Γ. Χατζημάρκος: «Έχουμε δουλειά αλλά έχουμε και πάθος γι’ αυτό που κάνουμε»

Γ. Χατζημάρκος: «Έχουμε δουλειά αλλά έχουμε και πάθος γι’ αυτό που κάνουμε»

Γ. Χατζημάρκος: «Έχουμε δουλειά αλλά έχουμε και πάθος γι’ αυτό που κάνουμε»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 601 ΦΟΡΕΣ

Καίρια ζητήματα που αφορούν τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις της χώρας τέθηκαν στο θεματικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που διεξήχθη στην Πάτρα και στο οποίο συμμετείχε και Αντιπροσωπεία από την περιοχή μας με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και β’ αντιπρόεδρο της ΕΝΠΕ, κο Γιώργο Χατζημάρκο.

Η Θεσμική Θωράκιση και η Αγροτική Ανάπτυξη ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν, με τους ομιλητές να καταθέτουν απόψεις και προβληματισμούς. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας κατέθεσε την πρόταση για τη σταδιακή μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Έναν οδικό χάρτη, που περιλαμβάνει 11 συγκεκριμένα βήματα:

- Με πλήρη θωράκιση της οικονομικής ανεξαρτησίας και της θεσμικής αυτοτέλειας των περιφερειών.

- Με μεσοπρόθεσμη αύξηση των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού, για να συγκλίνουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 13%, αλλά και άμεση επαναφορά της χρηματοδότησης των περιφερειών στα επίπεδα που ήταν προ των περικοπών, γιατί με αυτούς τους πόρους χρηματοδοτούνται οι λειτουργικές παρεμβάσεις που έχουν μεταφερθεί από την κεντρική πολιτεία.

- Με φορολογική αποκέντρωση, ώστε να έχουν απ’ ευθείας τα δικά τους έσοδα, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη με το μέσο όρο να κυμαίνεται στο 15%.

- Με πλήρη απόδοση των ΚΑΠ στις περιφέρειες.

- Με επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις και κάθε επίπεδο διακυβέρνησης να γνωρίζει ξεκάθαρα ποιες και πόσες ευθύνες έχει.

- Με μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τις περιφέρειες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

- Με απλούστερους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να γίνονται με ενιαίο τρόπο για το σύνολο της χώρας.

- Με ενίσχυση του πολιτικού ρόλου των περιφερειών και εμπέδωση της καταστατικής θέσης των αιρετών.

- Με επαναπροσδιορισμό και εκλογίκευση των αδιανόητα πολλαπλών ελέγχων, όπου κανείς δεν ζητάει να μην ελέγχονται οι περιφέρειες, αντίθετα θέλουν τον έλεγχο και μάλιστα τον αυστηρό έλεγχο, αλλά από μία αρχή που θα ασκεί έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας.

- Με εφαρμογή στην πράξη της Μητροπολιτικής Διοίκησης, που δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζονται μεγάλα και υπερτοπικά ζητήματα με ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο.

- Με άμεση ενίσχυση του έργου των περιφερειών με στελεχιακό δυναμικό, καθώς οι περιφέρειες και οι εργαζόμενοι, έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια και τις δυνάμεις τους.

Σχόλιο Γ. Χατζημάρκου
Αναφορικά με το Συνέδριο της ΕΝΠΕ, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κος Γιώργος Χατζημάρκος σε σχόλιό του καταθέτει τις απόψεις του, επισημαίνοντας τα εξής:

«Στην Πάτρα, παρουσία της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Θανάση Κοντογεώργη, του προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου και των συνεργατών μας αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων, συζητήσαμε για την ενηλικίωση του θεσμού των περιφερειών.

Ενός θεσμού που, στη σημερινή του μορφή, μετρά μόλις 14 χρόνια ζωής.
Σε αυτά τα χρόνια, όλα δύσκολα, οι περιφέρειες έβαλαν πλάτη, έφεραν αποτελέσματα, έδωσαν λύσεις και δεν συνέβαλαν στο δημοσιονομικό πρόβλημά της ούτε με ένα ευρώ. Γιατί, είναι οργανισμοί που λειτουργούν με κανόνες και νοικοκυριό.

Στις 13 περιφέρειες της χώρας, που η κάθε μία έχει τη δική της ταυτότητα και προσωπικότητα, γίνεται δουλειά ουσιαστική, που κρίνεται, σωστά, αυστηρά απο τους πολίτες και στα 14 αυτά χρόνια ζωής του θεσμού, ο πήχης των προσδοκιών της κοινωνίας έχει ανέβει ψηλά. Και αυτό, το προκάλεσε ο ίδιος ο θεσμός.

Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε πλέον για όλα αυτά που θα ενδυναμώσουν την αποτελεσματικότητα του θεσμού αλλά και για τους μύθους μέσα στους οποίους ζούμε και εξαντλούμε τον δημόσιο διάλογο. Και θα μιλήσουμε. Με θάρρος, αλήθειες και χωρίς να λυγίζουμε απο την πιθανότητα ή βεβαιότητα να γίνουμε στόχος επιθέσεων.

Οι 5 πρώτοι μύθοι της πατρίδας μας:
• Ξεκινώντας απο τον έλεγχο: Θέλουμε έλεγχο και δεν μας πειράζει καθόλου που δεν είναι μόνο ένας. Ας είναι όσοι η πολιτεία κρίνει οτι απαιτούνται αλλά δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί το καθεστώς στο οποίο κανένας από τους πολλούς ελέγχους που δεχόμαστε δεν είναι οριστικός, κανένα επίπεδο δεν λαμβάνει υπόψιν το προηγούμενο και δεν δεσμεύει το επόμενο.

• Συνεχίζοντας, στη Δικαιοσύνη: ο ρόλος της είναι εξαιρετικά κρίσιμος και απόλυτα σεβαστός, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε ή να ομολογήσουμε οτι δεν μπορεί να ασκήσει διοίκηση και αυτό το επισημαίνουμε γιατί φτάσαμε πλέον στο σημείο, μία στις δέκα λέξεις στον δημόσιο διάλογο να είναι η λέξη «εισαγγελέας».

• Συνεχίζουμε με τους δαίμονές μας, για τους οποίους, αντί να τους αντιμετωπίσουμε, ανακαλύπτουμε νέα αφηγήματα που θολώνουν την εικόνα. Παράδειγμα: αντί να συζητάμε για τα αίτια που μας οδήγησαν σε ελλείψεις στις υποδομές, ανακαλύψαμε τον εξαιρετικά νέο και ξενόφερτο όρο "overtourism".

Μιλάμε για overtourism σε νησιά που 7 ή 8 μήνες τον χρόνο έχουν ερημιά! Γιατί, επαναλαμβάνω, δεν θέλουμε να μιλήσουμε για τους λόγους για τους οποίους η κατασκευή υποδομών στα νησιά είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Λόγω της υποχρηματοδότησης ή λόγω των αναρίθμητων προσφυγών που δέχονται τα έργα στο στάδιο της αδειοδότησής τους.

Φοβόμαστε να μιλήσουμε δημόσια για αυτό για να μην μας κατηγορήσουν οτι αρνούμαστε νόμιμο δικαίωμα συμπολιτών μας, αλλά δεν είναι έτσι. Έχουμε κάθε σεβασμό στα δικαιώματα των συμπολιτών μας, αλλά όταν 5 ή 10 χρόνια μετά την εκδίκαση των προσφυγών οι μελέτες είναι πλέον ανεπίκαιρες και οι προϋπολογισμοί των έργων έχουν εκτοξευθεί, το «μάρμαρο» το πληρώνει η κοινωνία.

• Θα μιλήσουμε για τον μύθο των οριζόντιων λύσεων. Όχι, δεν ισχύει το ρητό "one size fits all" σε περιφέρειες.
Παράδειγμα: δεν μπορεί να εφαρμόζονται για τη μεταφορά μαθητών οι ίδιοι κανόνες στην ηπειρωτική χώρα και στη νησιωτική χώρα.

• Στο δημοσιονομικό περιβάλλον: δεν μπορεί σε ένα χρηματοδοτικό πλάνο 5ετούς διάρκειας, οι ετήσιες πιστώσεις να είναι 15% αυτού! Κάτι λείπει εδώ. Όπως βέβαια, κάτι λείπει απο το χρηματοδοτικό περιβάλλον τόπων που παράγουν έσοδα αλλά δεν μένει σε αυτούς τους τόπους, αυτό το ποσοστό που θα τους επιτρέψει να υπηρετήσουν αποτελεσματικά το επίπεδο της οικονομίας που έχουν κερδίσει.

Έχουμε ακόμα πολλά να πούμε και βέβαια ακόμα πιο πολλά να κάνουμε. Όμως θα μιλήσουμε. Πρώτα απ' όλα με τον πρωθυπουργό που εμπιστευόμαστε, τουλάχιστον εγώ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με την κοινωνία.
Έχουμε δουλειά, αλλά έχουμε και πάθος γι’ αυτό που κάνουμε. Και θα ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε, κτίζοντας κάθε μέρα, δημιουργικά, έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες, και Εμπιστοσύνη».

Διαβάστε ακόμη

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά που ξέσπασε σε σπίτι στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού