Δέσποινα Βολονάκη: Τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας

Δέσποινα Βολονάκη: Τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας

Δέσποινα Βολονάκη: Τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 531 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η
Δέσποινα Βολονάκη
Υποψήφια Ευρωβουλευτής της «Νίκης»

Το δημογραφικό πρόβλημα είναι το υπ’αριθμό ένα πρόβλημα της χώρας μας (δείκτης γονιμότητας 1,3 φοβερά χαμηλός), δηλαδή μία βραδυφλεγής πυρηνική βόμβα και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει σε μέτρα επίλυσής του.

Πρόκειται για μείζον ζήτημα εθνικής επιβίωσης, και ως τέτοιο οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε. Ο αντίκτυπός του αγγίζει το σύνολο της εθνικής και κοινωνικής μας ζωής. Διότι μία χώρα περισσότερων γερόντων και λιγότερων νέων, δηλαδή με λίγες γεννήσεις, σημαίνει έλλειψη εργατικών χεριών, αγροτών γης, δυσκολία στην πληρωμή συντάξεων εφόσον το σύστημα σύνταξης είναι ανταποδοτικό, σημαίνει μειωμένη ασφάλεια στη χώρα.

Σήμερα, η μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας την κατατάσσει παγκοσμίως στο χειρότερο 4% του πλανήτη. Σύμφωνα με τις ετήσιες εκτιμήσεις του ΟΗΕ για την ετήσια ποσοστιαία διακύμανση του πληθυσμού, σε σύνολο 232 χωρών, η Ελλάδα κατατάσσεται 223η (!) με ετήσια εκτιμώμενη μεταβολή πληθυσμού πάνω από -0,48%.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα, από την αρχή.
Η Ελλάδα πριν 50 χρόνια είχε αυξανόμενο πληθυσμό, κοινωνική (εθνικοθρησκευτική) ομοιογένεια 98%, λίγα διαζύγια, και ελεγχόμενο αριθμό από φιλήσυχους ξένους οικονομικούς μετανάστες, που εργάστηκαν στην πατρίδα μας φιλότιμα και πρόκοψαν κοντά στους Έλληνες.

Τη δεκαετία του 1980- 89 έχουμε την πρώτη μεγάλη μείωση πληθυσμού: Μείωση γεννήσεων κατά 31% (οι γεννήσεις από 148.000, μειώθηκαν σε 102.000) μέσα σε μία δεκαετία!) Ήταν η εποχή της «καλής ζωής» με δανεικά, του ευτελισμού της οικογένειας, της επίθεσης στη μητρότητα, της σεξουαλικής απελευθέρωσης, του κακώς εννοούμενου φεμινισμού.

1990-2004: Έχουμε επιφανειακή σταθεροποίηση των γεννήσεων, διότι έχουμε κατά 15%-19% σταθερή κατ’έτος γεννήσεις αλλοδαπών.

2004 - σήμερα: Διαρκής επιδεινούμενη μείωση γεννήσεων. Στην απογραφή του 2023 οι γεννήσεις ήταν μόλις 74.121 Έλληνες.
Αντιθέτως, η χώρα μας γεμίζει συνεχώς με νέους αλλοδαπούς, οικονομικούς στη συντριπτική πλειονότητά τους, παράνομους μετανάστες από τρίτες χώρες, στους οποίους χαρίζεται ευτελώς η ελληνική ιθαγένεια.

Όλη αυτή η πτώση της τεκνογονίας -55% μέσα σε περίπου 40 έτη και η υποκατάσταση του ελληνικού πληθυσμού με ξένους πληθυσμούς, δεν είναι τυχαία εξέλιξη, αλλά υπολογισμένο αποτέλεσμα αρρωστημένης πολιτικής και νοοτροπίας. Συγκεκριμένα:

• α) Υπήρξε συστηματική επικοινωνιακή και νομοθετική επίθεση εναντίον της παραδοσιακής οικογένειας και της τεκνογονίας. Διαρκώς απαξιώνεται, εκχυδαΐζεται, υποτιμάται η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια και το νέο κοινωνικό πρότυπο που προωθείται από τα ΜΜΕ και σταδιακά από την ελληνική παιδεία είναι ένας ανθρωπότυπος σκεύος ηδονής, χωρίς παρελθόν, παρόν και επομένως χωρίς μέλλον, που δεν έχει τη διάθεση να υποστεί υποχρεώσεις και θυσίες προς τους γύρω του και αρκείται να ζει για μόνο για τον εαυτό του, γι’ αυτό ακούμε κλασικά στις συζητήσεις «αρκεί να περνάω καλά».

• β) Επιτελέστηκε και συνεχίζει να επιτελείται συστηματικός εκμαυλισμός των νέων μας, μέσα από τα ΜΜΕ και την Παιδεία.

• γ) Μειώθηκε σημαντικά το εισόδημα του Έλληνα, λόγω των μνημονίων και της μεγάλης οικονομικής κρίσης, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, πολλοί συμπολίτες μας έχασαν τα σπίτια τους και έμειναν χωρίς δουλειά, με αποτέλεσμα οι οικογένειες και τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται πλέον να επιβιώσουν. Το μέσο εισόδημα του Έλληνα είναι το 5ο χαμηλότερο στην Ευρωζώνη.

δ) Η φυγή περί των 700.000 νέων μας στο εξωτερικό στο διάστημα 2010 - 2020, προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και καλύτερες αμοιβές, ήταν μία αφαίμαξη για την πατρίδα μας, χειρότερη από αυτή που υπέστη το έθνος μας στα 400 χρόνια τουρκικής σκλαβιάς, που εξισλαμίστηκαν 1.000.000 νέοι Έλληνες (γενίτσαροι).

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιστρέψουμε το φαινόμενο
Αλλάζοντας τη νοοτροπία μας μαζί, κοινωνία και κυβερνώντες, μπορούμε να αντιστρέψουμε τους δείκτες.
Ένα τέτοιο πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί με πολιτική επιδομάτων, τα οποία σήμερα δίνονται και αύριο ίσως να μην δίνονται, ανάλογα με την πολιτική του κάθε κόμματος που είναι στην εξουσία. Χρειάζεται μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό, ακόμα και σε επίπεδο διακομματικής συνεργασίας, διότι τα αποτελέσματα των όποιων μέτρων ληφθούν δεν θα είναι άμεσα ορατά, αλλά θα φανούν σε βάθος χρόνου. Ο σοβαρός πολιτικός σχεδιασμός επιβάλλει να συσταθεί ισχυρό υπουργείο Εθνικής Δημογραφικής Ανάπτυξης, με ενιαίο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει σειρά τομέων δράσης για την Οικογένεια, την Τεκνογονία, τη Μετανάστευση, τον Επαναπατρισμό και την Ομογένεια. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις είναι οι εξής:

Α) Η Οικογένεια να ξαναποκτήσει την ιερότητα που της αρμόζει
Το Σύνταγμα στο άρθρο 21 αναφέρεται στην προστασία του γάμου και της μητρότητας και περαιτέρω στην ειδική μέριμνα που οφείλει το Κράτος στην πολύτεκνη οικογένεια. Ας γίνει λοιπόν πράξη η Συνταγματική διατύπωση με ουσιαστικό τρόπο.
• Θετική προβολή του θεσμού της παραδοσιακής οικογένειας και του ζωτικού ρόλου που διαδραματίζει ως θεμέλιο της κοινωνίας, μέσα από την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ. Προβολή της αξίας της οικογενειακής φροντίδας, της αγάπης, της ανιδιοτελούς προσφοράς των μελών της οικογένειας.

• Κατάργηση της φορολογικής αδικίας που αντιμετωπίζουν οι οικογενειάρχες, καθώς με το ισχύον φορολογικό σύστημα, επωμίζονται τα ίδια περίπου φορολογικά βάρη με τους ανύπαντρους, κάτι που δεν γίνεται σε άλλα κράτη.

• Ασφαλές μεγάλωμα των παιδιών σε υγιείς οικογένειες. Τακτική παρακολούθηση από κοινωνικούς λειτουργούς παιδιών που συμβιώνουν με τρίτα πρόσωπα εκτός της νόμιμης οικογενείας.

• Σεβασμός στον ιερό θεσμό της οικογένειας ως ένωση άνδρα και μιας γυναίκας.

• Αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνουν με πατέρα και μητέρα.

• Ανατροπή στον ροζ ολοκληρωτισμό που επιβάλλεται στα σχολεία με αντιεπιστημονικές θεωρίες για το τρίτο φύλο, ανήθικες παρελάσεις και δήθεν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που σκοτώνει την παιδική αθωότητα και μπερδεύει τα παιδιά στην πιο τρυφερή ηλικία της ζωή τους.

• Εισαγωγή μαθήματος οικογενειακού προγραμματισμού στο Λύκειο όπου ενδεικτικά θα μπορεί να γίνεται ενημέρωση σε αγόρια και κορίτσια για την οικογένεια και τον ρόλο της, τα συνήθη προβλήματα που προκύπτουν σε μία οικογένεια, τους τρόπους επίλυσης, θέματα γονιμότητας, υγιεινής διατροφής, συμπεριφοράς, ενημέρωση για τη σύλληψη, το έμβρυο σαν αυτοτελή ανθρώπινη οντότητα, τον σεβασμό στην αγέννητη ζωή, τους συμπληρωματικούς ρόλους άνδρα και γυναίκα μέσα στην οικογένεια. Είναι μία ευκαιρία για τα παιδιά να ενημερωθούν και να ξεδιπλώσουν και δικά τους προβλήματα που έχουν τυχόν προκύψει μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον που ζουν, και που συχνά αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τη δημιουργία δικής τους οικογένειας.

Β) Προστασία της Μητρότητας
Ασφαλιστική προστασία με επίδομα τοκετού έως και πλήρη κάλυψη της γέννας από το Εθνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας για όλα τα ζευγάρια, άπορα ή μη.

• Εργασιακή προστασία με κάλυψη από το κράτος των εργοδοτικών εισφορών για εγκύους εργαζόμενες.

• 100 % κάλυψη της ζήτησης σε κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και ολοήμερα νηπιαγωγεία, ώστε να μπορούν να εργάζονται οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά.

• Οικονομική υποστήριξη και βοήθεια στην εξεύρεση εργασίας των άνεργων, νέων μητέρων.

• Πλήρης υποστήριξη μέσα από κρατικούς φορείς (ηθική στήριξη, οικονομική κάλυψη, ιατρική κάλυψη και στέγαση εάν επιθυμούν), των ανήλικων γυναικών που μένουν έγκυες και επιθυμούν να γεννήσουν, αλλά δεν έχουν υποστήριξη από το περιβάλλον τους. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κρατικός φορέας γι’ αυτό τον σκοπό, πάρα μόνο μία - δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως η αξιέπαινη για το έργο που επιτελεί φιλανθρωπική οργάνωση «Η ΑΓΚΑΛΙΑ».

• Μηνιαίο επίδομα κατ ’οίκον μητρότητας για μητέρες δύο ή περισσοτέρων τέκνων που επιλέγουν οικιακά αντί επαγγέλματος, ώστε να μεγαλώνουν οι ίδιες τα παιδιά τους στο σπίτι.

• Επαναφορά της δυνατότητας συνυπηρέτησης σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους (εκπαιδευτικούς, δικαστικούς, στρατιωτικούς).

• Επαναχάραξη των πολιτικών και επιτάχυνση των διαδικασιών για τις υιοθεσίες, δεδομένου ότι η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη.

• Ουσιαστική προστασία και φροντίδα στη μητρότητα και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην αγέννητη ζωή. Η πολιτεία οφείλει να δίνει λύσεις και αντικίνητρα στα κίνητρα που σπρώχνουν κυοφορούσες μητέρες να οδηγηθούν σε απόρριψη της κύησης.

Γ) Οικονομική και Ηθική Επιβράβευση της Πολυτεκνίας
Για την κατοικία και την προστασία της
• Από τη γέννηση του δεύτερου παιδιού, δυνατότητα χορήγησης στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

• Εξαίρεση όλων των εγγάμων με τέκνο από τον ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία.

• Εξαίρεση των πολυτέκνων από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

• Πληθυσμιακή ζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου, με την παροχή αχρησιμοποίητων επί 15 έτη οικημάτων και ακαλλιέργητων γαιών σε πολύτεκνες οικογένειες, με τριετή οικονομική ενίσχυση και προϋπόθεση τη μόνιμη μετεγκατάστασή τους.

• Αναζωογόνηση της ελληνικής ύπαιθρου με στρατηγικές επενδύσεις και μονοθέσια σχολεία, ακόμα και όπου υπάρχουν τρία παιδιά.

Για την οικονομική ενίσχυση
• Καθιέρωση ισχυρών κινήτρων για την απόκτηση του τρίτου τέκνου, δηλαδή χορήγηση εφ’ άπαξ ποσού στη μητέρα για τη γέννηση του 3ου τέκνου και κάθε επί πλέον τέκνο της, σε κλίμακα με ενδεικτική εκκίνηση 5.000€.

• Μηνιαίο επίδομα στην πολύτεκνη μητέρα, με προσαύξηση για κάθε επιπλέον τέκνο κάτω των 25 ετών, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Μετά την συμπλήρωση ηλικίας 25 ετών όλων των τέκνων της, το μηνιαίο επίδομα τρέπεται σε ισόβια μηνιαία σύνταξη.

• Εξαίρεση των πολύτεκνων ελεύθερων επαγγελματιών από το τέλος επιτηδεύματος και φορολόγησή τους όπως οι μισθωτοί

• Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια

• Εξαίρεση από την εισφορά αλληλεγγύης

• Κατάργηση της θεώρησης ως φορολογικό τεκμήριο των ενήλικων παιδιών που σπουδάζουν, τουλάχιστον μέχρι κάποιας ηλικίας.

Για το κοινωνικό κράτος
• Προσλήψεις για τους πολύτεκνους σε ποσοστό 20%. Ειδικά προσλήψεις πολυτέκνων εκπαιδευτικών κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και πρόταξή τους στους πίνακες των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

• Οι Σύλλογοι Πολυτέκνων – Μέλη της ΑΣΠΕ να συμπεριληφθούν αυτοτελώς στους φορείς διανομής φρούτων, λαχανικών κ.λπ.

• Ελεύθερες μετεγγραφές για τους πολύτεκνους και τα τέκνα τους χωρίς καμία προϋπόθεση στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα που είναι πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας τους ή σπουδάζει ο αδελφός/-η τους.

Δ) Επιστροφή των νέων που έχουν φύγει στο εξωτερικό
• Δημιουργία προϋποθέσεων για επιστροφή των νέων μας (700000 νέοι έχουν φύγει μέσα στη δεκαετία 2010- 2021) σε μία Ελλάδα που τους σέβεται. Να γυρίσουν όλα αυτά τα νέα, ταλαντούχα παιδιά, να κάνουν οικογένειες και να σταδιοδρομήσουν στην Ελλάδα.

• Να δοθούν κίνητρα στην ελληνική ομογένεια 2ης και 3ης γενιάς να βρει τα χνάρια της και να επενδύσει στη μητέρα πατρίδα.
Οι θεωρίες της επίλυσης του δημογραφικού δια στόματος πρωθυπουργού με ενσωμάτωση και ελληνοποίηση παράνομων μεταναστών, μας βρίσκει εντελώς αντίθετους.

Το να παραβιάζονται τα σύνορά μας επί δεκαετίες από παράνομους απρόσκλητους εποίκους, στους οποίους επιπλέον χαρίζεται ευτελώς η ελληνική ιθαγένεια, δίνονται οικονομικά επιδόματα κ.λπ, οι οποίοι δεν είναι πρόσφυγες με την αποδεκτή διεθνή έννοια του όρου, αλλά παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, που δείχνουν πολύ μικρή διάθεση να αφομοιωθούν ή να ασπαστούν τον πολιτισμό, τις αξίες, τη γλώσσα και τους νόμους της κοινωνίας στην οποία εισβάλλουν, τη στιγμή που τα παιδιά μας αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να ζήσουν, λέγεται αντικατάσταση πληθυσμού.

Το ξερίζωμα του γηγενούς πληθυσμού της πατρίδας μας και η βίαιη αντικατάστασή του από εντελώς ξένο (από απόψεως πολιτισμού, καταγωγής, θρησκείας, γλώσσας) πληθυσμό δεν είναι καινούργια ιδέα. Χάσαμε πολλές πατρογονικές εστίες μετά από παιδομαζώματα, εξισλαμισμούς, μαζικούς εκτοπισμούς και γενοκτονίες που έχει ζήσει το Γένος μας.

Η Επανάσταση του ’21 μόλις πρόλαβε να αποτρέψει τέτοια, κυριολεκτικά, «βιολογική επίθεση στη Ρωμιοσύνη»: ένα εκπονημένο σχέδιο των Οθωμανών να εκτοπίσουν συστηματικά τον γηγενή πληθυσμό Πελοποννήσου και Ρούμελης, και να τον αντικαταστήσουν με ασιάτες μουσουλμάνους. Αργότερα, στη Μικρά Ασία, οι γενοκτονίες του Ελληνισμού από τον αιμοσταγή εθνάρχη των γειτόνων Κεμάλ –πρότυπο για τις μετέπειτα ναζιστικές και σταλινικές μεθοδεύσεις κατά πλείστων λαών- είχαν πάλι αυτόν τον χαρακτήρα: Την αλλοίωση, τον ξεριζωμό και τη βιολογική αντικατάσταση. Δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται για όποιον λαό επιλέγει να την αγνοεί.

Η λύση στο πρόβλημα του δημογραφικού της Ελλάδας, θα επιτευχθεί με αλλαγή αξιών και προσανατολισμού των νέων από το σχολείο, με προβολή της οικογένειας ως το πιο σημαντικό κύτταρο της κοινωνίας, με οικονομική στήριξη της τεκνογονίας και της πολυτεκνίας, με σεβασμό και προστασία της μητρότητας και της αγέννητης ζωής, με αποτελεσματική διαχείριση της βραδυφλεγούς βόμβας, που λέγεται μετανάστευση.

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Κουνάκης: Νησιώτες, πολίτες Γ’ κατηγορίας

Γιώργος Ζαχαριάδης: «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας»

Δημήτρης Προκοπίου - Φώτης Αναστασιάδης: Τουρισμός, κίνδυνοι και εναλλακτικές μορφές

Φίλιππος Ζάχαρης: Κοπιάζοντας για το τέλος και τη νέα αρχή

Αργύρης Αργυριάδης: Η ιδεολογική «μετάλλαξη» της ΝΔ

Ηλίας Καραβόλιας: Ο αληθινός φόβος των μαζών

Χρήστος Γιαννούτσος: Πέρυσι η Ρόδος, φέτος η Κως και η Χίος... μετά;

Γιάννης Σαμαρτζής: Η μεγέθυνση της οικονομίας, μέσω της αύξησης των επενδύσεων