ. Κολιάδης είπε, ότι έδειξε καθαρά ότι τα πράγματα έχουν ξεπεράσει πια τα όρια γιατί πρέπει να αντιληφθεί και η κοινωνία ότι σε κάποια πράγματα μπορεί να κάνουμε υπομονή για πολλά χρόνια και πολλές φορές υπάρχει παραπληροφόρηση, αφού η κοινωνία θεωρεί ότι οι γιατροί «καλά είναι».


Είπε ακόμη, ότι σπουδαίο είναι ότι η συμμετοχή είναι καθολική γι’ αυτή την ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος. Ο δήμαρχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολιτεία θα αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος, αυτή την αδικία που έχει υποστεί εδώ και πολλά χρόνια ο εργαστηριακός γιατρός, θα ληφθούν σωστές αποφάσεις και θα λήξει αυτή η κινητοποίηση. Θέλησε, όμως, ν’ αναφερθεί και στον αντίκτυπο που έχει η τελευταία στην κοινωνία και που αν συνεχιστεί, θα είναι πολύ μεγάλος. Απευθυνόμενος προς τους γιατρούς είπε, ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι έχουν κάνει πολύ μεγάλη υπομονή και ότι ζητούν τα απαραίτητα για να μπορέσουν να επιβιώσουν.


Όλοι τους επενδύουν σε υψηλού κόστους εξοπλισμό για να παρέχουν τις καλύτερες υπηρεσίες σε όλους εμάς και το έργο τους είναι σημαντικό για όλη την κοινωνία στην οποία απηύθυνε κάλεσμα να στηρίξει την προσπάθειά τους.
Ήδη-συνέχισε ο δήμαρχος-εντοπίζεται πρόβλημα στο νησί μας, μικρά παιδιά, εγκυμονούσες, καρκινοπαθείς που επείγονται για τα αποτελέσματά τους και ο καθένας αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί εάν συνεχιστεί το κλείσιμο των εργαστηρίων αφού την άλλη εβδομάδα το πρόβλημα θα είναι τεράστιο.

Απεύχονται την κλιμάκωση
Ερωτηθείς ο κ. Τσέρκης τι θα κάνουν στην απευκταία περίπτωση που δεν ευοδωθεί η συνάντηση με τον υπουργό, είπε, ότι με την κλιμάκωση…πάμε σε ακτιβιστικές ενέργειες που δεν συνηθίζεται για τους ίδιους.
Και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, θεωρώ ότι η συμμετοχή, η αποφασιστικότητα που φαίνεται στα πρόσωπα των συναδέλφων, αυτό σηματοδοτεί πάρα πολλά.


Εμείς, δεν ήρθαμε να κάνουμε μία κινητοποίηση που να μην αλλάξει η κατάσταση…επειδή αντέδρασαν και άλλοι επιστημονικοί κλάδοι». Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι δεν θέλουν να φθάσουν σε τέτοιο επίπεδο, αφού η κλιμάκωση θα σημάνει τη συμμετοχή όλων των κλινικών γιατρών, κάτι που θα συμπαρασύρει σειρά εξελίξεων, τόσο από το Νοσοκομείο και τις συνθήκες και τα ΚΥ και τις αμοιβές των γιατρών στον δημόσιο τομέα, όσο και στον ιδιωτικό.
Οπότε, αυτό που κάνουν οι εργαστηριακοί γιατροί μέχρι στιγμής είναι το μέγιστο. «Εύχομαι πραγματικά να μην φθάσουμε εκεί», είπε ο πρόεδρος του ΙΣΡ, αφού ήδη είναι δύσκολο να δουλέψει ένας κλινικός γιατρός χωρίς τις εργαστηριακές εξετάσεις διότι παίρνουν ρίσκα.


Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο δήμαρχος λέγοντας χαρακτηριστικά «μην ανοίξουμε το θέμα στην πολιτεία περί της υγείας στα νησιά. Ας φροντίσουν να το κλείσουν αυτό τώρα γιατί αλλιώς μετά τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα και ο Α’ βαθμός αυτοδιοίκησης έχει ένα σοβαρό ρόλο σ’ αυτό.


«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση της υγείας στο νησί μας, στο Νοσοκομείο μας», είπε και ανέφερε ότι θα απαιτήσουν αυτά που πρέπει και θα γίνουν γνωστά το επόμενο διάστημα, κάτι που προεκλογικά είχαν αναφέρει. «Και αν κάτι δεν θα πούμε είναι ότι είμαστε αναρμόδιοι.
Γιατί μπορεί να μην είμαστε άμεσα οι αρμόδιοι για να το λύσουμε αλλά σίγουρα είμαστε αρμόδιοι για να πιέσουμε με τον τρόπο που μπορούμε να πιέσουμε για να δοθεί λύση επιτέλους σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της υγείας στο νησί μας.
Το έχουμε αφήσει λίγο το θέμα, το έχουμε βάλει κάτω από το χαλί…», κατέληξε ο δήμαρχος.

Διαβάστε ακόμη

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά που ξέσπασε σε σπίτι στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού